Kleine Amerikaanse op het grote podium

Kayleigh Leith viert Bevrijdingsdag in unieke jurk

Tekst: Daniël Hereijgers, foto’s: Victor van Zutven ,

Vorig jaar oktober kwam dan eindelijk 'Miles Away' uit, het debuutalbum van "Raamsdonkse" Amerikaanse Kayleigh Leith. En vanaf dat moment ging het hard voor de zangeres, met optredens door het land en op de radio en concerten in het buitenland waarbij een toer in Texas het voorlopige hoogtepunt vormde. Leith vergat Breda ook niet en mocht openen op het nieuwe Bevrijdingsfestival op het Chasséveld. In een unieke jurk.

"Giving it all I got!!" schreeuwt de bio van Kayleigh Leith op Facebook, precies waar de zangeres vandaag voor gekomen is. Het afgezette Chasséveld lijkt enorm, toch weet een paar honderd man het podium al te vinden, deze Bevrijdingsdag om kwart over drie. De mc van dienst pept de stemming al meteen wat op en weet te melden dat Leith, die we misschien kennen van "Youtoop", speciaal voor vandaag een jurk heeft laten maken. En wat voor één: half Amerikaanse Star And Stripes, half Nederlands. Tekenend voor het vrijheidsgevoel voor Leith die in Nederland woont, maar haar wortels zeker niet vergeet. De presentatie tussendoor is in het Nederlands, wat goed werkt maar ook sommige lachers in de kaart speelt. Ja, het Nederlands van Kayleigh is nog niet perfect, who cares? Waar ze enkele jaren geleden in Bredase kroegen en Mezz Café al liet zien over een dijk van een stem te beschikken, toont ze aan dat de stap naar een groter, festivalpodium met haar grenzeloze ambitie geen enkel probleem is.

Aan alles is te merken dat de band het materiaal van 'Miles Away' al prima onder de knie heeft, veel leden zijn dan ook al die tijd er al bij. Op drie songs na, wordt vooral werk van het debuutalbum gespeeld, met vaste violiste Pauline Koning en inbreng van mandoline en strings. Het tweede nummer 'Run Without You', "het eerste nummer dat ik ooit schreef", brengt de vaart er al snel in en wordt gevolgd door het rustigere 'Time' over het hier en nu. "Dat is alles wat we hebben." Passend voor een feestdag, even stilstaan en dan door met feestvieren. De zangeres wordt persoonlijker als ze, nog steeds in het Nederlands, verhaalt over haar opa die met zijn tweelingbroer in één van de landingsboten bij de invasie van Normandië door de geallieerden zat en het strand bestormde. Haar opa was de enige overlevende die dag, terwijl het tot december 1945 duurde voordat hij terug kon keren naar de Verenigde Staten. Ze draagt het nummer 'Miles Away' op aan de inmiddels overleden opa. Even vanzelfsprekend als terecht stijgt een luid applaus op. Kayleigh kan niet meer stuk vandaag. Zeker niet als ze dan ook nog Jessy J.’s hitje 'Price Tag' covert. Maar dan wel een versie gestoken in een country/pop-jurk.

Na de cover sluit Leith af met 'Stand Up Straight', de eerste single van 'Miles Away', speciaal voor alle vrouwen. En dan is het concert voorbij, ogenschijnlijk zonder dat Leith het door heeft. In drie kwartier heeft ze duidelijk aangetoond dat het albummateriaal ook live beklijft en met gemak een festivalpubliek kan boeien. Hoog tijd dus dat Kayleigh landelijk verder doorbreekt. Want waar we in 2010 al riepen dat er naast Ilse DeLange nog plaats genoeg was in de Nederlandse pop/country scene heeft ze vandaag, terug in Breda, echt laten zien klaar te zijn voor het nog grotere werk. Hoewel ze daar natuurlijk zelf ook hard mee bezig is. En 'Miles Away'? Die plaat lag tot onze schaamte al een tijdje te wachten en gaan we zeker nog eens nader beluisteren. Jij kunt rechtsbovenaan klikken op de voorpremière van onze lokale Luisterpaal, waar de komende tijd single 'Miles Away' te beluisteren is!

Gezien: Kayleigh Leith. Bevrijdingsfestival Chasséveld, zaterdag 5 mei 2012.