3voor12/Breda blikt terug... op 2014 - deel II

Schrijvers: Geneviève, Sanne en Annick

Geneviève Smans, Sanne van Hassel, Annick de Wit ,

Iedereen blikt terug aan het einde van het jaar, sommigen met de platen of cd's en optredens van het jaar, landelijk of zelfs wereldwijd. Anderen, zoals wij, houden het dichter bij huis. De redactie van 3voor12/Breda blikt terug op concertjaar 2014: wat waren de persoonlijke hoogtepunten van afgelopen jaar in Breda en omgeving? En omdat 3voor12 Lokaal regelmatig samenwerkt, ook van iets verder. Zo waren onze redactieleden ook actief op bijvoorbeeld Paaspop of Vestrock en andersom hielpen andere lokaalredacties bij ons, op Breda Barst. De komende dagen blikken we terug, in 4 delen! Dit is deel II.

Geneviève Smans
Dit jaar heb ik erg toffe bands mogen recenseren, ik vind het dan ook best pittig om hier een keuze uit te maken. Ieder optreden is een bijzondere ervaring. Naast de muziek vind ik het onderlinge contact tussen bandleden erg belangrijk. Wanneer een band geniet, gaat de zaal snel mee met zo’n vibe. Op basis hiervan heb ik mijn keuze gemaakt.

Door velen wordt 2014 ook ‘The Year Of The Rebel’ genoemd, Jett Rebel mag dan ook zeker niet ontbreken in mijn jaarlijstje. In maart stond hij alleen met zijn gitaar in het voorprogramma van de uitverkochte show van Chef’Special in Mezz. Dat was ook de eerste keer dat ik Jelte Tuinstra, de jongen achter de inmiddels “superheld” Jett Rebel, ontmoette. Zijn liefde voor de muziek en zijn oprechtheid sprak me erg aan. Later mocht ik voor 3voor12 naar Paaspop waar ik hem voor het eerst met band zag spelen. Vanzelfsprekend was dit een groot verschil vergeleken met de akoestische optredens, maar daarnaast kwam hier ook echt de entertainer in Jelte naar voren. Dit zag ik nog een keer in september: Jett Rebel op Breda Barst. Geen wonder dat hij deze zomer op bijna elk festival van Nederland te zien en te horen was. Jett Rebel plus band is gegarandeerd een groot spektakel.

Vervolgens twee kandidaten van het programma ‘De Beste Singer-Songwriter van Nederland’ die mij erg aanspraken. In februari zag ik Démira en (nog vers in mijn geheugen) eind november Lucas Hamming . Allebei uit seizoen 2 van het programma. Bij beiden hing er een fijne, open sfeer. In hoeverre het progamma daaraan heeft bijgedragen weet ik natuurlijk niet, maar het kwam heel natuurlijk en prettig over. Overigens is de muziek en de inhoud van de shows niet vergelijkbaar. Démira met haar subtiele, eigen folk-sound. Lucas Hamming heeft daarentegen een ruwe, indringende stem met hardere muziek.

Sanne van Hassel
1. The Strypes - Paaspop
Rock ’n roll zoals het hoort. Deze jonge Ieren haalden daadwerkelijk alles uit hun optreden en dit was voor mij dan ook het hoogtepunt van Paaspop 2014. Het kenmerkende rauwe sixties geluid zorgde ervoor dat iedereen in de tent los kwam en steeds verder uit hun dak ging. De band zelf had er duidelijk ook zin in en was daarnaast totaal niet bang om het publiek uit te dagen met hun gebaren en blik. Ze maken muziek die mij meteen lag toen ik het voor het eerst hoorde en daarmee was het een show waar ik reikhalzend naar uitkeek. Mijn verwachtingen uiteindelijk nog dik overtroffen ook.

2. Kris Berry & Perquisite - Mezz Jupiler Zaal
Persoonlijk vind ik Kris Berry een prachtige stem hebben, die in haar werk met Perquisite eigenlijk nog beter tot zijn recht komt. Live klinkt het misschien zelfs nog wel beter ook. Het klopt gewoon allemaal als je deze twee muzikanten en hun band op het podium ziet staan. Typisch zo’n avondje waarop je volop kan genieten en even weg kan dromen.

3. Bradley’s Circus - Mezz Kleine Zaal
Dat je zo’n beleving rondom je optreden kan creëren vind ik toch wel bijzonder. Ik had even het idee Breda te zijn ontvlucht voor een reisje naar New Orleans. De sfeer, het hese stemgeluid van Mattanja Joy Bradley, de muzikaliteit en de muziekbeleving droegen daar allemaal aan bij.

Het blijft lastig, een top drie maken uit zo veel leuke dingen die je hebt gezien. Mijn eervolle vermeldingen gaan dan ook naar Démira, traumahelikopter en Jacqueline Govaert, want ook zij waren zeer de moeite waard dit jaar!

Annick de Wit
1. Intergalactic Lovers - Mezz
Een impulsieve actie om naar Ik Zie U Graag te gaan, is een ontzettend goede keuze geweest. Zangeres Lara Chedraoui leek zich thuis te voelen in Breda en betrok daar het publiek erg nauw bij. Op catchy liedjes en de betoverende stem van Lara dansten we graag met haar mee. Een onverwachts vermakelijke avond!

2. Taymir - Breda Barst
Na eerst bij Jett Rebel te hebben gedanst, was er nog genoeg energie over. Snel haasten naar het Amstel podium waar de voor mij nog redelijk onbekende band Taymir zich klaarmaakte. Het feest was hier nog groter dan bij Jett Rebel. Met een vrij lege dansvloer gingen, op nadrukkelijk verzoek van Taymir, mijn voetjes van de vloer.

3. Klarӓlven - Mezz Kleine Zaal
Electro, een van de genres die ik zeer waardeer. Ik hou er vooral van om nieuwe bandjes live te ontdekken, zoals je misschien al hebt gemerkt. Op de live muziek van Klarӓlven kon ik mijn ogen dicht doen en me laten meeslepen naar hogere sferen. Klarӓlvens electro-indiepop, die ik nog niet vaak had beluisterd, sloeg goed aan. De band was dan wel wat afstandelijk, maar de muziek zei genoeg.