Steady New Sounds: ”Mama, ik word later beroemd”

En beroemd is Mezz Barst winnaar al

Interview: Sara Cools ,

De Zeelandse vierdelige band is ver gekomen in maar twee jaar. Met de jaren 60 in een nieuw rock ’n roll jasje, brengen ze hitje na hitje en zijn ze opgemerkt door de 3FM dj’s en niet te missen Coldplay! Een energiek stel, met een echte Zeelandse nuchterheid. En na vele grote podia te kunnen afstrepen van het lijstje, mag nu ook Breda Barst afgestreept worden. Zelf hebben ze er ook wat over te vertellen. Bassist Loek van der Linde aan het woord.

Hoe zijn jullie gekomen bij de muziek (stijl) die jullie spelen? Waar komt de inspiratie vandaan?
”We hebben eigenlijk nooit echt gezegd: ”dit gaan we doen.” Al onze ouders hebben een behoorlijke grote platenkast met vooral veel muziek uit de 60’s en 70’s, daar komen onze grootste inspiratiebronnen toch wel vandaan: The Who, The Kinks, The Beatles. Maar hedendaagse muziek als de Arctic Monkeys en Radiohead negeren we zeker niet. Wat wel opvalt is dat we vooral Britse bands als inspiratie hebben, zelden een Amerikaanse, Bob Dylan daar gelaten natuurlijk. We zijn nummers gaan schrijven en eigenlijk is het er vanzelf uitgekomen. Tegenwoordig zijn we er wel iets bewuster mee bezig, omdat we soms de neiging hebben allerlei stijlen door elkaar heen te gooien en het dan moeilijk maken voor onszelf en het publiek…”

Wat maakt Steady New Sounds tot een van de winnaars van de Breda Barst voorrondes, volgens jullie?
”Heel eerlijk gezegd kwamen we helemaal niet om te winnen. We konden in de grote zaal van de Mezz spelen en dat was voor ons al genoeg. Dat we zijn uitgekozen is heel gaaf. We denken dat we zijn uitgekozen omdat we altijd wel een show proberen neer te zetten. Neem bijvoorbeeld onze outfits en omdat de muziek strak en goed in elkaar zit. We spelen niet per se foutloos, maar wel vol gas en we stoppen al onze energie erin. Vaak krijgen we van het publiek te horen dat we als een soort bulldozer, op de positieve manier, door de zaal denderen.”

Wat verwachten jullie van Breda Barst?
“Een heel gaaf festival! Mooie line up, leuke locatie en iedereen die het festival kent, zegt altijd hoe te gek het is.”

Hoe zag 2011 eruit voor Steady New Sounds, waar zijn jullie begonnen?
”2011 was ons beginjaar, met onze eerste paar eigen liedjes en maar drie optredens. We leerden elkaar allemaal wat beter kennen en wilden eerst wel een goede set van een half uur kunnen spelen voordat we onszelf gingen presenteren. Volgens ons is dat wel gelukt..!”

En hoe voelt het om nu al op grote podia te staan, door Coldplay gepromote te worden?
”Heel bizar. Je kleine jongensdromen, “Mama, ik word later beroemd!”, komen gewoon uit. Pas vroeg iemand aan me of we met de band een soort driejaren- of toekomstplan hadden gemaakt, wat we toevallig ook in december 2012 hadden gedaan. Alle arrogantie daar gelaten, we zijn er al dubbel en dwars overheen gegaan met optredens in de Melkweg, Paradiso, Concert at Sea, Altersonic, een aantal keer op 3FM en Radio 1. Wat er verder ook met de band en onszelf gebeurt, niemand neemt je dit meer af.”

Wat zijn, qua leerervaringen, de hoogtepunten geweest uit de Steady New Sounds-geschiedenis?
“Ons allereerste optredentje, een klein talentenjachtje. We dachten dat we dat wel zouden winnen en gingen ternauwernood nog door naar de finale omdat we zoveel publieksstemmen hadden gekregen. Als het aan de jury lag, waren we niet doorgegaan. Daarnaast hebben we twee keer in een grote studio gestaan,The Basement en de Wisseloord, waarna je op de een of andere manier weer tien keer hechter en strakker op het podium staat.
Verder is eigenlijk elk optreden wel een leerervaring. We hebben een hoop lol als we live spelen, maar er is altijd wel iets te leren en dat doen we ook graag!”

Wist-je-dat? Wat weet niemand van Steady New Sounds, en hoeven ze eigenlijk ook niet te weten?
“We gaan na elk optreden door de McDrive en doen dan heel vervelend tegen de kassier door onze bestelling stotterend te doen. Misschien niet het meest sociaal, maar je moet bijna aan het zuurstof van de lol…”

Steady New Sounds opent Breda Barst op zaterdag 14 september op het Amstel Podium, om 15:00 uur.