Minstrelen- en Troubadourentocht 2012, deel 2

Awash, Joris Dee, Jack’s Dignity, Pulser, BB en Van Berlo, Dennis Benedict en Wow!ter

Tekst: Nikkie Vinke, Daniël Hereijgers (foto’s) ,

Afgelopen zondag 9 december trok alweer de 7e Minstrelen- en Troubadourentocht door Breda. Met als nieuwe podia dit jaar een heuse muziekkiosk bij Breda’s Museum, Velvet Music en Koffie bij Teun. Naast bekende namen uit de eigen lokale scene was er wat Oost-Brabants talent naar Breda gekomen op verzoek van POB. Daniël Hereijgers en Nikkie Vinke verdeelden de buit, je leest in dit tweede deel over Awash, Joris Dee, Jack’s Dignity, Pulser, BB en Van Berlo, Dennis Benedict en Wow!ter.

Pop-/rockformatie Awash staat erom bekend in allerlei formaties op te kunnen treden. Deze zevende Minstrelen- en Troubadourentocht zijn het zanger/frontman Geert van der Burg en bassist Peter Suoss die Breda trakteren op nieuwe liedjes van Awash, eentje zelfs zo vers dat het te nieuw is voor de aanstaande volledige plaat die in 2013 moet verschijnen. Het is gezellig aan de tafeltjes bij de Bruine Pij rond half vier. Van der Burg speelt bepaalde nieuwe songs op een andere manier dan hij gewend is, “meer tokkelen en dat is toch spannend.” En dat geldt vast ook voor het ultranieuwe ‘Waiting Words’ dat Van der Burg opdraagt aan zijn vader en wat zelfs in deze setting, met Suoss rustig op de bas, al enorm goed klinkt. Van der Burg en Suoss oefenen de nieuwe songs, die veel beloven voor de debuutcd. (DH)

Joris Dee - Koffie Bij Teun: Breda’s eigen Joris Dee heeft na zijn overrompelende optreden op Rauw, Hees, Teder ook vandaag de violiste/zangeres Indra weer meegenomen en man, wat klinkt het weer mooi daar op de bovenverdieping van Koffie bij Teun. Al is Joris strontverkouden en is het wellicht nog wat te licht buiten voor de bak melancholische schoonheid die dit duo over het cafeïneconsumerende publiek uitstort, goed klinken doet het zeker. Het mooist wordt het wanneer de twee samen zingen, bijvoorbeeld in afsluiter ‘I'm Getting Older’, een mooi klein liedje over, u raadt het, ouder worden. Zolang we onze dagen met muziek zoals deze kunnen vullen, is ouder worden helemáál niet erg. (NV)

Jack’s Dignity is een nieuwe naam in Breda, want deze jonge driemans-formatie komt uit Best en speelt normaliter “Old-Skool Rock en Grunge”. Iets te hard voor een singer-songwriterfestival zegt u? Ja zeker, toch start het drietal in het smalle Gold hun set met de overgave van een volledig versterkte rockband. De cajon van drummer Paco klinkt hard, bijna te hard. Datzelfde geldt voor de versterkte akoestische gitaar van gitarist Twan en de bas van zanger Dani. De bandleden doen ontegenzeggelijk hun best, maar kunnen niet verbergen dat Jack’s Dignity in deze vorm niet thuis hoort op een middag als deze. Dan zou het gas meer teruggedraaid moeten worden, bijvoorbeeld met een meer akoestische set en veel minder nadruk op het harde rockgeluid. (DH)

