Rina Mushonga knalt op het podium van Mezz Café

Breda krijgt als eerste een nieuw nummer te horen

Tekst: Nancy de Smalen, foto’s: Sabrina Mollen ,

Rina Mushonga werkt momenteel aan haar debuutalbum dat begin 2013 uitgebracht zal worden. Het album belooft een mooie mix van folk, rock, blues & reggae te worden. Afgelopen zondagmiddag gaf zij en haar vijf bandleden alvast een voorproefje in Mezz Café, waar ze tevens haar laatste concert van dit jaar gaf.

De krachtige en uitgesproken stem van de Zimbabwaanse-Nederlandse zangeres Rina Mushonga vult het café onmiddellijk en het publiek lijkt positief verrast. Ook Mushonga en haar vijf bandleden op toetsen, vocaal, bass, drums en gitaar zijn verbaasd, maar dat heeft meer te maken met de opkomst. De zangeres en haar band dachten voor een lege zaal te staan, maar niets blijkt minder waar.

Naast het feit dat Rina Mushonga een dijk van een stem heeft, laat ze gedurende haar optreden ook blijken dat ze over een flinke dosis humor beschikt. Bezoekers krijgen te horen dat ze aanwijzingen heeft gekregen om meer met publieksinteractie te doen. Onwennig nodigt ze hen uit mee te zingen bij het nummer ‘Open Waters’. Met licht sarcasme haalt ze het publiek over mee te doen. Een enkeling durft te starten, waarna de rest volgt. Ze sluit het nummer af met de woorden “Toch wel leuk dit publieksinteractie ding, moeten we vaker doen. Toch?” Naast het zingen van pakkende teksten krijgt ze daarom ook het hele concert de lachers op haar hand en dat siert de gepassioneerde zangeres.

De songs die Rina Mushonga energiek weet te brengen, bevatten ook sterke instrumentale stukken. Met het nummer ‘Lionheart’ dacht de zangeres authentiek te zijn, maar ze geeft al snel aan dat Kate Bush klaarblijkelijk een gelijknamig album heeft! Ondanks dat, heeft Rina Mushonga haar eigen originaliteit en weet zij heel goed met haar unieke versie het publiek te veroveren. Als haar nieuwe single ‘All My Ships’ voorbij komt, luisteren de bezoekers nog steeds aandachtig. Het Bredaas publiek is tevreden. Geluiden als “Dit is beter dan de omschrijving” en “Super!” zijn zelden zeldzaam deze vroege avond.

De zangeres neemt de toehoorders ook nog mee op muzikale reis naar Eastern Highlands, het gebied waar ze vandaan komt in Zimbabwe. Aan het einde van het concert krijgt Mushonga een oneindig lijkend applaus, waardoor ze nogmaals terugkomt op het podium om een extra toegift te geven. Een toegift die ze nog niet eerder gezongen heeft voor een publiek en een lied dat eigenlijk nog maar heel nieuw is. Hiermee sluit Rina Mushonga met enkel haar gitaar op speciale wijze het concert af.
 
Gezien: Rina Mushonga. Mezz Café, zondag 16 december 2012.