Minstrelen- en Troubadourentocht 2012, deel 1

André Kuijpers, Rocket75, Vic, Rockson John, Samira en Tom Neven

Tekst: Nikkie Vinke, Daniël Hereijgers (tekst & foto’s) ,

Afgelopen zondag 9 december trok alweer de 7e Minstrelen- en Troubadourentocht door Breda. Met als nieuwe podia dit jaar een heuse muziekkiosk bij Breda’s Museum, Velvet Music en Koffie bij Teun. Naast bekende namen uit de eigen lokale scene was er wat Oost-Brabants talent naar Breda gekomen op verzoek van POB. Daniël Hereijgers en Nikkie Vinke verdeelden de buit, je leest in dit eerste deel over André Kuijpers, Rocket75, Vic, Rockson John, Samira en Tom Neven.

Breda’s Museum heeft samen met POB een mooie muziekkiosk geplaatst op het plein van het museum, met fraaie, op gas brandende vuurkorven en parasols en statafels. Het geeft het plein een warme sfeer, jammer alleen dat het nog wat regent als Andre Kuijpers, met wat nog steeds de André Kuijpersband heet, als eerste aantreedt om 13:00 uur. Het plein is daarom ook vrijwel leeg. Best jammer want de frontman/singer-songwriter en zijn vier kompanen hebben hun best gedaan muzikaal uit te pakken vandaag,
er is een harmonica, een bassist, twee gitaristen en een djembé-speler met belletjes aan zijn linkerschoen. Kuijpers brengt drie subtiele en melancholische liedjes en ondanks de kou en regen is dit optreden meteen een prima begin van de 7e Minstrelen- en Troubadourentocht. Voor wie meer wil weten over Kuijpers en zijn inspiratiebronnen, lees gerust het interview 'De Pareltjes van...' eens dat we vorige week al plaatsten. (DH)

Rocket75 - Breda's Museum: unpretentious rock 'n' roll, zoals ze zichzelf omschrijven, uit Den Bosch: Rocket75 mag als tweede act op het buitenpodium bij het Breda’s Museum aantreden. Dat het koud en nat is, en het aantal toeschouwers inclusief organisatie en ondergetekende op twee handen te tellen is, maakt Rocket75 niet zoveel uit. De nummers, meer Buddy Holly dan Joan Jett, volgen elkaar in hoog tempo op, klinken behoorlijk vintage maar zeker niet gedateerd en onder andere omstandigheden zou er zeker op gedanst worden à la Jack Rabbit Slim’s twist contest. Jammer, volgende keer beter. (NV) (helaas zijn er geen live foto's van Rocket75)

Koffie bij Teun, nog een nieuw verrassend podium deze editie. Of beter: boven bij Koffie bij Teun. De trap op en dan in de lekkere bank gaan zitten of bij één van de tafeltjes gaan staan. Het geluid is er zeer goed, af en toe hoor je, sfeervol, de koffieapparaten van beneden. Je kon afgelopen week in ‘De Pareltjes van…’ al lezen over de muzikale voorkeuren van Vic, de frontman en zanger van Communication Breakdown, die vandaag solo in de stad speelt. Vandaag geen covers van helden Steve Lukather, Pearl Jam of Neil Finn, wel covers van Duran Duran en ‘Das Auto’ reclamesong ‘People Are People’ van Depeche Mode. En eentje van zijn eigen band: ‘Worn Out’. Vic brengt wat je van een ervaren muzikant mag verwachten en blijft vooral cool. (DH)

Rockson John – Velvet Music: om 14:00 uur stipt bijt Rockson John het spits af in platenzaak Velvet. In keurig gilet (mét Union Jack!) gestoken en zonder enige vorm van versterking zingt deze Rockzoon Jan liedjes over meisjes in je hoofd die ervoor zorgen dat je gewoonweg niet kan functioneren. “You better hit me, hit me hard” horen we in 'Jackpot', naar eigen zeggen speciaal geschreven voor Vijftig Tinten Grijs-fans. Dat Rockson John ook een gevoelig kant heeft, laat hij horen in een liedje over afscheid nemen. Een aantal nietsvermoedende shoppers en nieuwsgierige voorbijgangers laten het grotendeels aan zich voorbij gaan, maar tegen het eind van zijn set staat er toch een aantal aandachtige toehoorders te luisteren. Als afsluiter een liedje over vakantie, of beter gezegd de behoefte daar aan… op beter passende manier kun je je set op een druilerige zondag zoals deze bijna niet eindigen. (NV)
(Rockson John is toevallig ook bij Koffie bij Teun gefotografeerd).

Samira zong vandaag alleen maar covers bij Koffie bij Teun en ook later op andere podia in de stad... Dat ‘alleen maar’ zou bij een doorgewinterde zangeres niet mogen en normaliter ook geen recensie opleveren, maar Samira Bogaard is pas vijftien jaar. En zingt al als een zangeres met ervaring én heeft de bijbehorende uitstraling. Heeft ze op de foto in de persbijlage van POB nog een schattig beugeltje, dat heeft in korte tijd plaatsgemaakt voor een stralende, perfecte glimlach. Ook voor haar begeleiders, gitarist James Gatsonides en papa Peter Bogaard op akoestische bas, is er genoeg reden om mee te lachen. Selah Sue’s ‘Raggamuffin’, Jessy J.’s ‘Price Tag’, ‘Mama Do’ van Pixie Lott en Waylons ‘Wicked Way’, het klinkt zuiver en plezierig. We zijn benieuwd wat voor plannen Samira heeft om zelf liedjes te gaan maken, ze heeft de tijd. (DH)

Tom Neven - Vulling: op de affiche staat Tom Neven, maar eigenlijk zien we een genivelleerde versie van Explicit Parrt die staat op te bouwen en te soundchecken hier in de Vulling. Door problemen met het geluid duurt het even voordat er iets gebeurt, totdat Neven het voorstel doet om gewoon een paar nummers te spelen met het verzoek of iedereen z’n mond een beetje dicht wil houden. Het aanwezige publiek gaat akkoord. Naast de kerstboom opent Explicit Parrt, uitgerust met akoestische gitaar, bas en verschillende ritme-instrumenten, met ‘Sometimes The Blues’, gevolgd door een Bee Gees-cover. Het in uitgeklede setting spelen gaat de groep goed af, maar na nog een eigen nummer zit het er alweer op: er moet immers over een kwartier weer ergens anders gespeeld worden. Neven bedankt het publiek nog even voor het luisteren, ze zijn hun afspraak nagekomen, en haast dan zich snel weer naar de volgende kroeg. (NV)