Knallende alternatieve rock van Sailing To Suez in Oud Brabant

Terug in Oosterhout voor Serious Request Muziekmarathon

Tekst: Annick de Wit ,

Zaterdag 20 december stonden twee heren op het podium van café Oud Brabant in Oosterhout. Sailing To Suez bestaat uit drummer Jasper Hendriks en zanger/gitarist Wouter Marijne. Deze heren kennen we al van de nog bestaande vier man tellende band: Grandma's Gun Collection. Uit het volle programma van deze benefietavond voor Serious Request kozen we voor Sailing To Suez want 3voor12/Breda is benieuwd wat ze het publiek als duo kunnen bieden. Ze zijn nog jong, fris, maar wel met wat ervaring.

Wouter en Jasper betreden het podium en zetten een stevige beat met gitaar rif in. Het eerste nummer heet ‘Royal Divorce’, met sterke melodie in het refrein, zonder pardon gevolgd door het volgende nummer ‘Promise’. De interactie tussen de twee heren is minimaal, toch lijken ze te genieten. We zien geconcentreerd kijkende gezichten en horen knallende nummers. Deze avond hoeven we niet alleen maar naar knallend harde nummers te luisteren, Wouter kondigt een rustig nummer aan: ‘Not Enough’.

Het wordt nu duidelijk dat niet iedereen in het publiek erg geboeid is, het is wat rumoerig. Een zaterdagavond in Oud Brabant zorgt wel voor een redelijke opkomst. Dat wisten Wouter en Jasper al, want precies een jaar geleden stonden ze hier ook. Niet als Sailing To Suez, maar met Grandma’s Gun Collection. Om ook de eer van deze band hoog te houden, spelen ze een eigen cover: ‘Marieyouwanna’. Knap dat ze zich wagen aan meerstemmige zang, jammer dat het meerdere keren misgaat.

Maar Sailing To Suez heeft talent. Drie dagen voor het optreden planden ze een repetitie in waar ze spontaan het nummer ‘Waiting Room’ schreven. Iets vergelijkbaars gebeurde ook in mei. De teleurstellende voetbalwedstrijd Nederland - Frankrijk was reden genoeg voor Wouter en Jasper om te gaan jammen. Hieruit rolde het laatste nummer dat ze deze avond spelen: ‘Chess The Queen’. Sailing To Suez ontvangt een applaus terwijl mensen in het publiek zeggen dat het er wel hard aan toe ging.

Een dag na het optreden duikt Sailing To Suez de studio in. Ze gaan een eerste EP opnemen die ‘Waiting Room’ gaat heten. Op deze EP, die in maart uitkomt, komen vier nummers: ‘Royal Divorce’, ‘Promise’, ‘Waiting Room’ en ‘Chess The Queen’. Dit zal een EP worden met, zoals ze zelf zeggen, “dikke gitaarriffs, frisse beats en meerstemmige zang.”

Gezien: Sailing To Suez. Oud Brabant, zaterdag 20 december 2014.