Mark Lotterman: “een moderne singer-songwriter, niet zo’n ouderwetse”

Warme zondagmiddag in een goedbezocht Mezz Café

Tekst: Dominique Antonissen ,

Deze zondagmiddag speelt Mark Lotterman in een goed gevuld Mezz Café. Blijkbaar hebben veel mensen de kerstboodschappen al binnen, of uitgesteld tot morgen. Het publiek kan zich hier warmen aan de stem van deze Nederlandse singer-songwriter die vorige maand zijn derde plaat ‘Funny’ uitbracht.

Lotterman geeft zichzelf het stempel van moderne singer-songwriter “en niet zo’n ouderwetse“als hij zijn gitaar stemt met zijn iPhone; stemapparaatje vergeten. Lotterman en zijn vrienden, die naar eigen zeggen vandaag “een beetje naar de klote zijn”, weten het publiek toch aardig te verrassen met hun muziek. Lotterman blijkt een uitstekende verteller en verpakt zijn verhalen ook nog in een aangenaam rauw jasje. De uptempo nummers waarmee hij begint, zijn meteen raak. Jammer dat hij later in het programma daar niet even op teruggrijpt. Na een aantal mooie ballads achter elkaar, had het publiek wellicht graag nog wat meer geswingd.

Het is een knappe prestatie hoe Mark Lotterman zijn publiek in een ruim uur weet te overtuigen van en enthousiasmeren voor zijn kunnen. Een voorzichtige vergelijking met de stem van Johnny Cash, met een beetje meer rock, lijkt een juiste typering. Een veelal warm stemgeluid met een stoer randje dat gebruikt wordt voor zeer toegankelijke easy listening muziek. Aan humor ontbreekt het de zanger ook niet, wat blijkt uit de prettige manier waarop hij zijn programma aan elkaar praat. Dat alles maakt deze middag tot een zeer welkome onderbreking van de kerststress.

Gezien: Mark Lotterman. Mezz Café, zondag 23 december 2012.