3voor12/Breda blikt terug... op 2012 - deel II

Deel II

Redactie 3voor12/Breda ,

Iedereen blikt terug aan het einde van het jaar, sommigen met de cd's en optredens van het jaar en anderen, zoals wij, houden het dichter bij huis. De redactie van 3voor12/Breda blikt terug op een mooi concertjaar 2012. Zoals dat feestje in De Wasserette: 5Y3V12B met There Goes Culture.

Leon Weterings

1. Admiral Freebee - Mezz
Admiral Freebee kwam, zag en overwon. Als ik op die stoel had gezeten en had mogen draaien, was dit een tien geweest. Raar dat de helft van de zaal gevuld was met Belgen, want een artiest van dit kaliber moet Mezz makkelijk kunnen vullen met alleen maar ‘Ollanders’. Tom van Laere maakt prachtige nummers, vult die fantasievol in, is een meester in het improviseren en weet hoe je een publiek moet boeien. Humor met een hoofdletter H beste mensen! Beter hebben we het in Mezz dit jaar niet gehad.

2. Joris Dee - Rauw Hees Teder - Theater de Grott
Sorry, onvervalste zelfbevlekking dit. Maar als er een artiest is die Breda ook landelijk muzikaal op de kaart kan zetten, dan is het Joris Dee wel. De prachtige melodramatische stem van Joris die door merg en been gaat in combinatie met het warme vioolspel en de engelenstem van Indra Salima Kartodirdjo. Het werkt en boeit van de eerste tot de laatste minuut. Ook de liedjes zijn stuk voor stuk ijzersterk. Het wachten is op de eerste EP. Als die er eenmaal is, gaat heel Nederland overstag voor dit duo. Kan niet missen.

3. Disco in the Disco - Boulevard
De leukste optredens zijn die shows waar je helemaal niets van verwacht en toevallig bij aanwezig bent. Dit was er zo eentje. Deze electropunkers maakten er een geweldige chaos van in de bovenzaal van de Boulevard. Een podium vol oude synthesizers en een brij van kabels en snoeren. Het ziet er misschien koddig en knullig uit, maar als Disco in the Disco eenmaal op stoom is, is er geen houden meer aan. Zelfs Pinokkio krijgt hier soepele beentjes van. 

Robin van Essel

1. Long John Sundays
What to do on a sunday afternoon? De Wasserette lost het op. Lekker zitten, lekker eten, lekker glaasje whiskey en niet te vergeten: goede optredens. Hoogtepunten waren The New YX, April en Spinvis. Hopelijk snel een doorstart in 2013!

2. Rats On Rafts, MacSwordfish en The Brave op Breda Barst
Vals spelen, omdat ik niet kan kiezen. Rats On Rafts omdat de hier door mij voorspelde doorbraak inderdaad plaatsvond, MacSwordfish omdat Breda in tijden niet zo'n jong en getalenteerd bandje heeft gehad en The Brave omdat dat gewoon één van de tofste bands is die de stad regelmatig aandoet.

3. Boogiedown
Ik heb niet zoveel met hiphop. Vooral plichtmatig dus, toen ik eind augustus naar het Chasséveld ging voor een op het laatste moment geregeld live-verslag vanaf Boogiedown 2012. Maar màn, wat een goede line-up en leuke sfeer zetten de jongens van de organisatie daar neer. Topfestival om trots op te zijn.

Piet van den Boer

1. Postmen op Boogiedown Breda
Bijna vijftien jaar na hun debuutalbum is Postmen weer bij elkaar. En hoe. Het optreden op Boogiedown was voor mij het hoogtepunt van het festival, met The Anonymous Mis als funky, swingende en kraakhelder rappende motor.

2. Dubsik op Breda Barst
Met keiharde dubstep beats gemixt met trap, hiphop en house, zorgde Dubsik er tijdens Breda Barst twee keer voor dat de Block Party kapot los ging. Wát een feest!

3. Dio op Breda Barst
Dio heeft op Breda Barst laten zien dat hij veel meer is dan gewoon een rapper. Met een prachtige show, grote band en natuurlijk zijn vriend en topproducer Reverse brak hij de spreekwoordelijke tent af op de laatste avond van Breda Barst.

Daniël Hereijgers

1. Charlie Jones Big’ Band - Mezz
Met voorprogramma’s Matt Watts en Reena Riot had Jan Verstraeten, Charlie Jones, een persoonlijk programma in elkaar gestoken voor de cd-presentatie van tweede plaat ‘Until I Get Bald’ van zijn band. Een geweldige avond in Mezz waarbij Watts en Riot elk al een formidabele eerste indruk maakten en het supertof was het nieuwe materiaal van Charlie Jones’ Big Band voor het eerst live te horen. En een geweldige plaat!

2. Hong Kong Dong - Tunesville
Fijn zo’n middagje rondhangen in de platenzaak op Record Store Day. Hong Kong Dong was de afsluiter die zaterdagmiddag in april en alle pedaal- en effectenkasten pasten maar net bij de entree. Heel tof om de band weer te zien nadat ik ze voor het eerst in 2009 na ‘Ik Zie U Graag’ in Mezz al de hemel in had geschreven. En heel tof om het speciaal voor Record Store Day op vinyl uitgebrachte debuut ‘Sweet Sensations’ te kopen van de band zelf. Inclusief krabbels en tekeningetjes van Sarah Yu en Boris Zeebroek en Geoffrey Burton. Later op Breda Barst had Hong Kong Dong nog wel iets meer publiek verdiend. Keileuke band!

3. Club 3voor12/Breda - Mezz Café
Tijdens 10 Jaar Mezz, we hadden een perfect programma en volle bak ambiance in Mezz Café. Joris Dee en Indra openden onder gedempt licht met hun mooie en sfeervolle luisterliedjes, Tass Finner gaf een eigentijdse new wave rockshow vol jeugdig enthousiasme en Volt Violin en zanger Niels Hereijgers stelden vol passie hun fans gerust: de band stopt er echt nog niet mee. Met een dikke knipoog werd wél afscheid genomen van het poppy geluid dat was gegroeid, terug naar de rock-roots. En niet te vergeten dj-combo The Daisy Players vs. Indie Starship dat tot sluitingstijd lekker hun gang kon gaan. Topavond!

Eervolle vermeldingen: de 7e Minstrelen- en Troubadourentocht, Reena Riot solo tijdens 10 jaar Mezz 'Waitin'' van 30 cm afstand in Top-R, Mr. Polska in Tunesville, op Boogiedown en in Mezz, wat een lol. 10 jaar Mezz met ook nog Lekker Bredaas en WanTwo Trash met Scott H. Biram. Fotograferen bij Boogiedown was ook te gek. De opkomst van June en MacSwordfish en Joris Dee. Minder: het stoppen van solide bands als New Pokerface, When All Light Dies, Johnny Stardust en There Goes Culture, dat nog wel op ons vijfjarig jubileumfeest kwam spelen. Maar niet getreurd: ook in 2013 blijft 3voor12/Breda dé plek om alles over bands uit de stad en streek te lezen!