Bevrijdingsfestival Chasséveld, een festival voor iedereen

Met Racoon, Dio, JURK! En R3hab

Tekst & foto's: Victor van Zutven ,

Op vrijdag 5 mei was er op het Chasséveld in Breda een groots opgezet gratis Bevrijdingsfestival georganiseerd door Boogiedown, Breda Live, Dancetour, Mezz en stichting POB.

De aftrap was die middag voor Kayleigh Leith. Daniël Hereijgers zag namens 3voor12/Breda dat dit 'lokale talent' de songs van haar debuutalbum 'Miles Away' uitstekend in haar vingers heeft en hoe de Amerikaanse het publiek al vroeg op de middag betrok bij haar feestje.

Na deze indrukwekkende dame was het de beurt aan Racoon. De band die enkele weken geleden de grote winnaar was bij de uitreiking van de 3FM Awards. Zanger Bart van der Weide had er zichtbaar zin in. Samen met het publiek zong hij de longen uit zijn borst met oude en nieuwe hits van de band. En als eerbetoon aan de gisteren overleden oprichter van de Beastie Boys, Adam "MCA" Yauch, zong hij in het tweede nummer meerdere keren "You gotta fight for your right to party". Eén van de bekendste hits van de Beastie Boys.

Om 18:00 uur was het Diorno "Dio" Braaf die het podium bestormde met zijn band. De opgewekte hiphop met Black Keys-achtige rockvibe kwam als geroepen bij het publiek. Niet alleen zijn sound bracht het publiek in beweging, maar ook de energie waarmee Dio over het podium sprong. Het publiek zong dan ook met volle overtuiging Dio's grootste hit 'Tijdmachine' mee. Timmie Tex en de mannen van Shit Is Bangin' mixten de hele dag aan elkaar.

Toen Dennis van de Ven en Jeroen van Koningsbrugge met hun band JURK! het podium betraden, was dat duidelijk minder spectaculair dan het publiek verwacht had. De altijd drukke Jeroen van Koningsbrugge kwam hinkend op met een paar krukken. Gelukkig deed dit niets tekort aan de show. Het optreden van een uur werd dan ook van voor tot achter meegezongen door iedereen in het publiek. De afwisseling van rustige en dan weer up-tempo nummers deed het goed. Zelfs een nummer van Doe Maar kwam voorbij, waarvan het publiek zichtbaar genoot.

Na een mooie toegift van JURK! mocht Bredanaar dj R3hab de buitenactiviteiten op het Chasséveld afsluiten. Tot het genoegen van de jeugd dreunden de dike bassen en de goed gemixte platen tot 23:00 uur over het Chasséveld dat normal een enorme parkeerplaats is. De liefhebbers van dance en techno konden daarna nog doorgaan bij Mezz. Een geslaagde viering van Bevrijdingsdag 2012, als u het ons vraagt. Naast het tradionele feest op het Kerkplein en nieuwe initiatieven zoals Circus Van Lieshout in het Valkenbergpark.

Gezien: Bevrijdingsfestival Breda 5  mei. Chasséveld, zaterdag 5 mei 2012.