Heel hard rockende presentatie ‘Flying Dutchmen’ Vanderbuyst

Heavy avondje met ook Bliksem en Cauldron

Tekst: Daniël Hereijgers, foto’s: Francois de Jonge ,

Donderdag 20 december was misschien niet de beste avond voor Vanderbuyst om de nieuwe cd ‘Flying Dutchmen’ te presenteren in Mezz. De Dommelsch Zaal was niet uitverkocht, maar wel gezellig vol. Vol met headbangers en rockers, van jong tot, vooral, oud en maar liefst vier camera’s van 3voor12 landelijk uit Hilversum. Namens jouw lokale 3voor12/Breda waren Daniël Hereijgers en Francois de Jonge getuige van een vette rockshow en cd-presentatie van gitaarheld Willem Verbuyst, bassist/zanger Jochem Jonkman en drummer Barry van Esbroek, die vanaf deze cd ook meezingt. De opnames hoor en zie je in het nieuwe jaar bij 3voor12 op de radio en 101TV.

Het is nog weinig druk als de avond begint met Bliksem. Jammer voor deze Antwerpse trash metal band en die we helemaal begin dit jaar als afsluiter in de Boulevard zagen bij ThrashThaHardWay. De band heeft in 2012 ruimschoots getoerd, ook in het voorprogramma van Vanderbuyst, en deed in Nederland bijvoorbeeld Paaspop aan en verzorgde de aftershow van Mastodon in 013. De show van dertig minuten beslaat merendeels nummers van EP ‘Bliksem’ en is nog even fel en geïnspireerd als in januari. Frontvrouw en zangeres Peggy Meeussen trekt nog steeds de meeste aandacht, zonder afbreuk te doen aan het verzorgde spel van de rest van de band. ‘Circus Schizophrenia’ is opnieuw met het minutenlange instrumentale tussenstuk een smakelijke afsluiter van een pittige set. In februari 2013 komt debuut ‘Face The Evil’ uit, die mag de liefhebber van het genre niet missen. Antwerpen is immers niet zo heel ver weg.

Terwijl manager van Bliksem en Vanderbuyst Danny ‘Bidi’ van Drongelen zijn volgende dj-set start, wordt de set van Cauldron opgebouwd. Een trio hardrockers, helemaal uit Toronto in Canada. Zanger en bassist Jason Decay draagt een eigen bandshirt met ‘Cauldron: Canadian Invasion’ erop. Dat vat het goed samen. Waar Bliksem qua genre afwijkt van Vanderbuyst, ligt Cauldron veel meer in dat straatje. Langharige hardrockers durven nu wel de dansvloer op en steken gretig hun vuist in de lucht als Cauldron daarom vraagt. De band is bezig met een ‘Europe’s Lost’ tour die de band 28 december nog naar Little Devil in Tilburg brengt. Wat kun je daar krijgen? Hetzelfde wat Mezz kreeg: vol overgave gebrachte hard rock en ‘klassieke’ metal. Een band die claimt 1985 als vertrekpunt te nemen en daar blijft hangen, met strakke spijkerbroeken, mouwloze shirts en volle bak heavy metal.

Aan de reputatie van Vanderbuyst kan het zeker niet liggen dat Mezz vandaag niet uitverkocht is. Overal waar het drietal komt, wordt er stevig meegerockt en gebruld, de live reputatie is enorm. Zelfs eindredacteur Willem van Zeeland van 3voor12 landelijk in Hilversum besprak ‘Flying Dutchmen’ enorm lovend. En het album stond twee weken na uitkomen al op nummer 1 in de Dutch Alternative Top 30, maar is daar inmiddels al verdrongen door de meer ‘mainstreame’ Jake Bugg. Misschien hadden de hardcore fans uit heel Nederland de band stiekem al gezien bij de korte ‘Metal Pubs Revisited’ tour, een hommage aan vijf kleinere rockholen, waarbij songs van ‘Flying Dutchmen’ al werden gespeeld. Hoe dan ook, na Bliksem en Cauldron hebben de fans van metal en hardrock uit de jaren zeventig en tachtig die wél in Mezz zijn alleen maar meer zin in Vanderbuyst gekregen.

De band opent met ‘Frivolous Franny’, een stevige rocksong die ook opener is van ‘Flying Dutchmen’, en heeft het publiek als vanzelfsprekend meteen mee. Vanderbuyst heeft een speciale band met Breda en dat is altijd tof. Veel recensenten die de cd bespraken, gaven aan dat het Vanderbuyst eindelijk gelukt is het live geluid ook op plaat vast te leggen. Dat is zeker waar, maar uiteindelijk heeft een optreden van de band toch meer energie en inhoud dan op een schijfje. Dat komt bijvoorbeeld door de overgave van vooral Willem Verbuyst die elke solo vol aanvalt en daarmee het hardrock/metalgeluid uit zijn gitaar laat komen waarvoor de band zo vaak geprezen wordt. Ook andere nieuwelingen als ‘The Butcher’s Knife’, ‘Waiting In The Wings’ en ‘Flying Dutchman’ komen goed uit  de verf. Ouwe rockers en jongere headbangers halen hun luchtgitaren boven, bij de solo’s willen ze allemaal Verbuyst zijn. De band maakt er een heel hard rockende show van en mengt nieuw materiaal met bekender ouder werk waardoor de vuisten ook omhoog kunnen bij ‘KGB’, ‘To Last Forever’, ‘Tiger’, ‘Traci Lords’ en ‘Stealing Your Thunder’ om er maar een paar te noemen. De toegift bestaat uit Herman Broods ‘Never Be Clever’ (ook op de plaat) en ‘Rock Bottom’, dat net als op het debuut van 2010 zo langgerekt is dat het wel twee nummers lijkt te beslaan. Conclusie? Niet te moeilijk, wel zeer doeltreffend en een vette show. Vanderbuyst op wereldtoernee? Het klinkt als een logisch idee.

Gezien: Vanderbuyst officiële cd-presentatie ‘Flying Dutchmen’ met Bliksem en Cauldron. Mezz, donderdag 20 december 2012.

Begin januari heeft 3voor12 nogmaals aandacht voor Vanderbuyst, op de radio en op tv.