Dead Duck Alley muzikale opener En Plein Public ‘13

Opening reizend wijkfestival 2013 in Heuvel

Tekst: Daniël Hereijgers, foto’s: Rick Ruskus ,

Dansvoorstellingen van LeineRoebana, Dansnet en Buurcultuur XL met 'Fietsch', Theater Gajes en een openingswoord van wethouder Selçuk Akinci, En Plein Public werd vrijdagavond 28 juni geopend op het Monseigneur Nolensplein in Heuvel. Vooral ‘Fietsch’ pakte erg goed uit, de voorstelling van Theater Gajes had later te lijden onder de regen. Wij waren er toch vooral voor de muziek. Je kon al eerder lezen op 3voor12/Breda over het volledige affiche en alle plaatsen: Dead Duck Alley was de muzikale opener.

In een kleine, sfeervolle en fotogenieke circustent mocht Dead Duck Alley deze opening muzikaal inkleuren. Een stoffen tent die aan het einde van de tweede, ongeplande toegift begon te lekken van de regen, maar dat terzijde. Knus is het er, met publiek dat wil luisteren, van heel jong tot oud. De band is al jaren in Breda actief en herdoopte het vroegere tRIO con bRIO vorig jaar naar Dead Duck Alley. Begin dit jaar verscheen de EP 'Raw With Love' waarvan vanavond zanger/gitarist Leon Weterings en drummer/percussionist Ferry Nortier alle nummers komen spelen. Zonder elektrische gitarist Frans Ruskus die volgens Weterings “zo nodig in Mezz moest gaan werken” bij het concert van Lisa Lois. Beide mannen geven naderhand aan het geluid van Ruskus’ gitaar toch te missen. Dat kan misschien zo zijn, als toeschouwer mis je het in deze setting niet per se.

Sterker, het is fris te zien dat de drums eens niet van een ondertussen clichématige cajon komen, maar van een djembé. Een keuze die ook Nortier goed bevalt “je kunt met een djembé beter gebruikmaken van brushes en meer gevoel in het geluid leggen.” Het singer-songwriter geluid overheerst en dat komt ook door de teksten van persoonlijk geladen teksten als ‘Rusty Sailor’ of ‘New Orleans’ dat Weterings baseerde op een gedicht van Charles Bukowski. Het duo probeert zelfs een nieuwe song ‘Big Night On The Town’ en kijkt na het optreden toe bij het theaterspel van Gajes op de Heuvelbrink als ze worden aangeschoten toch ook een tweede setje van een half uur te spelen.

Zo gezegd, zo onverwacht gedaan. De tweede set bevat opnieuw nummers van ‘Raw With Love’ zoals het fraaie ‘Bluebird’ en het rustige ‘Love In The Sun’, maar ook een halve cover van Oasis ‘Wonderwall’ en brutaal, aandoenlijk bezoek op het podium. Drie meisjes vroegen het de zanger en de drummer al na de eerste set. Of ze een nummer van Adele mochten komen zingen. Al iets minder eigenwijs dan een uur ervoor stappen Tamara, Naomi en Chayenna dan toch op het podium en zingen ‘Someone Like You’ waarna Weterings ze bij het allerlaatste nummer nogmaals uitnodigt en de drie meiden ‘Zeg Dat Je Niet Hoeft Te Gaan Schat‘ zingen tot het refrein en dat een keer of drie herhalen terwijl Dead Duck Alley de maat improviseert.

Gezien: Dead Duck Alley. En Plein Public, Monseigneur Nolensplein, vrijdag 28 juni 2013.