Intieme Friday On The Rocks met Private Timeline en Blue Garden

Twee totaal verschillende bands in De Speeltuin

Tekst: Anouck Beglinger ,

Op deze laatste vrijdagavond van oktober was het weer tijd voor Friday On The Rocks; een samenwerking tussen De Speeltuin en POB. Dit keer was de eer aan de jongens van Private Timeline en Blue Garden. Twee volledig uiteenlopende bands die het helaas met een handvol publiek moesten doen. Waarin zij dan weer niet verschilden, was het enthousiasme. Zowel Private Timeline als Blue Garden speelde met veel plezier op het kleine podium.

Private Timeline
De jongens van deze beginnende band zijn pas 16 en 17, maar weten wel wat ze willen. En dat is podiumervaring. Ze regelen zelf hun optredens en daarvan was dit het derde. Hoewel de band nog wat zoekende lijkt te zijn wat betreft podiumact, valt tijdens het optreden vooral de aanwezigheid van enthousiasme en plezier op. De muzikanten vinden het leuk om te spelen en dat is mooi om te zien. De set bestaat uit een mix van covers en zelfgeschreven nummers, die om en om worden gespeeld. Bekende liedjes als ´By The Way´ van de Red Hot Chili Peppers en ´Electric´ van Go Back To The Zoo passeren de revue. Deze en soortgelijke bands zijn duidelijk ook de inspiratie voor de eigen nummers van de jongens. Ook die zijn toegankelijk en dansbaar. Het is te merken dat de band trots is op zijn eigen werk en dit ook het liefst speelt. Zo wordt bijvoorbeeld tijdens ´Find Somebody´ nét even wat enthousiaster gedrumd en zijn tijdens ´Impress Yourself´ uitsluitend lachende gezichten te zien. De zang van Wouter Lambooij is nog niet altijd even zuiver, maar gelukkig kan hij zich vaak snel herpakken. Met een beetje oefening komt dit ongetwijfeld helemaal goed. Ook de andere muzikanten laten hier en daar een steekje vallen, maar zijn wel goed op elkaar ingespeeld, waardoor het steeds door iemand kan worden opgepakt. Al met al een goede basis voor deze nieuwe, Oosterhoutse band om te groeien.

Blue Garden
Voor de mannen en vrouw van Blue Garden, is het podium van De Speeltuin al lang niet meer nieuw. Afgelopen vrijdagavond stond de band er zelfs voor de derde keer dit jaar. Het is dan ook duidelijk dat ze zich hier thuis voelen, heel relaxed beginnen ze aan hun set. Die set bestaat uit “straight up”-rockmuziek, die erg doet denken aan rockbands van de oude stempel, met veel kracht en instrumentale stukken. Ook de stem van zangeres en bassiste Laetitia is krachtig, zuiver en rockwaardig, alleen helaas niet altijd even goed te horen. Tussen de nummers door worden vooral gitaren gestemd. Er wordt maar weinig gesproken. De leden van Blue Garden spelen liever en doen dat vol overgave. Vooral gitarist Gijs gaat helemaal op in zijn rol, erg leuk om naar te kijken. Verder valt op dat het trio onderling veel (oog)contact heeft, er is echt sprake van samenspel. De band houdt van zijn muziek, zoveel is wel duidelijk. Af en toe is de muziek wat rommelig, maar het zit goed in elkaar. Bij het laatste nummer komt Laetitia’s stem eindelijk echt goed naar voren, door het enige lied in de set dat wat rustiger begint. Dit zorgt voor een fijne afwisseling in de dynamiek van het optreden. Tegen het eind van het nummer gaan het tempo en volume omhoog, haalt de zangeres nog één keer lekker uit en werkt de band naar een climax, die heel ”teasend” nog een paar keer wordt uitgesteld. De gitaareffecten doen nog even hun werk en dan is het optreden afgelopen. Er mag wat meer variatie in de set, maar al met al een erg fijne show van een rockende Blue Garden.          

Gezien: Friday On The Rocks met Private Timeline en Blue Garden. De Speeltuin, vrijdag 26 oktober 2012.