CLUB V00d00: Maya’s Moving Castle haast ongrijpbaar en fascinerend

Mezz Café in gouden decemberstemming

Tekst & foto’s: Daniël Hereijgers ,

We schreven het in april nog, toen Maya’s Moving Castle op een koude zaterdagmorgen tijdens Record Store Day buiten speelde bij Velvet. “Zou mooi staan op een Club V00d00 in Mezz Café of beter nog: Ik Zie U Graag.” Toen bij uitzondering als duo, nu met volledige band, als geselecteerde gast van muziekverkenners V00d00 GOLD. In een donker café met gouden aankleding en blauw-goud licht, nam Maya het bezoek mee in haar muzikale droomwereld.

Ann-Sophie Claeys ‘Maya’ en gitariste/toetseniste Nele De Gussem stonden in april getweeën buiten bij Velvet op straat, nu zijn toetsenist Stijn Vanmarsenille en drummer Simon Segers ook meegekomen uit Gent. De donkere, zachte indie met new wave en electro is ten opzichte van april veel voller met live drums, natuurlijk. Als geheel is het dromerig en fascinerend, Maya’s teksten zijn haast ongrijpbaar. Veel over de liefde, die explosief ontluikt (‘Feed Me’) of verloren gaat (‘Next Life’) of ruziënde stellen (‘War’) en een mooi lied gebaseerd op het tragische liefdesverhaal uit de opera ‘Pelléas & Mélisande’ van Claude Debussy. Dromerig betekent in dit geval overigens niet dat het tempo laag ligt, vooral in ‘Feed Me’ kan De Gussem een strak tempo aanhouden. Ook de variatie aan klank binnen de songs houden de aandacht vast, net als de samenzang van Claeys en De Gussem. Soms lijken de nummers wel wat aan de korte kant of valt het slot enigszins abrupt.

Maya’s Moving Castle heeft wel wat van een vroege Björk en Bats For Lashes. Het titelloze debuut verscheen een jaar geleden en is dus nog niet zo lang uit, de band zal ongetwijfeld vaker terugkomen naar Nederland. Tof dat V00d00 GOLD er alweer zo vroeg bij was. De V00d00 GOLD dj’s wachten even op een eventuele toegift en nemen het dan weer over. Met zoals altijd obscure, verse indie, maar ook gewoon herkenbare tracks van Arcade Fires nieuwste ‘Reflektor’ en new wave en songs uit de eighties.

Gezien: Club V00d00 met Maya’s Moving Castle. Mezz Café, vrijdag 1 november 2013.