Topgitarist Anton Goudsmit geeft Bredaas talent een kans

Voormalig lid New Cool Collective in Bloos met Bredase jazzformatie

Interview: Auke de Vries ,

Op 19 december heeft Podium Bloos de eer om één van ’s lands beste gitaristen te mogen ontvangen. Anton Goudsmit, bekend van onder andere New Cool Collective en the Ploctones, betreedt op die bewuste donderdagavond het podium voor een exclusief optreden. Daarbij wordt hij omringd door muzikanten van het Bredase D&S Project en dat is opmerkelijk te noemen: met hun gemiddelde leeftijd van 20 jaar kunnen we hier spreken van een groep met buitengewoon veel talent. 3voor12/Breda zocht ze daarom even op.

Tegenover ondergetekende zitten twee uiterst gemotiveerde jongemannen. Dirk de Nijs, drummer en een van de initiatiefnemers van The D&S Project, en saxofonist Paul van de Calseijde, worden meteen enthousiast als het over hun samenwerking met Anton Goudsmit gaat. “Het is geweldig om met zo’n grootheid te spelen. Toen we werden gevraagd, hoefden we niet lang na te denken”, vertelt Van de Calseijde desgevraagd. “We zijn via mijn docent op de Nieuwe Veste gevraagd, het is mooi dat we op deze manier de kans krijgen om ons verder in de muziek die we willen spelen te verdiepen”, voegt hij toe. Normaal gesproken speelt The D&S Project toegankelijker werk en vooral energieke en dansbare covers. “Dat doen we nu al een tijdje en we zijn inmiddels wel toe aan het schrijven van eigen werk en daarnaast een repertoire dat wat dieper gaat dan dat”, legt De Nijs uit. “Het werk van Anton is heel eigen en ontzettend creatief. Hij komt wat chaotisch over soms, maar hij besteedt er veel zorg aan.” Van de Calseijde: ”En hij vindt het ook oprecht leuk om met ons te spelen. Laatst kreeg ik om drie uur ’s nachts een mailtje dat hij er zin in had.”

Goudsmit is al sinds de jaren ’90 een bekende in het Nederlandse jazz- en popcircuit. Hij speelde onder anderen samen met Eric Vloeimans en zat samen met topsaxofonist Benjamin Herman in New Cool Collective. Tegenwoordig legt hij zich met zijn band The Ploctones toe op wat experimenteler werk. In 2010 werd hij zowel onderscheiden met de VPRO/Boy Edgar Prijs voor verdienste in de jazz, als met het Duiveltje als beste Nederlandse popgitarist, wat aantoont hoe veelzijdig hij is. Gevraagd hoe serieus de leden van The D&S Project zijn, legt De Nijs uit: “Sjoerd (toetsenist en medeoprichter, red.) en ik studeren momenteel allebei op het Fontys Conservatorium. Daarnaast spelen we al een aantal jaar samen en hebben we al op veel gelegenheden gespeeld. Met The D&S Project hopen we naast onze gigs op feesten straks wat meer in het clubcircuit terecht te komen. Vorig jaar mochten we in deze formatie al op Breda Barst spelen.” Voor het optreden met Goudsmit zijn er een paar aanpassingen aan de band. Van De Calseijde: “Onze zangeres is er niet bij. En we spelen dus net in een wat ander genre dan normaal. Maar dit opent wel het pad naar de muziek waar ons hart iets meer ligt.”

Hoe de avond precies zal verlopen, is nog niet helemaal duidelijk. De Nijs: “We hebben 8 stukken gekregen om te repeteren, maar het is niet ondenkbaar dat we zelf nog een beetje inbreng hebben, aangezien we ook een paar onbekendere jazzcovers spelen. Anton kennende is er genoeg ruimte voor improvisatie.”

De avond, op donderdag 19 december, begint om 20.00 uur in Podium Bloos. Kijk voor meer informatie op de Facebook pagina van The D&S Project.