3voor12/Breda blikt terug... op 2013 - deel II

De fotografen

Redactie 3voor12/Breda ,

Iedereen blikt terug aan het einde van het jaar, sommigen met de platen of cd's en optredens van het jaar. Anderen, zoals wij, houden het dichter bij huis. De redactie van 3voor12/Breda blikt terug op concertjaar 2013. Waarbij podia (De Wasserette, De Boulevard, Mezz Café) wegvielen, maar volgend jaar soms ook terugkeren (De Boulevard, Mezz Kleine Zaal). En Boogiedown een verrassende terugkeer had op het Kasteelplein tijdens Breda Barst. En de Popronde niet te vergeten, die kwam in 2013 al terug. In deel II komen de fotografen aan het woord. Met een top 3 of een blik op andermans werk, zoals het college van Robbert Nijs. Lees en kijk snel verder!

Sanne van Hassel
1. John Coffey
Voor mij is dit mijn favoriete foto van dit jaar. John Coffey speelde in april samen met Eisenhower en Wallace Vanborn in Mezz. Cortonville, het muziekplatform van Eric Corton, had de avond georganiseerd. John Coffey is een band die rauw, hard en energiek op het podium speelt, wat ik zelf goed vind terugkomen in deze foto. De beweging zit erin, de kleuren maken het wat heftiger en vager waardoor de show wel in deze foto terugkomt wat mij betreft. Daarnaast is de linkerkant van de foto erg donker, in tegenstelling tot alle lampen aan de rechterkant. Dit contrast vind ik eveneens erg tof.

2. Emil Landman
In deze foto van Emil Landman komt de sfeer heel goed over die zijn liedjes ook meedragen. Heel puur hoe hij daar dan alleen staat met zijn gitaar. 

3. Sofie Letitre
De blik die Sofie Letitre geeft in deze foto vat voor mij het optreden wel samen: krachtig en intens.

Francois de Jonge
1. Combichrist
De grote verrassing van dit jaar was voor mij absoluut Combichrist. Uit nieuwsgierigheid had ik me voor het concert aangemeld, maar had totaal geen verwachtingen. Toen ik Mezz binnenliep, werd voor mij meteen duidelijk: los van de muziek is de avond al een grote beleving met de prachtige unieke persoonlijkheden die er rondlopen. Toen de muziek de zaal in denderde, bleek dit ook nog een schot in de roos. Was wat huiverig om het gotisch geweld in de zaal te  fotograferen, maar kreeg alleen maar positieve reacties achteraf. De  avond had een geweldige sfeer, super muziek en bijzondere koppen. Kortom: een lust voor oor en oog!

2. Honky
3. Rootsriders

Robbert Nijs:
Francois de Jonge heeft een zeer interessante reeks foto's gemaakt van het optreden van Combichrist. De band is op zich natuurlijk fotogeniek, echter wil dat niet zeggen dat het daardoor makkelijk fotograferen is, integendeel. Waarom worden jouw foto's dan de beste of spreken ze het meest aan? Dat is de uitdaging. De foto's van Francois geven de sfeer enorm goed weer. Dit heeft hij naar mijn mening voor elkaar gekregen door goed na te denken over de opbouw van het beeld en een aantal zaken te combineren. Voor mij is dat het hanteren van verschillende standpunten, goed na te denken over compositie en het op het juiste moment afdrukken. Ook de storende elementen zoals microfoons, kabels en standaarden komen zo min mogelijk in beeld. Prachtig gedaan en wat mij betreft komt dat ook mooi tot uiting in de foto van het bandlid die zingend scheel omhoog kijkt met een vinger onder zijn oog gedrukt. Mooi moment, prima belichting en goede uitsnede. Ook in het laatste beeld van de reeks is duidelijk gebruik gemaakt van een bedachte compositie. De zanger/gitarist heeft de ruimte in het beeld gekregen (richting het licht) om naar toe te schreeuwen, zelfs naar toe te leunen, prima gezien en op juiste moment afgedrukt! Volgens mij voel je dat als fotograaf meteen, “Hebbes!”

Robbert Nijs:
Svart Crown, het silhouet van een basist is in beeld. De achtergrond is diepzwart, het tegenlicht belicht de haren. Zijdelings valt licht op armen en zorgt er voor dat de basgitaar toch nog los komt van de zwarte achtergrond. waarbij de stemknoppen nog mooi oplichten. Het is een prachtige foto die Victor van Zutven heeft gemaakt. Ook hier is weer goed over de compositie nagedacht. Kijkrichting, of misschien moeten we het wel speelrichting noemen, is aanwezig en maakt de foto rustig en toch enigszins spannend. Ik kies hem voornamelijk ook omdat ik een voorliefde heb voor goede zwartwit foto's. Het maken van een goede zwartwit foto is namelijk best moeilijk. Vaak resulteert het in grauwe, flauwe of fletse resultaten. Waarschijnlijk omdat de belichting niet optimaal was en de foto in kleur al dramatisch is, dan maar zwartwit. Als men van te voren bepaalt om zwartwit foto's te maken, ga je ook anders naar het aanwezige licht kijken en daar je toestel op aanpassen. Het lijkt er op alsof Victor dat hier ook heeft gedaan en uiteraard is een juiste nabewerking onmisbaar om het beste resultaat te krijgen. Bewust of onbewust, deze foto leent zich voor zwartwit. Zwartwit moet een foto passen en dat doet het hier. Lekker vol van contrast, diepzwart en mooi wit, het beeld is prima geoptimaliseerd. Geen flets beeld wat al snel het resultaat wordt bij het standaard omzetten van een kleurenfoto naar monochroom. Goed gedaan, lekkere foto!

