Albumpresentatie ‘Funk Or Die’: “Heavy is het nieuwe woord”

Zevenbergse rapper release is volledige hiphop package

Tekst: Daniël Hereijgers, foto’s: Chrissy Mosselman ,

De Zevenbergse rapper Heavy presenteerde vrijdag 15 november in een bomvol Mezz Café zijn debuutalbum ‘Funk Or Die’. Met eigen gloednieuwe Heavy-shirt als merchandise, maar geen cd’s: de EP is gratis te downloaden. Het voorprogramma zou bestaan uit Elluzstraighdit, Team Wasted en JosBros, maar de eerste twee moesten wegens verschillende omstandigheden afzeggen. Producer Ben Jur pakte zijn telefoonboek en belde twee maten: Sonikbeatz en Jimmy G zodat de full package hiphop avond toch tot de late uurtjes, en met succes, kon duren. Dj Viezerik draaide de avond aan elkaar, Tjerkovara deed dat woordelijk, en was zoals altijd hilarisch improviserend en raak.

Sonikbeatz uit Tilburg is het type invalact dat voor Breda makkelijk bereikbaar is. Tilburg is niet ver en Sonikbeatz brengt maar één machine mee, Micha Moerta maakt namelijk live hiphop met een MPC. Dat Tjerkovara hem per ongeluk aankondig als “Discobeats” maakt Moerta niets uit: hij start een sample van Justin Timberlakes ‘Cry Me A River’ en begint te draaien aan knoppen en te drukken op knoppen van de MPC. Een goede liveshow om echt in hiphop sfeer te komen. Sonikbeatz legt veel plezier in zijn werk en dat straalt ook uit. Soms met herkenbare samples als ‘Jah No Partial’ in de set, maar het merendeel is toch een live mix van dubstep, hiphop en electro. Tof! En ook Tjerkovara maakt zijn foutje goed door treffend samen te vatten: “Hij is zo vingervlug, laat hem dertig minuten alleen met je vriendin en je ziet haar never nooit terug.”

Jimmy G komt uit Den Haag heeft een maat meegenomen om te soundchecken, maar laat de beats vanavond over aan Viezerik. Actief in de Haagse rapscene sinds 2004, brengt hij vanaf 2007 solo werk uit, in september nog de EP ‘Drama & Bullshit’ waarvoor hij onder andere samenwerking zocht met Antwerpse rapper Pepe. Jimmy houdt de show bij zichzelf en dat maakt het geheel vandaag met de serieuze onderwerpkeuzes als drugs en de dood vrij ontoegankelijk. De aandacht van het publiek verslapt en dat is jammer want Jimmy G oogt oprecht.

Josbros komt uit Utrecht, was dit jaar genomineerd voor de Rookie Of The Year Award bij de State Awards én haalde net als Heavy de halve finale van de Grote Prijs van Nederland in de categorie hiphop. De 19-jarige, die studeert aan het Herman Brood Academie waar hij onder andere les krijgt van Jiggy Djé, wordt door Tjerkovara aangekondigd als de ‘Utrechtse UFO Piloot’, niet geheel toevallig ook een van zijn songs. Wiet en high worden zijn ogenschijnlijk de hoofdthema’s van deze heelal-piloot die rapt van: “Ik ben negen dagen stoned in de week en ik weet van de risico’s, hoger dan de dom.” Josbros heeft een levendige stijl en heeft wel een eigen dj mee en brengt beats wat dichter komen bij de nederhop die op dit moment hip is, meer richting dubstep en trap. De jongen blijft lachen en is vol kapsones, maar als rapper de zaal echt meekrijgen in een onbekende stad, het blijft hard werken.

Iedereen komt vanavond natuurlijk voor Heavy en de vette beats van zijn producer BenJur. Dave Broeders uit Zevenbergen, ook bekend als Heavy, trapt af met ‘Hoofdstuk Afgesloten’. “Zeg het voort, zeg het voort: Heavy is het nieuwe woord.”, de openingstrack van zijn gloednieuwe EP. Een nummer dat door de opborrelende gitaarriff en daarna knallende beat de aandacht er meteen bij trekt. Heavy rapt in zijn eigen tempo en doet dat heel goed. De voormalig winnaar van de Mini Playbackshow is een geboren entertainer, zoals hij in maart al vertelde. En hij heeft de humor aan zijn kont hangen: “hey mama geef mij eens een kus,” tegen zijn moeder die vooraan staat. Heavy komt er door zijn gemoedelijke en opgewekte uitstraling met gemak mee weg.

Heavy die de clown Tjerkovara ‘fool’ noemt en die hem weer ‘dikke’ in ‘Lik M’n Navel’, beter wordt het niet in Breda vanavond. Maar alle grapjes daargelaten: de flow, de teksten en de beats van BenJur: het totaalplaatje klopt. Met gastoptredens van Rogero en Freddie Lee in ‘Kun Je Nagaan’ en een stevig ‘Funk Or Die’ maakt Heavy de set prima af, met nog een semi-emotioneel slotwoord waarbij de hele crew het podium op mag voor een eigen applausje. Breda en omgeving mag met deze release het rijtje talentvolle rappers uitbreiden naar Fotosynthese, Ares en Heavy.

‘Funk Or Die’ is gratis te downloaden op de site van de rapper, zeker een aanrader. De EP is met 10 tracks trouwens nauwelijks nog EP te noemen. Zeg het voort: Heavy is het nieuwe woord.