Gevarieerde Rauw, Hees, Teder met Joris Dee als absoluut hoogtepunt

Zesde editie in de Grott

Tekst: Lisa Ruskus, foto’s: Daniël Hereijgers ,

Een zeer gevarieerde editie van Rauw, Hees, Teder. Singer-songwriter recht uit het hard, folk van de Lage Landen en upcoming artist Sara Bonne. Een kippenvel bezorgende avond, voornamelijk door de mooie nummers.

Joris Dee
Aangekondigd worden als de beste singer-songwriter van Breda en omgeving en die verwachting ook nog in kunnen lossen. Dat is een behoorlijke prestatie. Gitarist en zanger Joris Dieleman en violiste Indra Salima Kartodirdjo flikken het gewoon. Zes prachtige nummers over liefde, herfst en eenzaamheid. Dielemans stem doet denken aan Blaudzun, maar heeft de overtuigingskracht van David Eugene Edwards. Een integer optreden, het publiek is muisstil en beloont elk lied na een incasserende stilte met een daverend applaus. De kleine foutjes in het gitaarspel worden direct vergeven wanneer er een nieuwe rilling over de ruggen van het publiek loopt. Dat de nummers vaak dezelfde opbouw hebben is jammer, maar de intieme sfeer die nog eens wordt benadrukt wanneer zuster- en zwagerlief een lied komen meezingen, maakt alles goed.

TJANE
”Hedendaagse wereldmuziek van de Lage Landen”, zo omschrijft TJANE zich op hun website. Volledig akoestisch presenteert de band vanavond hun Brabantse folk. Dit is het muzikale project van Guy Roelofs, expert op het gebied van volksmuziek in de Lage Landen. De nummers bezingen valse liefde in de Middeleeuwen, de textielindustrie, de rozendans; een paringsritueel/dans in de Middeleeuwen. De insteek van TJANE is fantastisch, het opnieuw ten gehore brengen van traditionele volksmuziek. De band is goed en de inleidende colleges van Roelofs zijn zowel leerzaam als hilarisch. Helaas is de zang soms wat slecht te verstaan waardoor de onderwerpen van de nummers niet helemaal uit de verf komen. De Vlaamse zangeres Nele Martens heeft een prachtige stem, maar klinkt wat braaf. Het optreden duurt onder andere daardoor net iets te lang. TJANE is een mooi project, waar elke zuiderling verplicht een keer naar zou moeten luisteren.

Sara Bonne
Afsluiter van de avond is de Rotterdamse singer-songwriter Sara Bonne, met band. Haar eerste album ‘Testimony’ is net uit en bevat nummers over het leven in een alternatieve, jazzy popsound. De band grijpt vanavond de kans om in een kleinere, intieme opstelling te spelen. Bonne is een goede singer, helaas een mindere songwriter. De nummers gaan het ene oor in, het andere oor uit. Het nummer ‘Amy’s Song’ over Amy Winehouse is zelfs wat cliché. Sara Bonne mist de authenticiteit om haar publiek echt in te pakken en mee te slepen in haar nummers. Ze heeft de stem om een publiek te bezweren, maar helaas niet de nummers.

Na een relatief korte set, waarin de sfeer aangenaam blijft, wordt de zesde editie van Rauw, Hees, Teder door Sara Bonne afgesloten met een cover van Duffy’s ‘Stepping Stone’.

De volgende editie van Rauw, Hees, Teder is 8 maart 2013.

Gezien: Rauw, Hees, Teder: Joris Dee, TJANA, Sara Bonne. De Grott, vrijdag 2 november 2012.