Afscheid When All Light Dies: vooral over de muziek

Otis maakt leeftijdsgrapjes en oefent nieuw materiaal

Tekst: Daniël Hereijgers, foto's: Rick Ruskus ,

Na vijf jaar besloot metalcore band When All Light Dies uit Etten Leur ermee te stoppen en hun officiële afscheidsconcert te houden in Mezz Café. Otis uit Roosendaal, niet stuk te krijgen, kwam als voorprogramma zo mogelijk extra publiek trekken en nieuw materiaal spelen van een nog te verschijnen derde plaat. Mezz gaf vooraf via Facebook al aan dat fans beter op tijd konden komen, vanwege de capaciteit van Mezz Café… Zelfs de sneeuw weerhield de fans er niet van nog eenmaal WALD te aanschouwen.

De waarschuwing van Mezz op het Facebook-event van When All Light Dies voor vanavond was niet tegen dovemansoren gericht, het café staat vol en is ruim voor achten al open, wellicht ook door de ijzige kou buiten. Een gemengd publiek van wat oudere fans van familie en vrienden tot doorgewinterde metalfans, kids en hippe metalmeisjes. Het verleidt Otis-frontman Mario van Meer tot grapjes als “Wij zijn When All Light Dies, we lopen tegen de twintig dus het wordt tijd voor wat anders…” Maar ook zijn eigen band wordt niet gespaard: Otis heeft vandaag toetsenist Richard op Korg mee en dat is even wennen. Vooral als blijkt dat dat eigenlijk best lekker klinkt. “Eindelijk een echte muzikant in deze band.” De punkrock/metalband uit Roosendaal speelt vandaag nieuwe songs van een nog te verschijnen derde album en ‘A Few Days Short Of A New Winter’, waarvoor de video dit jaar in de Boulevard in Breda werd opgenomen. Otis stelt nooit teleur en is sinds 2005 niet stuk te krijgen, het leeftijdsgrapje was indirect misschien ook aan eigen adres gericht.

When All Light Dies neemt rustig de tijd om de backdrop extra netjes op te hangen, alles moet kloppen bij zo’n laatste show. Er is ook volop geluid- en beeldapparatuur in het café om het slotakkoord van de Etten-Leurse metalcore act vast te leggen. Laat staan de mobiele telefoons die veelvuldig de lucht in gaan. Iets meer dan een jaar geleden opende de band nog voor Textures in de zaal van Mezz en presenteerde daar ‘Transitions’, een plaat die volgens ons zeker deuren zou kunnen openen. Dat is ruim een jaar later niet echt gebeurd, al bracht het de band nog wel veel optredens, waaronder een aantal in Duitsland. Een imposante lijst van meer dan 100 shows, verspreid over de vijf jaar dat WALD bestaan heeft. Over de reden van het uit elkaar gaan is weinig bekend en wordt door zanger Jeffrey vandaag ook niet benoemd. Het gaat de band vooral om de muziek, vanaf het begin tot aan het eind. Daar sluiten we ons bij aan en de fans al helemaal. Pogoën, beuken, circle pits, walls of death en zelfs stagedives. Die laatste pakken vaak hilarisch uit want Mezz Café is daar natuurlijk veel te klein voor. Maar de fans vermaken zich, van een in een varkenspak gestoken fan tot een flauwvallend meisje bij het laatste nummer van de toegift aan toe. Zanger Jeffrey krijgt tijdens de herstart van het allerlaatste nummer nog gauw een duim omhoog zodat hij zich niet ongerust hoeft te maken en nog één keer uit kan halen met grunts en geschreeuw. En daar was het de band natuurlijk om te doen, afscheid nemen in stijl, nog één keer samen optreden. 3voor12/Breda concludeert ondertussen dat het erg jammer is dat weer een veelbelovende, goed ingespeelde band uit de regio er het bijltje bij neergooit, WALD was op de goede weg binnen hun genre.

Gezien: Otis en afscheidsconcert When All Light Dies. Mezz Café, vrijdag 7 december 2012.