Reena Riot, ook leuk met band

Vlaamse terug in Breda

Tekst: Daniël Hereijgers, foto’s: Sabrina Mollen ,

Beste 3voor12-lezer, of bezoeker van één van de andere lokaalsites, wij van 3voor12/Breda zijn ons ervan bewust dat Breda vaak het voorland is voor talentvolle Belgische acts. Meer nog dan Tilburg of Eindhoven, Limburg of Zeeland. Onze Mezz schiep er het Ik Zie U Graag festival voor en muziekjournalist Willem Jongeneelen mag regelmatig zijn eigen Belpop-avond Ça Va? Ça Va! organiseren in Mezz Café. Een Breda Barst festival zonder Belgische bands bestaat gewoon niet. We zijn ons daarvan bewust, je mag altijd komen kijken. De talentvolle Reena Riot was zondag 21 april weer even terug in Breda, maar nu niet meer alleen. Ze had haar kersverse band meegepakt.

Het Mezz Café is iets voor half vijf nog vrijwel leeg, het terras daarentegen is vol. Noami Sijmons, ofwel Reena Riot, zit er ook met haar band, in de zon. We zagen haar vorig jaar al tweemaal in oktober langskomen, tijdens de albumpresentatie van Charlie Jones’ Big Band en bij de ‘Ik Zie U Graag fkes dan’ editie tijdens 10 Jaar Mezz in een volgepakte repetitieruimte. Dat was solo en we zeiden toen al dat deze ‘straffe madam’ met gemak de aandacht weet vast te houden. Nu dus met band en met dezelfde artiesten waarmee Reena Riot haar naamloze debuut EP opnam. Drummer Anton Foscez die met zijn band Noble Tea ook op ‘Ik Zie U Graag fkes dan’ speelde, PJ Seaux de bassist van Selah Sue en Jan Myny op gitaar, effecten en toetsen.

Het is vanmiddag het eerste optreden in Nederland nadat de EP begin april uitkwam en in thuisstad Gent werd gepresenteerd. Ook de Nederlanders kopen gretig uit het kartonnen doosje met EP’s als het concert een uurtje later afgelopen is. Ongetwijfeld onder de indruk van de blues van de hoogblonde Sijmons in haar witte jurk, of zoals Willem Jongeneelen schreef “een engel met weerhaakjes.” Alle nummers van de EP komen voorbij, van het meeslepende ‘Take A Steer’ tot ‘The Dog’, niet zo rauw op één gitaar maar meer gelaagd met Myny op noise effecten. Bij ‘Lost And Found’ breekt een snaar, maar dat deert de zangeres geenszins. “Ik red me wel in zulke situaties, het was geen cruciale snaar.” Dezelfde gitaar gebruikt ze in het laatste nummer ‘I Belong To You’, een liefdeslied wat haast dreigend wordt gebracht, achter dit bijzonder fraaie nummer steekt vast meer. Waar het publiek vanmiddag misschien wat aan moet wennen, zijn de abrupte eindes. Dat zou een kwestie van wennen kunnen zijn, of ingespeeld raken. In de toegift speelt de Gentse nog een nummer solo om af te sluiten met de hele band en Sonic Youths ‘Reena’. Sijmons combineerde namelijk twee Sonic Youth titels tot haar artiestennaam ‘Reena’ en ‘Teen Age Riot’. Solo of met band, het is allebei leuk. Een vergelijking maken tussen Reena Riot solo of met band slaat ook eigenlijk nergens op en vanaf nu is Reena Riot officieel een band. Al mag ze gerust solo blijven optreden, want ook dat is de moeite waard.

Gezien: Reena Riot. Mezz Café, zondag 21 april 2013.