Straffe presentatie ‘Bellse Parese’ door Flip Noorman in Breda

Flip en De Noormannen in Podium Bloos

Tekst & foto's: Daniël Hereijgers ,

Flip Noorman had afgelopen weekend de landelijke albumpresentatie van zijn debuut ‘Bellse Parese’. In thuisstad Rotterdam, Amsterdam, Middelburg en in voormalige thuisstad Breda werd gisteren de enorme zaal van Podium Bloos vrijgemaakt. Flip speelde eerder dit jaar al veel vaker solo in Breda, in De Grott (Rauw Hees Teder), Belcrum Beach (En Plein Public), Mezz Café (VONK) en in de Jupiler zaal van Mezz als voorprogramma van Luc de Vos, maar nu was begeleidingsband De Noorman erbij. Allemaal voor de presentatie van die bijzondere plaat ‘Bellse Parese’.

En zo'n bende Noormannen, die voegt natuurlijk veel toe. Noorman vroeg voormalig conservatoriumvrienden, Friso van Wijck op drum, Thierry Castel op de toetsen, Jorn ten Hoopen op gitaar, Hassan Abudaldah op bas en Koen Schouten als allrounder op de blaasinstrumenten en de rammelende ketting in de pan. Tussen het talent springt Ten Hoopen er nog net wat hoger bovenuit en laat geweldige dingen horen. De theatrale Tom Waits in Flip Noorman komt vandaag het best tot zijn recht bij ‘Ik Heb De Macht’ (sir yes sir!) en nieuwe songs ‘Make-up’ en “Toen mijn zoon stopte mij onderdanig te begroeten… beet ik zijn testikels af”. In zijn witte pak is hij het middelpunt van een royaal belicht theaterpodium, terwijl de bandleden er een grapje van maken in coulissen elkaars pakken om te ruilen.

Noorman vanuit een comfortabel theaterklapstoeltje, het is even wennen. En de zaal is enorm. Maar het volume ook zeker hard genoeg, bijvoorbeeld bij ‘Het Schipperslied’, “over verkeerde wederzijdse verwachtingen”, dat rustig begint en ontaardt in bulderende bluesrock. Veel explosiever dan op het album.

Flip de verteller ontvouwt op eigen wijze het verhaal achter de titel ‘Bellse Parese’. Precies zoals hij zelf ervaarde dat er iets niet goed was met zijn gezicht. In een volle avondtrein, zittend naast een opgefokt sportschool type, die vrouwen provoceert en beledigt. En dat dan Bellse parese toeslaat. Hoe de verteller geen controle meer heeft over de helft van zijn gezicht. Terwijl je naast zo’n type zit. Meesterlijk, de zaal hangt aan zijn lippen.

Het is alleen jammer dat Noorman deze week een kou vatte op station Schiphol. Uitgerekend deze week lopen zijn stemband tijdelijke schade op waardoor hij de hogere noten in ‘Langzaam’ en ‘De Afstand’ vandaag niet haalt. Een smetje op een straffe albumpresentatie van een veelbelovend debuut. Zelfs over het “ordinaire” en pakkende popliedje als slot valt geen slecht woord te zeggen.

Flip Noorman nog niet gezien in Breda dit jaar? Dan kun je toch nog je kans grijpen als Noorman solo door de straten trekt tijdens POB’s Mintstrelen- en Troubadourentocht op zondagmiddag 15 december. Binnenstad van Breda.