Robbert Nijs:
Het was kiezen en ik kwam hele mooie foto's tegen van Victor van Zutven gemaakt van Blaudzun, helaas... in 2012 zag ik. Ik wilde het toch maar even noemen. Maar goed, 2013: daarom sprong voor mij dit beeld van Peter te Bos van Claw Boys Claw die tussen het publiek zingt er uit. Zwartwit, het klopt weer allemaal, inclusief een heerlijke verdeling van de scherpte-diepte. De kracht hier zit hem ook vooral in het moment, de mensen er om heen en niemand die oog heeft voor de fotograaf Francois de Jonge. De adoratie en het enthousiasme spreekt uit de omstanders die zich om de zanger verzameld hebben. Zou de vrouw rechts nog een zoen van hem hebben gekregen? Mooi moment, prima weergave van de sfeer in een correct omgezette zwart-wit foto. Een goed gekozen standpunt, goed geanticipeerd op hetgeen er gebeurde. Dat kan als je niet alleen door de lenst kijkt, maar ook ziet wat er gebeurt of kunt bedenken wat er mogelijk gaat gebeuren. Altijd scherp blijven en anticiperen, dan kun je dit soort prachtige foto's maken. Mooi werk!

Melissa Scharroo
Een lijstje maken van je drie beste foto's van het jaar 2013, dat lijkt een makkelijke opgave. Het tegendeel blijkt waar. Om iets extra speciaals te maken, heb ik er mijn eigen draai aangegeven. 3voor12 komt voornamelijk op voor het ontdekken van nieuw talent. Daarom heb ik mijn beste drie foto's gekozen uit de support acts die ik dit jaar gefotografeerd heb. Deze bandjes verdienen namelijk de aandacht!

Foto 1: VanHoek supporting Douwe Bob

VanHoek won, met hun dromerige indie pop muziek, al de Amstelland popprijs, de Haarlemmermeer Popprijs en bereikten de finale van het Emerganza festival. In Mezz stonden ze in het voorprogramma van Douwe Bob, een perfecte combinatie voor een "wegzwijmel avondje". Houd ze in de gaten, want in 2014 verwacht de band een debuutalbum uit te brengen.
Op de foto: Concentratie. Drummer van VanHoek Erik Buschman.

Foto 2: Shane Alexander supporting Niels Geusebroek

Shane Alexander is een Amerikaanse singer-songwriter, en wat voor een. Na samenwerkingen met verschillende grote internationale artiesten verzorgde hij in Mezz het voorprogramma van Niels Geusebroek.
Op de foto: De integere, intieme sfeer die het optreden van Shane Alexander omschrijft.

Foto 3: Schultz and Forever
Schultz and Forever speelde dit jaar in het Mezz Café, niet helemaal eerlijk om in het support act lijstje te zetten, maar zeker de moeite waard. Schultz and Forever komt uit Denemarken en maakt dromerige folkmuziek waarmee ze, door de stem van zanger Jonathan Schultz tippen aan Bon Iver en Bob Dylan.
Op de foto: 'Dreamer'. Zanger Jonathan Schultz.

Daniël Hereijgers
1. Protection Patrol Pinkerton - Breda Barst
Op Breda Barst betekent fotograferen nog dezelfde dag live, zo spoedig mogelijk zelfs. Ik had te maken met een andere, gloednieuwe lens, invallende duisternis en een hyperactieve frontman. Nee, Protection Patrol Pinkerton fotograferen op Breda Barst was geen sinecure. Maar toen ging hij er even bij zitten (en liggen zelfs), ik zette een stapje naar voren en drukte af!

2. Flip Noorman Albumpresentatie 'Bellse Parese'
Flip Noorman presenteerde zijn debuut in Podium Bloos en nam begeleidingsband De Noormannen mee. Bloos blijkt een prima plek voor fotografie. Ook de setting met de band en de wisselende kostuums, de onderlinge interactie, het licht als een rokend noordelicht en Flip zelfbewust als altijd, maar nu in een wit pak. Ik had in mijn voorselectie maar liefst drie foto's uit deze serie.

3. John Cale
Rick Ruskus fotografeerde deze avond ook toen de 70-jarige legende John Cale zijn nieuwe plaat 'Shifty Adventures In The Nookie Wood' kwam spelen in Mezz. Het gaat mij specifiek om deze foto met Cale die viool speelt, ik was en ben zeer tevreden met het resultaat. Nèt iets scherper en daardoor beter dan deze sfeervolle foto die ik bij de Muziekfabriek maakte van Joris Dee violiste Indra.