Popronde keert terug naar Breda

Landelijk reizend festival op 21 november in de stad

Robin van Essel ,

Na vier jaar afwezigheid keert Popronde, het grootste reizende popfestival van het land, terug naar Breda. Gisterenavond werd de lijst steden en bands bekend gemaakt op Pinguin Radio. Het festival is dit jaar groter dan ooit: uit 1100 inzendingen werden 120 bands geselecteerd. De karavaan doet dit najaar 29 steden aan, waarbij Breda dus op donderdag 21 november aan de beurt is.

Popronde werd in 2008 voor het laatst georganiseerd in Breda. In 2009 besloot de organisatie dat het aantal podia dat geïnteresseerd waren om deel te nemen te laag was en verdween het festival. De organisatie ziet dit jaar weer mogelijkheden en voegde Breda, samen met Dordrecht, toe aan de steeds uitdijende lijst van steden.

Vorig jaar werd nog bekend dat Popronde ruim veertigduizend euro aan subsidie kwijtraakte, en van plan was om middels crowdfunding de organisatie dit jaar toch mogelijk te maken. Popronde fungeert als een opstap voor jonge, talentvolle bands en acts, die dankzij het festival de kans krijgen overal in Nederland te spelen. Zo stonden in het verleden Blaudzun, De Staat, Go Back To The Zoo, Mister & Mississippi, Lucky Fonz III en Voicst op de planken.

Smetje op het heugelijke nieuws is dat er geen enkele lokale band is geselecteerd door de jury, die onder anderen uit afgevaardigden van 3voor12, OOR, platenlabels en poppodia bestaat. De hele selectie bands is te bekijken op de website van Popronde. Er is nog niet bekend welke in Breda komen spelen, of waar in de stad precies. Wordt ongetwijfeld vervolgd.