#BB13: March is overtuigende opener in Spaanse Kraag

Bredase punkrockers spelen rauw, zonder de melodie te verliezen

Robin van Essel ,

De eerste in de Spaanse Kraag vandaag is meteen de meest on-google-bare band van het festival. March is het nieuwe punkvehikel van Fleur van Zuilen, eerder met onder andere The Patsys en Lady Gogo al op Barst. De female-only mentaliteit is afgezworen, en Van Zuilen staat nu zowaar met een ritmesectie van twee mannen (o.a. voormalig New Pokerface) op het podium van de Spaanse Kraag.

Muziek
Dankzij de vorige bands rond Van Zuilen mag March zich verheugen op een grote fanbase. De Spaanse Kraag staat dan ook al mooi vol voor het eerste optreden van de dag. March speelt behoorlijk authentieke, rauwe eastcoast punkrock. Het is bijna hardcore, in de stijl van Saves The Day, Madball en de oude Rise Against. Immer gerade aus, niet te skate of te surf, maar ook zonder het oor voor melodie te verliezen.

Plus
Fleur van Zuilen. Het is dat het zo kut klinkt, anders zouden we de frontvrouw van March tot de punkrockprinses van Breda kronen. Ze heeft duidelijk veel podiumervaring en zingt en screamt rauw als de ziekte, zoals het hoort bij dit genre. Daarnaast is ze sympathiek, waardoor je het meteen vergeeft wanneer de band een intro verkloot. Tekstueel worden er wat heilige huisjes omver getrapt, en de band speelt met volle overtuiging. Dat klinkt voor de hand liggend, maar punkrock heeft dat als geen andere muziek nodig. 

Min
Als we echt moeten zeuren: het geluid is slecht. Maar what's new, in de Spaanse Kraag. Van Zuilen's gitaar heeft te lijden onder de weersomstandigheden, waardoor ze regelmatig moet bijstemmen en zo het tempo uit het optreden wordt gehaald.

Conclusie
Bijna alles klopt aan March. De band speelt wel een korte set, met drie covers (Bouncing Souls, Beastie Boys en Off With Their Heads) en een EP moet nog komen. Maar met dit eerste optreden, en als Van Zuilen niet over een jaar wéér in een andere band speelt, belooft March veel moois voor de Bredase punkrocktoekomst.

Cijfer
8,5