3voor12/Breda blikt terug... op 2014 - deel I

Fotografen: André, Erik en Sanne

André Joosse, Erik de Klerck, Sanne van Hassel ,

Iedereen blikt terug aan het einde van het jaar, sommigen met de platen of cd's en optredens van het jaar, landelijk of zelfs wereldwijd. Anderen, zoals wij, houden het dichter bij huis. De redactie van 3voor12/Breda blikt terug op concertjaar 2014: wat waren de persoonlijke hoogtepunten van afgelopen jaar in Breda en omgeving? En omdat 3voor12 Lokaal regelmatig samenwerkt, ook van iets verder. Zo waren onze redactieleden ook actief op bijvoorbeeld Paaspop of Vestrock en andersom hielpen andere lokaalredacties bij ons, op Breda Barst. De komende dagen blikken we terug, in 4 delen! Dit is deel I.

André Joosse
1. The Rifles - Breda Barst
Door alle Britse gitaarpop bandjes raak je makkelijk de weg kwijt in het britpop-bos. The Rifles is een bandje dat erg fijne muziek maakt, maar door niet uit de schaduw van bijvoorbeeld de Arctic Monkeys komt. Op Barst kunnen ze wel overtuigen, wat een tof bandje is The Rifles.

2. Therapy? - Breda Barst
Therapy? op Breda Barst?!? Vet! Al jaren ben ik fan van deze mannen. Uiteraard de albums ‘Troublegum’ en ‘Infernal Love’, maar ook nieuwere cd's die de hitlijsten niet haalden, staan regelmatig op. Het optreden op Barst werd op een speciale manier afgesloten, dertien cellisten installeren zich op het podium en begeleiden zanger Andy met 'Diane'. Een mooi moment, om kippenvel van te krijgen.

3. Gingerpig - Breda Barst
De stempel 'ex-Gorefest' mag nu wel eens weggelaten worden bij de naam Boudewijn Bonebakker. Met Gingerpig heeft hij een goede band op poten gezet die niets met zijn oude band te maken heeft. Met bluesy seventies-rock vermaakten ze Breda prima in de vroege middag. Volgend jaar een nieuw album? We hopen het.

Erik de Klerck
1. Waylon - Mezz
Deze foto staat bij mij op nummer 1. De bewegingsonscherpte van zijn haar en rechterhand voegen dynamiek toe aan de foto. Krachtige pose. Verder is de foto erg contrastrijk. Zowel diep zwart als highlights.

2. Wende Snijders - Chassé
Zij zingt en danst vol overgave en dat zie ik terug in deze foto.

3. Gare du Nord met gastoptreden Lavinia Meijer - Chassé
Deze foto is genomen in het Chassé theater. De artiesten zijn daar vaak mooi uitgelicht, zo ook Dorona van Gare du Nord. Ze gaat volledig op in het nummer.

Sanne van Hassel
1. The Strypes - Paaspop
Typisch wel dat mijn meest favoriete foto toevallig ook het beste optreden van het jaar is, in de regio Breda. Mijn hoogtepunt van Paaspop 2014 en hiermee het beste optreden in de Jack Daniels tent: The Strypes. Deze foto geeft voor mij precies weer wie The Strypes zijn. Duidelijk die mondharmonica op de voorgrond, de typische kleding en kapsels in beeld, de bandnaam pronkend op de bass drum en niet te vergeten de concentratie. Precies zoals het optreden was.

2. traumahelikopter - Mezz Kleine Zaal
traumahelikopter is een bandje dat harde korte garagerocknummers speelt met alle energie die ze hebben. Deze energie in hun nummers komt wat mij betreft mooi terug in deze foto.

3. Valentina Elèni en Stef Classens - Mezz Jupiler Zaal
Deze foto beeldt voor mij wel de gemoedelijke sfeer van de avond uit tijdens het concert van de finalisten van De Beste Singer- Songwriter van Nederland. Dit duet was een van de hoogtepunten van de avond.