Fresku in Mezz: Woensel West, de musical

Fresku, Heavy & Het Collectief

Tekst: Hugo de Graaf, foto’s: Sabrina Mollen ,

Het laatste optreden van zijn Maskerade toer geeft Fresku in Breda en wordt vooraf gegaan door lokale artiesten Heavy en Het Collectief. Op een vroege vrijdagavond stroomt Mezz vlug vol en voor de Zevenbergse Heavy is het dan ook goed openen.

Ondersteund door de Bredase producer Ben Jur, hij produceerde ook muziek voor onder andere Fotosynthese en Timmietex, back-up MC Remco en dj EZD, onder andere van Shit Is Bangin’, geeft de jonge emcee een gedegen show weg. Heavy preekt het nieuwe woord 'Funk or Die' en rapt op verschillende beats over zijn leven. Met een klein gastoptreden van Freddie Lee is het een leuke show, maar wel een beetje onsamenhangend. Wellicht zal met het nieuwe repertoire in 2013 de show wat completer worden, tekstueel heeft Heavy in ieder geval genoeg bagage.

Het Collectief staat binnen het genre hiphop recht tegen over Heavy, met een dikke balkan-invloed en invloeden uit dubstep brengen Stijn en Stijn een bombastische show. MC Stinos krijgt de lachers op zijn hand als hij tijdens zijn freestyle sessie over mensen in het publiek rapt. De andere Stijn heeft zoals altijd zijn saxofoon bij en freestylet over de beats zodat het echt een feestje wordt. Het Collectief steekt de liefde voor NAC niet onder stoelen en banken en het “Zigge Zagge” vliegt dan ook met regelmaat de zaal in. Lichtelijk recalcitrant is het een ideale opmaat voor het hoofdprogramma van deze avond: Fresku.

Het overwegend erg jonge publiek wordt op de wenken bediend wanneer dj en producer Y’skid de beat start van ‘Pa’, een samenwerking van Fresku en Doe Maar. Buiten Y’skid heeft Fresku geen back-up MC nodig en heeft genoeg charisma om zelf de show volledig te dragen. De enige hulp die Fresku wel krijgt is die van de dansende lintworm, die al snel het podium opspringt na de uitleg van Fresku hoe “De Lintworm” te dansen. Fresku is tussen de nummers volledig bezig met het publiek en moet hard werken om echt veel reactie te krijgen, wat hem uiteindelijk goed lukt.

De serieuze nummers als ‘Status’ en ‘Alisha’, een nummer over zijn dochtertje, zijn slechts een opwarmer bij misschien wel de twee grootste hits ‘Kutkop’ en ‘Hedde Druksop’. ‘Hedde Druksop’ wordt ingeleid door een grappig verhaal over “diskoverie sjanel” en raketten en afgesloten met een ware dansbattle met een fan uit het publiek. Zijn liefde voor zijn buurt Woensel West wordt grappig ontvangen en worden opgevolgd door de knallers ’Nieuwe Dag’ en ‘Twijfel’ van zijn eerste album. Fresku’s hele show is als een musical over zijn geboorteplek, verschillende types en accenten komen voorbij in de korte sketches die tussen de nummers worden gedaan, de nummers zijn de bindende factor in het geheel. Het tovert regelmatig een lach op de gezichten van het publiek en meegereisde Fres”crew”.

Fresku bewijst met zijn optreden een artiest te zijn met bijzonder veel talenten, de vraag zal zijn waar hij over een aantal jaar zal zijn, op de concertpodia of in het theater of de film. Misschien verschijnt over een aantal jaar wel “Woensel West, de musical”, de homofiele producer kan Fresku dan ook wel zelf spelen. Dat bewijst hij wanneer hij als toegift ’Op De Hoogte’ vertolkt als hippe en licht latente rapper en het podium vol krijgt met fans.

Gezien: Heavy, Het Collectief, Fresku. Mezz, 28 december 2012.