Intieme sfeer bij The Fauns in Mezz

Halflege zaal voor de shoegaze-indieband

Tekst: Tessa Gorissen, foto’s: Emmelie Herwegh ,

The Fauns werd in 2007 opgericht in Bristol, Engeland. In 2009 bracht de Britse band hun eerste album ‘The Fauns’ uit. In november 2013 kwam, als voorproefje op hun nieuwe album ‘Lights’, hun single ‘In Flames’. Het album zelf kwam uit op 2 december vorig jaar en zorgde voor een snelgroeiend succes voor de band. Een jaar later staat de shoegaze-indie noiseband in het teken van Unknown Pleasures in de kleine zaal van Mezz. Unknown Pleasures is een nieuw thema van Mezz waar je “de spannende randjes van de indie” kunt ontdekken.

Zodra de lichten gedoofd zijn, komt de band het podium op. Bij het horen van de eerste noten draait het publiek, dat tot dan toe nog aan de bar of tafeltjes hing, zich naar het podium. De zaal is nog lang niet vol en dit lijkt het ook niet meer te worden. Zonde, want de band is zeker het kijken waard. Alison Garners stem is zacht, misschien wel te zacht. Op veel momenten wordt haar stem overtroffen door de instrumenten. Dit is jammer, want ze zingt loepzuiver. Ook de band is goed op elkaar ingespeeld.

Uitstekende timing
The Fauns is een band die gemaakt lijkt voor kleine zaaltjes. Er hangt een intieme sfeer. Naarmate de avond vordert, beginnen mensen voorzichtig te dansen. Bij de band komt echter weinig beweging. De term ‘shoegaze’ komt hier tot zijn recht: de muzikanten zijn totaal gefocust op zichzelf. Daardoor heeft de band wel een uitstekende timing. Er wordt op de goede momenten ingezet en instrumentaal wordt goed afgewisseld met zang. Ook de microfoon lijkt harder te staan. De zachte stem van Alison vult de zaal. Dit is echter maar voor korte duur, want even later is Alison alweer minder goed te horen.

Verwarring
Na ongeveer een uur loopt de band spontaan het podium af. Het publiek blijft wat verward staan. De lichten gaan aan en het publiek vraagt aan elkaar of het afgelopen was. Ineens gaat het licht weer uit en druppelt de band langzaam de zaal weer in. Met hun single ‘In Flames’ eindigen ze de avond. “Thank you, buy some cd’s!” De band blijft nog even om een praatje te maken en het publiek drinkt zijn laatste drankje. Al met al was het een goede show. Er mag nog wat meer interactie komen en de microfoon moet wat harder.

Gezien: The Fauns. Mezz Kleine Zaal, donderdag 14 december 2014.