Pulser - Kleine Wereld: Pulser is een enigszins vreemde eend in de bijt: het duo komt uit Waterland en is als enige niet-Brabantse act op pad tijdens deze editie van de Minstrelen- en Troubadourentocht. In mini-café De Kleine Wereld vallen ze dan ook ietwat uit de toon wanneer ze niet met een zachte G maar een typerende Noord-Hollandse tongval hun nummers aankondigen. Pulser doet het echter lang niet slecht op Bredase bodem: de bonte verzameling van vaste kroeggangers en aandachtig luisterende toehoorders in De Kleine Wereld krijgt een aantal eigen nummers van pop/rock-achtig kaliber te horen en dat wordt goed ontvangen. Met een cover van Ryan Adams’ ‘When the Stars Go Blue’ laat Pulser zich van haar rustigere kant zien en dat misstaat zeker niet.  Zoals meer acts deze middag is dit duo het sterkst in de samenzang en is het juist tijdens zulke momenten dat het coverband-niveau definitief overstegen wordt. Wie weet zien we Pulser binnenkort wel vaker terug in het Zuiden. (NV)

BB en Van Berlo zijn zelf bijna, in verschillende bands dan, huisorkest én stamgast van het intieme De Kleine Wereld. Geen betere plek dus om dit blues/folk duo te aanschouwen. Mario Petrus, door BB en Van Berlo in hun
De Pareltjes van…’ tot beste artiest van Breda benoemd, drinkt een biertje en luistert hoe zijn bevriende bandleden van Vagabound en The Campfire Collaboration hun gemoedelijke,  Amerikaans-klinkende liedjes in fijne samenzang brengen. BB en Van Berlo beginnen waar ze vorig jaar hun Minstrelen- en Troubadourentocht-set mee eindigden: het opgewekte ‘You’re Gonna Lose’ en er komt ook een leuke cover van Tangerine Kitty’s ‘Dumb Ways To Die’ voorbij. Opnieuw een onderhoudend kwartiertje waarin vooral BB zich van haar meest muzikale kant laat zien op mondharmonica, gitaar, fluit en zang. (DH)

Dennis Benedict - SamSam: tijd voor stoere mannen nu, op het kleine podiumpje van café SamSam aan de Grote Markt. Dennis Benedict speelde eerder in stevige bands als Scavenger, The Merge en LA Stryker en is nu solo op pad om wat nummers te spelen. Helemaal alleen is hij echter niet: op de bühne wordt hij bijgestaan door een tweede gitarist en een keyboardspeler, en de band heeft een ware entourage meegenomen waartoe zelfs een klein meisje met een zwarte tutu en een ‘I love Dennis Benedict’-shirtje behoort. De band speelt onder de sterrenhemel van SamSam nummers die aardig afwijken van Benedicts oudere materiaal maar geenszins soft zijn, zoals het catchy ‘High on Energy’. En vooruit, Don Henley is niet bepaald een ruige bink te noemen maar The Ataris bewees al eerder dat je met een cover van ‘Boys of Summer’ prima weg kunt komen. Aardig optreden. (NV)

Wow!ter, al bijna een vaste waarde op de troubadourenaffiche te noemen, speelt een thuiswedstrijd als afsluiter in de Bruine Pij. Collega Rockson John claimt meer humor te brengen in de serieuze muziekwereld, maar met Wow!ter kun je pas echt lachen. Na een Johnny Cash-nummer denk je misschien dat je te maken hebt met een zichzelf te serieus nemende rocker, maar snel wordt duidelijk dat Wow!ter weinig last van kapsones heeft. In het Nederlands en het Engels zingt hij eigen nummers over Roodkapje en Spanje (“Spain met de P van pain”) en covert hij zonder blikken of blozen de Backstreet Boys en meezinger 'Dragostea Din Tei'. Soms is hij ook echt serieus, tijdens een nummer met mondharmonica dat hij voor zijn vriendinnetje schreef. Zijn twijfelachtige ode aan fastfoodrestaurant Taco Mundo is inmiddels berucht en 'Drink samen je pilske en niet meer alleen' verdient een positie als officieuze opvolger van ‘Brabant’ van Guus Meeuwis als het nieuwe provincie-anthem. Heerlijke onpretentieuze afsluiter van wederom een geslaagde editie van de Minstrelen- en Troubadourentocht. (NV)