#BB13: Smash The Statues is de leukste punkband van Nederland

Ondanks wat routine een show zoals het hoort op Barst

Robin van Essel ,

Smash The Statues is een punkband van het politieke soort. Het asielbeleid, religie en homofobie moeten het vanavond ontgelden bij zanger Tom Nieuwenhuis. Overigens zijn deze Utrechters in nog meer opzichten een typische punkband: songs van anderhalve minuut en een band die bij zijn tweede show vandaag (!) zich onverminderd in het zweet werkt.

Muziek
Smash The Stuatues kapte er in 2009 mee, om begin dit jaar harder dan ooit terug te komen. De Utrechtse band speelt politiek georienteerde no-nonsense punk, die thuishoort in obscure kraakpanden, en is duidelijk onwennig om in de Spaanse Kraag een podium te vinden dat groter is dan twee m2.

Plus
Aangezien we op dit medium vandaag toch vergelijkingen aan het trekken zijn: denk Propaghandi, A Wilhelm Scream, of Strike Anywhere - inderdaad bands waarvoor Smash The Statues eerder de support verzorgde. Songs van negentig seconden, machinegeweerdrums en rauwe maar melodieuze zang van drie zangers. Samen met de intense publieksinteractie en de eerste echte pit bij Pencils & Ink, is Smash The Statues gewoon een degelijke band en prima op zijn plek in de Spaanse Kraag.

Min
Smash The Statues heeft het hierboven beproefde recept voor degelijke punkrock zichzelf door en door eigen gemaakt. De band werkt zich in het zweet, maar over de volle drie kwartier kun je niet aan het idee ontkomen dat er wat routine in de set sluipt. Niet vreemd, als je weet dat deze band er honderden shows per jaar doorheen ramt, maar hierdoor ligt verveling op de loer.

Conclusie
Ondanks het bovenstaande punt, is Smash The Statues samen met het Nijmeegse Antillectual (waar Nieuwenhuis ook in speelde), gewoon de leukste en authentiekste punkband (ik bedoel, échte punkband) van Nederland. Fijn voor de vaderlandse scene, zeker fijn voor Barst. Kom maar op met de rest van de avond in de Kraag.

Cijfer
7,5