Vol als altijd, Kerkplein is het 'klassieke' Bevrijdingsfestival

Uitstapje naar Circus Van Lieshout

Tekst & foto’s: Daniël Hereijgers ,

's Ochtends was de Bredase binnenstad nog hermetisch afgezet. Guus Meeuwis kwam met Mark Rutte het bevrijdingsvuur symbolisch aansteken in de Grote Kerk en luisterden samen met kroonprins Willem-Alexander naar de Duitse president Gauck. Daar was 3voor12/Breda niet bij. We waren wél bij het inmiddels klassieke Bevrijdingsfestival van POB op datzelfde Kerkplein, dat vol was zoals altijd. Ondanks concurrentie van het groots opgezette, maar niet superdruk bezochte festival op het Chasséveld. En we keken even bij Circus Van Lieshout mee in het park en zagen de Funfare en, vooral, MacSwordfish.

Rita Lynn
"Elke goeie band heeft één cover", aldus een goedlachse Bart Brosens voordat Rita Lynn het Kerkplein verrast met ‘Stayin’ Alive’ van de Bee Gees, in een country, blues versie. We hebben ze een tijdje niet gezien, maar stijlvast zijn de mannen uit Zundert gebleven. Gelukkig. Americana, blues en een beetje jazz. Rita Lynn zingt als ode aan de vrijheid een liedje over een Blauwhelm, op missie in een ver land en zorgt tegelijkertijd voor de beste start die het festival zich kan wensen. Wat wil je ook met zulke kwaliteit en begeestering op het podium? Het is dat ze toch is weggebleven, anders had Rita Lynn de zon zelf wel even meegebracht. Zanger/gitarist Brosens heeft zijn mimiek, snor en sikje mee en ook Van Bil op mondharmonica, bluesharp, zang en melodica heeft zijn beste kostuum aangetrokken. Is de eerste toegift in het Zunderts 'Luxewagen' nog niet voor iedereen goed te verstaan, 'Kom d’s laaangs, ge kunt alles krijgen', doet zelfs organisator Herman "POB" het de band vergeven dat ze iets langer doorspelen.

P.Y.T.
Pretty Young Things, de coverband vernoemd naar het liedje van David Bowie, speelde met Koninginnedag nog drie sets van drie kwartier op hetzelfde podium bij de Bruine Pij. Dan is eenmaal drie kwartier natuurlijk een makkie. Sterker nog, een kwestie van kiezen voor de jongelingen uit Breda. Spontaan, jong en feestelijk. P.Y.T. houdt de feeststemming vast met funky en soulvolle covers. Ook al is het dan een graad of negen, met hier en daar regen. De bandleden zijn solo met dingen bezig, qua landelijke (tv-)talentenjachten, maar P.Y.T. kan daarnaast prima bestaan, jong als ze nog zijn.

MacSwordfish
Wat is er nog te zeggen over MacSwordfish na het sensationele optreden tijdens de POBparade, nog geen maand geleden? De jongens doen het buiten net zo goed als binnen. Qua fans is het opnieuw druk in Park Valkenberg waar het podium voor het Nassau Monument vandaag is benoemd tot speelplaats voor Circus Van Lieshout. Zelfs de setlist is onveranderd, met opnieuw titels als 'Funk (voorstellen)' en 'Lied met Marks drumsolo'. Maar ook met nu-al-pareltjes 'Love Pollution' en 'Dr. George And The Magical Antidote' waarbij gitarist Heijstee koelbloedig een langgerekt psychedelisch riff uit zijn gitaar tovert. En weer speelt de band 'Rooftop Dancing Monkeys' een tweede keer, maar hey, mag het? Zeker! Circus Van Lieshout had sowieso een uitdagende line-up, maar helaas kunnen we niet overal bij zijn. Gelukkig wel bij MacSwordfish.

Awash
Ook de band rond zanger/gitarist Geert van der Burg zagen we vorige maand uitstekend spelen in de Bruine Pij in een volle kroeg. Hoe pakt Awash op het buitenpodium bij hetzelfde café? Als één van de beveiligers aan de zijkant rustig mee drumt dan heb je het lekker voor elkaar. Ook Van der Burg toont zich na afloop het tevreden: "het geluid op het podium was goed en dat speelt zoveel beter. Het was een mooie avond voor Awash." In een akoestische setting of zoals vandaag met een vol rockgeluid, het maakt Awash weinig uit. En weer krijgt de zanger het voor elkaar met krachtige stem het publiek naar zich toe te trekken met 'Put Your Arms Around Me' dat enkel begeleid wordt door toetsenist Maarten de Raad. Awash maakt veel uren, speelde natuurlijk ook op de POBparade, daarna tijdens Record Store Day bij Velvet en pas nog live op Radio 2, en zal er vast staan bij de voorrondes voor Breda Barst, op 1 juni in Mezz.

Kinderen Tegen Kinderen
'Als Ik De Baas Zou Zijn Van Het Journaal', niet met Goois accent (hoewel…) maar 'volwassen gezongen' en gebruld door Kinderen Tegen Kinderen, op een dikke ska-beat. Jawel, de coverband voor grote mensen met teksten voor kleine mensen is in de stad. Opvallend in oranje schoppen ze stennis op het podium en krijgen de poppetjes aan het dansen. 'Ochtendhumeur', 'Teddybeer'. 'Ik Ben Toch Zeker Sinterklaas Niet' met de melodieën van Rage Against The Machines 'Killing In The Name Of' en 'Wakker Met Een Wijsje' op de tonen van 'Smells Like Teen Spirit'. Een feestje? Ja! En nog voor een goed doel ook, want deze coverband met een anarchistische twist is ook idealistisch bezig: alle gages en opbrengsten gaan naar een goed doel. Kijk zelf maar op hun website.

MANoMAN
Ook al gezien tijdens de POBparade, maar we bekijken MacSwordfish, Awash en MANoMAN met extra interesse omdat zij bij de 9 geselecteerden horen die op 1 en 2 juni spelen in Mezz om in september in het Valkenberg te mogen spelen op Bredaas mooiste festival. En ook bij de 9-koppige skaband hangt de vlag er goed bij. Nederlandstalige nummers met titels als 'Kuddedieren' en 'Liever Naakt'. Al verwaait het nodige dat zanger Ko'Kai te zeggen en te zingen heeft vanavond wel een beetje en is niet alles even goed te volgen op het Kerkplein. Het dansfeestje dat door Kinderen Tegen Kinderen al was ingezet, blijft doorgaan en dat is natuurlijk ook goed te doen met ska en rocksteady en de opgewekte blazerspartijen. Belooft in ieder geval weer een feestje in Mezz straks en een zware klus voor de jury, want de drie bands van vandaag laten zien dat ze, elk in hun eigen genre, prima in vorm zijn.  

Gezien: Bevrijdingsfestival POB / de Bruine Pij. Kerkplein, zaterdag 5 mei 2012.