3voor12/Breda tipt: Breda Barst '13

Zes must-sees in het Valkenberg dit weekend

Robin van Essel ,

Het is weer tijd voor het leukste gratis festival van Nederland! Ruim vijftig acts in twee dagen, verspreid over zes podia. Waar moet je beginnen? Geen nood, waar je wil! Om je enigszins op gang te helpen, is 3voor12/Breda je hoop in bange dagen. We presenteren hier: drie must-sees per dag. Bands en acts waar wij zelf heel erg blij van worden. Zorg dat je ze niet mist!

1. Steady New Sounds

Meer dan terechte voorronde-winnaar. Oké, niet écht een regionale band, die eer gaat naar onze collega's van 3voor12/Zeeland. Maar stiekem zijn wij ook best wel trots op deze strakbepakte Zeeuwen. Chris Martin was zo onder de indruk dat hij de videoclip van Steady New Sounds op de website van Coldplay plaatste. Dat ben je lekker bezig.

Zaterdag, 15.00 uur, Amstelpodium.

2. Protection Patrol Pinkerton

Naam klinkt Engels, muziek klinkt Engels, maar de band komt gewoon uit Tielt, in West-Vlaanderen. De gitaarriffs zijn catchy als The Strokes en de teksten hebben die typische Arctic Monkey-achtige cockeyness. Desondanks klinkt PPP (das makkelijker) onmiskenbaar fris en, ja, Belgisch. Ga dat zien.

Zaterdag 19.30 uur, Amstelpodium.

2. traumahelikopter

Trashgarage uit het hoge noorden van Groningen. traumahelikopter (met kleine t-) begon zijn zegetocht begin dit jaar op Noorderslag en speelde sindsdien de plafonds uit menig zaal, waaronder vorige maand in de Xray op Lowlands. Dat wordt heet in de Spaanse Kraag.

Zaterdag, 21.15 uur, Spaanse Kraag.

4. Het Zesde Metaal

"Ik ben de koning van de jacht. ‘k è nie geskoten maar ‘k è u geraakt. Nog voor daj ook maar iets verwacht è k van uw vel ne frak gemaakt." West-Vlaams, daar gaat onze hoofdredacteur Daniël plat voor. Wannes Cappelle, de songsmid achter Het Zesde Metaal, brengt zijn liedjes eenvoudig en breekbaar, maar altijd met humor. Oh, en met Tom Pintens (Zita Swoon) op piano.

Zondag, 17.50 uur, Breda Boost.
 

5. Coely

Boogiedown brengt deze Antwerpse dame, 19 lentes jong en met roots in Congo, naar Block Party. Hoewel Coely pas drie singles uitbracht, noemen de mensen die het kunnen weten haar de Vlaamse Lauryn Hill. Gospel, hiphop, soul, beatboxen en turntables, altijd toegankelijk en hitgevoelig en ook gewoon een enorm toffe liveshow. Coely stond al op Munidal en Into The Great Wide Open, dus het kan niet anders dat we daar meer van gaan horen.

Zondag, 19.15 uur, Block Party.

6. Satellite Stories

Nog zo'n band die je aanvankelijk op het verkeerde been zet. Satellite Stories speelt onweerstaanbaar springerige indiepop, in de stijl van The Wombats en Two Door Cinema Club. Maar de band komt toch echt uit Finland. Het land van de buitensauna's en doommetal, inderdaad. Wat het weer ook is, hier word je vrolijk van.

Zondag, 19.20 uur, Amstelpodium.

3voor12/Breda doet het hele weekend live-verslag vanaf het festivalterrein. Met recensies van alle acts, foto's en meer. Come again!