#BB13: Raketkanon is gedroomde afsluiter van de Spaanse Kraag

Genadeloos harde, onconventionele show met agressieve sfeer

Robin van Essel ,

Misschien is het de plotselinge regen, of misschien trekt Raketkanon de mensen die liever niet (in diezelfde regen) bij Mister & Mississippi staan. Of misschien is de reputatie van de Gentenaren hen vooruit gesneld naar Breda. Hoe dan ook, ruim voor aanvang staat de Spaanse Kraag vol voor de festivalafsluiter in de tent. Hetgeen het ietwat bizarre tafereel oplevert van een band die staat te soundchecken voor een joelend publiek.

Muziek
Noem het sludge, noem het hardcore, noem het noise, maar Raketkanon fuckt met alle conventies van een reguliere band. Vervreemdende effecten op de zang, bizarre ritmewisselingen, vage samples en songnamen als 'Herman', 'Louis' en 'Judith'.

Plus
En die onconventionele aanpak zorgt ervoor dat een gig van Raketkanon een onvergetelijke ervaring is. De band speelt alsof ze per sé willen sterven op het podium, vanavond nog, en vindt het publiek oprecht klootzakken. Drummer Pieter de Wildt likt meerdere meisjes op de eerste rij af. Zanger Pieter-Paul Devos (ook in Kapitan Korsakov) klimt in een paal en schreeuwt tegen de mensen dat het hun schuld is als hij zijn nek breekt. Dan trekt hij een jongen het podium op, tongt hem en wordt op zijn bek geslagen omdat deze heer daar niet van is gediend. De sfeer, kortom, is opgefokt. En zo hoort dat bij een band in de Spaanse Kraag.

Min
Uh... Uh... Ja, er staan een aantal individuen in de tent dat het concept 'pit' niet kent, en die de toch al agressieve boel lopen op te jutten. Zuurpruimen.

Conclusie
What-the-fuck. Raketkanon is iets dat je mee moet maken. Behalve deze furieuze live-ervaring beschikt de band met 'RKTKN #1' over een ijzersterk album. Het is hard, ja, maar dit is gewoon de inventiefste harde band sinds Refused. Niet iets voor je schoonouders, maar ook buiten de kaders van de Spaanse Kraag één van de hoogtepunten van het festival. De Kraag, dit jaar weer ijzersterk en scherp geprogrammeerd door Jornt Buijs, kon zich geen betere afsluiter wensen.

Cijfer
10. Ja. Echt.