3voor12/Breda blikt terug... op 2012 - deel I

Deel I

Redactie 3voor12/Breda ,

Iedereen blikt terug aan het einde van het jaar, sommigen met de cd's en optredens van het jaar en anderen, zoals wij, houden het dichter bij huis. De redactie van 3VOOR12/Breda blikt terug op een mooi concertjaar 2012.

Hugo de Graaf

1. Bastard Fest - De Boulevard
Rock'n'Roll is niet dood en de mannen van Dirty Bastards bewezen dat op deze druilerige zaterdagavond. Het buitenechtelijke neefje van Outlaws In Charge beleefde een knallende eerste editie met te gekke bands, Rene SG, The 101's, The Dirty Denims en Dirty Bastards zelf en een enthousiast publiek. De charmes van een echt rockfestival waren aanwezig: punkbands die alleen maar fuck schreeuwden, autistische metal heads a la Beavis & Butthead en raggende skins. De Boulevard was precies groot genoeg en ik hoop dat ze in 2013 meerdere edities kunnen plannen zodat ze wellicht wat groter kunnen gaan!

2. The Freestylers - Kerkplein
Dat je met je persoonlijke dj-helden mag werken is al een groot voorrecht, maar dat je ze dan ook naar Breda mag halen voor een te gekke label night is helemaal tof! De Engelse breaks-mastodonten gaven een te gekke dj-set weg in het Kerkplein waarin ze zo'n beetje allen stijlen naadloos in elkaar mixten, maar toch altijd dicht bij de typisch Freestylers sound bleven. Ze staan niet vaak samen achter de draaitafels en het was super gaaf om ze zo bezig te zien! Helaas is het aan veel mensen voorbij gegaan, maar er staat nog wel een te gekke dj-set van hen online die erg leek op hun set in Breda.

3. Public Enemy - Boogie Down Breda
Ondanks dat ik vroeger niet zo'n grote fan was van hun sound klopte dit optreden helemaal. Van de militaire dansers tot de maffe Flavor Flav. Ik heb echt keihard staan meerappen met de teksten van Chuck D, de complimenten gaan dan ook naar Boogie Down dat ze PE naar onze stad hebben gehaald. Een absoluut hoogtepunt deze zomer!

Daisy van den Nieuwenhuizen

Een mooi eerste jaar bij 3voor12/Breda

Mijn 3 muzikale Bredase hoogtepunten dit jaren waren met stip: Di-Rect, Miss Montreal en Within Temptation. Within Temptation dat met een uitverkochte theatertour vol met lichteffecten en special effects, mij een avond vol kippenvel heeft bezorgd. Natuurlijk mag ook Miss Montreal niet ontbreken in mijn top 3 lijstje. Voor haar eerste theatertour S-SS-SSS-Sanne mocht ik de show in het Chassé Theater recenseren en fotograferen. Zelf was ik uiterst positief over deze show, en mijn verslag werd dit ook goed ontvangen door het publiek van 3voor12/Breda en frontvrouw Sanne Hans zelf. En dan als laatste natuurlijk de mannen van Di-Rect. Met een prachtige setlist van de clubtour 'Time Will Heal Our Senses' lieten zij het publiek springen en bezorgden het kippenvel bij de ballad 'Broken'. Alle drie deze topartiesten hebben mij een mooie avond bezorgd. En hopelijk het publiek van 3voor12/Breda ook!

André Joosse

1. Drive Like Maria
Een concert met veel nieuwe nummers in de setlist, waarvan de kracht live pas echt goed tot zijn recht komt. ‘Boomerang’ en ‘Black Horses’ zijn hoogtepunten in de set. Ook de Lana Del Rey cover ‘Video Games’ krijgt veel respons vanuit het publiek. Ik verwacht het komende festivalseizoen veel van de band. Met de twee cd’s heeft de band genoeg bagage om een goede rockshow neer te zetten.

2. Magnetron Revue
Een avond vol met artiesten van het Magnetron label. In de praktijk blijken dit vooral De Jeugd Van Tegenwoordig te zijn met al hun solo-projecten. Faberyayo was de baas van het podium. Hij kreeg zonder moeite de zaal aan het springen. Of het nu met de Jeugd was, solo of zijn andere band LeLe, het dak ging eraf. ‘Skinny Jeans’ ontpopte zich tot hit van de avond.

3. Heather Nova
Het duurt niet lang voor het duidelijk is, de betovering blijkt nog steeds te werken. Mooie intieme rocksongs, schitterend gezongen door de inmiddels 44-jarige zangeres. Opvallend zijn ook haar nummers van de laatste cd ‘300 Days At Sea’, die erg sterk klinken. Niet origineel of vernieuwend, de sound van Heather Nova heeft weinig drastische wijzigingen gekend, maar is solide en vooral pakkend.

Daniël van der Winden

1. Spinvis
Een uitverkocht Mezz valt meestal tegen. Het Bredase publiek aan de bar bespreekt vaak ongestoord en luidruchtig de week. Maar niet bij Spinvis. Erik de Jong krijgt de zaal muisstil en de band is van grote klasse. Ze brengen vooral muziek van het nieuwste album 'Tot ziens Justine Keller' ten gehore en de zaal hangt tot na de toegift aan zijn lippen. Briljant.

2. Isbells
Isbells geeft een show van ruim twee uur en krijgt iedereen, op een aantal dronken veertigers na, ook muisstil. De band komt over als een geoliede machine en speelt zelfs nog een stuk onversterkt, vooraan het podium. Schitterend. Het is de laatste show van de tour en dat merk je. Ze geven net een beetje meer, en iedereen kan met een grote glimlach naar huis.

3. La Boutique Fantastique
Een ode aan de muziek als je het mij vraagt. De elfkoppige band liet dames en heren van 40 dansen alsof ze weer even twintig waren en nam ons mee door een zeer gevarieerd muzikaal landschap. IJzersterk, zeer luidruchtig en soms muisstil. Zeker de moeite van het bekijken/beluisteren waard.

Auke de Vries

1. Dry the River - Mezz
Indrukwekkend en meeslepend. Eigenlijk was elk nummer op zich al een hoogtepunt, zeker ook de onversterkte passages. Het album ‘Shallow Bed’ was al steengoed, live komt Dry the River nog beter uit de verf.

2. Spinvis - Mezz
Het optreden lijkt al van veel langer geleden, maar het was echt al 2012 toen Spinvis Mezz aandeed en daar met liveband een zeer strakke show wegzette. Muzikaal en tekstueel waarschijnlijk niet te overtreffen in Nederland. Binnenkort terug in Breda.

3. Disco in the Disco - De Wasserette
De onofficiële afterparty van Breda Barst. Hier moet je bij geweest zijn, De Wasserette was nog nooit zo afgeladen vol, tot ver op straat stond het publiek mee te luisteren en kijken naar de capriolen van Disco in the Disco. Origineel concept, prima nummers. Tijdelijk is het wat stiller rondom ze, maar hopelijk zijn ze in 2013 terug!

Eervolle vermeldingen: Zoals altijd Breda Barst, waarop met name Blaudzun en Bombay Show Pig eruit sprongen, de dansbare postrock van 65daysofstatic en een absoluut memorabele gebeurtenis was het tienjarig bestaan van Mezz, waarbij The Experimental Tropic Blues Band een verpletterende indruk maakte. En tot slot was dit het jaar van een lokale act waarvan we hopelijk meer gaan horen: MacSwordfish.