Popronde 2013: na vier jaar was het weer aan in Breda

Uitgebreid fotoverslag

Fotoverslag: Daniël Hereijgers ,

Na vier jaar was de Popronde terug in Breda. Met nieuwe locaties als Bourbon Street, Gold en Koffie bij Teun en uiteraard nieuwe muziek. De organisatie had liefst 35 acts verspreid over de hele binnenstad van Breda. Je kon gratis proeven van opkomende, enthousiaste acts en Hollandse Nieuwe van 3voor12. Daniël Hereijgers ging op pad voor een uitgebreid fotoverslag.

Channah in platen- en cd-winkel Tunes Ville is nog onderdeel van de ‘Popronde Previews’ voordat het avondprogramma in de cafés start. Helaas zijn de Zwolse zangeres en haar gitarist wat verlaat door files, de eerste drie nummers klinken in elk geval prima al is de magere opkomst nu nog wat bedrieglijk. Later vanavond speelt Channah nog een gig, in Gold. Trip To Dover staat om 19:00 uur al te trappelen in Velvet Music Store voor een akoestisch in-store optreden. Uitzonderlijk want de band van Johannes en Olga Taal speelt hun electro rock meestal versterkt en met een drummer. De bezoekers van Velvet krijgen vandaag de nummers zoals ze in eerste instantie geschreven zijn. Ook Trip To Dover zal straks nog eens spelen maar dan in volledige bezetting, in de Bruine Pij. De altijd enthousiaste show is nu alvast algeslaagd. Koffie bij Teun heeft met Bells Of Youth een opvallende act naar het koffiehuis gehaald. Vijf dames die in afwisselend zoete en harde samenzang de aandacht met gemak weten vast te houden. En naar eigen zeggen verslaafd zijn aan de Popronde. Vanavond alweer bij de Popronde in Eindhoven te zien, dan in reguliere bandopstelling. The Maureens komen er vervolgens achter dat Vulling vrij vol is, maar qua bandopstelling lastig in te richten. Gelukkig stoort dat de melodische popsongs minder.

Deel II gaat langs De Vrachtwagen, naar Bourbon Street en terug naar De Vrachtwagen. Eerst zijn het de jongens van Lieve Bertha die vanaf het begin, totaal onversterkt, succes hebben door het publiek hen 'Bohemian Rhapsody’ te laten toezingen bij de opkomst. Wat volgt is een grappige en sterke show vol serieuze, minder serieuze en “vieze” Nederlandstalige liedjes. Daarna dreunt Lookapony door Bourbon Street. Harde indie, heel rock’n roll. Deze Hollandse Nieuwe uit Eindhoven maakt indruk. Terug naar De Vrachtwagen waar Case Mayfield en drumster Nienke Overmars als Girl Beard eveneens indruk achterlaten met hun ruige alternatieve bluesrock. Misschien wel iets voor WanTwo Trash om terug naar Breda te halen?

Op naar het Hijgend Hert, waar de aangekondigde “vettige live dubstep met over de top synths en gitaren” van MUR DU SON verwachtingen schept. Het is bijna middernacht en de show van Whoobab Swing is nog bezig, want wat later begonnen. Geen probleem, de jazz van dit rondreizende zevental is zeker onderhoudend. Alleen willen we ook Texas Radio zien in de Speeltuin. Een lastige keuze. De show van MUR DU SON heeft alles, projectie, een anders-dan-anders opstelling met percussieset, wat laptops en een heuse keytar en speciale strakke geblokte outfits van de spelers. Maar geen live dubstep, eerder stevige Electronic Body Music (EBM) uit de jaren tachtig, vol overgave gebracht door vier al wat oudere heren. Op naar de Speeltuin, voor Texas Radio en de after party! Texas Radio is helemaal uit Twente gekomen om sixties georiënteerde rock te brengen, compleet met Hammond orgel. Kolfje naar de hand van veel bezoekers van de Speeltuin. Tot slot rondt dj Cornelis, ook wel bekend als Case Mayfield, de avond af met een aanstekelijke dj-set tot sluitingstijd, vergezeld van co-dj Lisa van Bells Of Youth.

Welkom terug, Popronde Breda. Je was de moeite!