2013: een mooi jaar voor de dancescene in Breda

Alleen een goede zaal ontbreekt nog

Robin van Essel ,

We hebben de afgelopen jaren veel gezeurd over het Bredase uitgaansleven. Maar wie de feiten op een rij zet, ziet dat er dit jaar weinig te klagen viel voor de liefhebber van de betere dance in de stad. De initiatieven schieten als paddenstoelen uit de grond, met Local Motion als jongste telg. Het enige dat nog ontbreekt, is een degelijke zaal. 3voor12/Breda onderwerpt de lokale scene aan een eindejaarsanalyse.

Weinig te klagen

Breda leverde dit jaar met Hardwell voor de tweede maal in de geschiedenis de beste DJ ter wereld. Des te opvallender dat de stad geen enkele fatsoenlijke club heeft. Kerkplein, de Nachtwacht en Proost zijn veredelde feestcafés. Hangar 20 probeerde het tevergeefs, en ook het iets meer upmarket Club BED mocht vanwege geluidsoverlast de deuren sluiten. Er vindt nu verbouwing plaats, maar het valt te bezien wat daar reëel in de toekomst kan plaatsvinden.

Desondanks kunnen we stellen dat de meer alternatieve danceliefhebber toch niet te klagen heeft. Breda beschikte al over een actieve dubstep-scene. En als het aantal uitnodigingen voor (deep)house- en techno-avonden dat op Facebook voorbij komt een indicator is (en dat is het, lijkt ons), kunnen we concluderen dat het de goede kant op gaat.

Telt u even mee? We zijn nog geen Berlijn, maar het lijstje met gevestigde lokale namen groeit. Kei Goed Gratis, Ballenbaque, Clandestine, Lektrik, Berlin Nights, Duikboot en Klub Bulk zijn goed bezocht. En ook succesvolle initiatieven van buiten de stad zoeken sinds dit jaar bewust de weg naar Breda, zoals Natural Wave en Kill The DJ. We mochten dit jaar Underground (terug van weggeweest), Pure2, Traum en Plaatjesmakers aan dit lijstje toevoegen. HIGGS' laatste vrijdagavond van de maand is sinds mei dit jaar vaste prik (maar helaas nog steeds niet openbaar). En dan vergeten we er vast een paar.

Local Motion

Nieuw in het bovenstaande lijstje: Local Motion, op tweede kerstdag. Het initiatief komt uit de koker van de mensen achter Berlin Nights, HIGGS Live, Klub Bulk en Clandestine. Sowieso schuilt achter veel van de bovengenoemde namen hetzelfde kleine groepje aanjagers. Eén van hen, Dirk-Jan van Delst, ook de man achter Clandestine, vertelt: “Local Motion is voortgekomen omdát er inderdaad ineens zo veel opduikt. We vonden dat er nog wel ruimte was voor iets nieuws, omdat veel feesten toch incidenteel zijn of eens in de zoveel maanden. Local Motion is een echte clubavond op een vaste dag, waar de hele scene samenkomt.”

Local Motion vindt dus plaats op 26 december in Club Luxx, en het is de bedoeling dat elke twee weken op donderdag te herhalen. De entree is gratis. Voor Local Motion is de Bredase graffiti-scene betrokken om de club van de nodige visuele aankleding te voorzien. Achter de draaitafels louter lokale namen. Dat is echter niet de norm: Breda kan regelmatig landelijk bekende of internationale namen zien draaien, met Berlijner Alexander Koning als meest recente bevestiging op de volgende Ballenbaque, aanstaande zaterdag in Mezz.

Fatsoenlijke zaal

Van Delst snijdt met de keuze voor Club Luxx wel een heikel punt aan: het ontbreken van een ècht geschikte zaal. Luxx is eigenlijk een r'n'b-club, met een eigenaar die godzijdank buiten de lijntjes durft te kleuren. De Boulevard gaat binnenkort open en wil zich voornamelijk op house en techno gaan richten (snel meer hierover op dit medium). Maar reëel gezien moet de Bredase scene vaak een beroep doen op zijn creativiteit, zoals bij Local Motion grafitti-artiesten los te laten op de zaal.

Verder: De Graanbeurs heeft formaat, maar de beheerder helaas niet altijd evenveel lef. Verderop staat met de oude Casino-bioscoop een enorm pand met enorme potentie al jaren leeg. Maar aan de verbouwing wil geen van de geschikte partijen zijn handen branden. Daarom kunnen we daar binnenkort ongetwijfeld een nieuw all-you-can-eat sushirestaurant of iets vergelijkbaar begroeten. De creatieve clusters in Belcrum (o.a. Elektron) hebben de ruimte en de bereidheid, maar vooralsnog gebeurt daar ook weinig. De angst om het eens groter aan te pakken dan een man of honderd, blijft bestaan.

Een andere optie is Mezz. We meldden recent nog dat het café wordt omgevormd naar een kleine zaal voor evenementen. Een ramvolle Klub Bulk invites: Clandestine in het (nu nog) café afgelopen 12 december, smaakte naar meer. Mezz beschikt bovendien over een nachtvergunning, maar directeur Frank van Iersel ontkent plannen in die richting: “Volgend jaar presenteren we onze visie voor 2015-2018. We heten 'concerts & dance', dus we vergeten de dj's niet. Maar de kleine zaal helemaal richten op dance is te voorbarig." Van Delst: “Als ze slim zijn, maken ze er een zaal voor een man of driehonderd van. Dat is echt een gat in de markt in Breda.”