3voor12/Breda blikt terug... op 2014 - deel III

Fotografen: Magnus, Robbert en Daniël

Magnus Gommers, Robbert Nijs, Daniël Hereijgers ,

Iedereen blikt terug aan het einde van het jaar, sommigen met de platen of cd's en optredens van het jaar, landelijk of zelfs wereldwijd. Anderen, zoals wij, houden het dichter bij huis. De redactie van 3voor12/Breda blikt terug op concertjaar 2014: wat waren de persoonlijke hoogtepunten van afgelopen jaar in Breda en omgeving? En omdat 3voor12 Lokaal regelmatig samenwerkt, ook van iets verder. Zo waren onze redactieleden ook actief op bijvoorbeeld Paaspop of Vestrock en andersom hielpen andere lokaalredacties bij ons, op Breda Barst. De komende dagen blikken we terug, in 4 delen! Dit is deel III.

Magnus Gommers
Ik begin meteen met mijn favoriete foto: een jonge fan die gebiologeerd kijkt naar het optreden van Zachte G Harde P in de Spaanse Kraag op Breda Barst. Dat is dezelfde tent waar later Psycho 44 speelde, muzikaal het beste optreden wat ik zag dit jaar. Deze foto geeft voor mij, op een andere manier, de goeie sfeer op Breda Barst weer.

Daarnaast houd ik altijd wel van een beetje chaos op het podium, dus op plaats 2 de foto's die ik maakte van Team Wasted op de POBparade, hulde voor het zelfbouw confettiekanon! In de categorie 'chaos' ook een eervolle vermelding voor Jack Parrow. Verder ben ik trots op de foto's van Soweto Gospel Choir, wat visueel en muzikaal een hoogtepunt was.

En dan heb je nog sommige plaatjes die je gewoon mooi vind. Dus op 3 kies ik voor een foto uit de voorronde voor Breda Barst van de band The Greatest Handshake, wat muzikaal gezien volgens mij wel het vervelendste is wat ik gezien heb dit jaar. Maar de foto, met de zanger liggend op de grond, is mooi! Tot slot nog de foto van Luc de Vos van Gorki, die recent overleden is. Tijdens hun optreden in Mezz deed hij een geloofwaardige imitatie van mij op het podium, en dat moment heb ik kunnen vastleggen.

Robbert Nijs
Het jaar is bijna voorbij en wat zijn er weer een hoop prachtige foto’s gemaakt. Een top 3 samenstellen valt niet mee. Wat mij opviel toen ik de foto’s nog eens bekeek, is de moeilijkheidsgraad om te fotograferen op locaties met weinig licht. Zoals bijvoorbeeld de kleine zaal van Mezz. De verlichting is daar de afgelopen jaren sterk verbeterd, echter staan de artiesten vaak nog buiten de spotlights. Licht wat van voren op de artiesten valt, is nauwelijks aanwezig. Dus de limieten van de camera moeten opgezocht worden. Daarbij mopperen dat je de foto niet hebt omdat de autofocus niet scherpstelt en gaat “hunten.” Bij deze veel respect voor de fotografen die het hebben aangedurfd om juist op de meer ingewikkelde donkere locaties een band goed te fotograferen. Dan nu mijn top 3 van afgelopen jaar in willekeurige volgorde. Dit keer kies ik voor een reeks foto’s van een optreden.

1. Erik de Klerck, Waylon. De zwart wit omzetting op zich is al noemenswaardig. Het is duidelijk dat Erik die techniek zeer goed onder de knie heeft. Tussen diep zwart en puur wit zitten veel grijstinten en het is goed te zien dat die ook in de foto’s terug komen. Erik had tijdens dit concert ook oog voor het juiste moment, de sfeer knalt van het beeld mede door het stoere contrast. Prachtige scherpte en de reeks bevat beelden genomen uit verschillende standpunten, prima variatie dus. Goed gedaan!

2. Francois de Jonge, Amenra.
Nog een fotograaf die weet hoe hij het moet doen en waar ik veel waardering voor heb. De zwart-wit foto’s van Tio Gringo bijvoorbeeld. Toch kies ik voor de kleurenreeks die Francois gemaakt heeft van Amenra. Jemig, wat een aparte foto’s en composities. Je blijft zoeken naar wat er eigenlijk allemaal gebeurt. Vreemde beelden, gekke projecties als verlichtingsbron, personen er half op,  schuine foto’s, het intrigeert mij. Ik ken de band niet, maar krijg wel een gevoel. Wanneer ik de band via YouTube op zoek is het mij helder. De foto’s passen overduidelijk in de stijl van de band. Zonder dat ik er ben geweest en zonder de muziek te kennen, hoor ik het al van de foto’s knallen. Wat je ook verder van de muziekstijl vindt, de foto’s vertellen het zoals het is, prachtig en erg knap gedaan. Anders dan anders en daar hou ik wel van.

Persoonlijk schrijf ik niet over de foto’s die ik zelf heb gemaakt. Mijn leukste moment met betrekking tot muziek in Breda dit jaar wil ik wel delen. Dat was de “secret” jamsessie van The Pine Box Boys bij Barbershop Mr. Wally. Ineens krijg je op het werk een bericht of je zin hebt om een Amerikaanse band te fotograferen.. Ze worden geknipt en geschoren in de barbershop, maar nemen ook de instrumenten mee. Wanneer het tourbusje wordt voorgereden, verschijnt eerst een BBQ, gevolgd door een vette contrabas, bandleden en nog meer instrumenten. Wat een geweldige namiddag en avond werd dat. Super gezellig, BBQ, jamsessies en spontane muzieklessen. Het leverde veel leuke nieuwe contacten op. Voor mij een van de muzikale en ook sociale hoogtepunten van het jaar. Ik denk er nog vaak en met veel plezier aan terug.

Daniël Hereijgers
Het hele jaar vertel ik dat ik vooral schrijver bij 3voor12/Breda ben… Maar als ik er dan toch ben, maak ik ook graag foto’s. Zo vaak dat er ook wat te selecteren valt. Daarom als laatste, na alle grote kannonen, hierbij mijn top 3 van 2014 in beelden.

1. Liquor Store - Surf & Turf - Pier 15
Een nieuwe locatie, skatepark Pier 15 en een nieuw geluid en frisse plannen. We waren bij de eerste Surf & Turf in de kantine en dat smaakte naar meer. Iguana Death Cult uit Breda bij psychedelische projecties en de Amerikanen van Liquor Store voor een woest-dansend clubje skater-hipsters. Deze foto van gitarist Sarim van Liquor Store klopt wat mij betreft helemaal.

2. Powerized - POBparade - Mezz
Nog één van mijn ‘Best of foto’s’ uit 2014: Nick Holleman van Powerized tijdens de POBparade op het 3ThaHardWay feest in Mezz, met acht harde acts in de Jupiler Zaal. Zoals altijd met Pasen ging ik van locatie naar locatie en pikte de powermetal jongens mee in mijn verslag. De energie van Powerized in één foto!

3. Acid Baby Jesus - Grey
Fotograferen bij in store optredens, natuurlijk deed ik dat weer bij de jaarlijkse Record Store Day. Maar er kwam daarna ook een nieuwe platenzaak in de stad: Grey. En Grey had zomaar opeens een act van allure op een doodnormale koopavond in huis: Acid Baby Jesus. De Griekse psychedelische garagerockers gaven een ‘low volume show’, de achtermuur was bekleed met matrassen en ik schoot vanuit een klein hoekje deze fotoreeks. Hard werken, ik ben zeer tevreden met het resultaat.