Vexisle en Balkansky zorgen voor geslaagde editie Step Right Dub

Mezz weer dansvloer voor dubstep

Tekst & foto’s: Rick Ruskus ,

Het is rustig in de Mezz op zaterdagavond 8 december, om een uur of half elf ‘s avonds. Achter de draaitafel staat Tekka. Tekka is een bekend gezicht in de Bredase dubstepscene, steeds vaker zie je zijn naam op de flyers staan en bijna elk weekend is hij wel ergens in de regio te bewonderen. 3voor12/Breda liet hem kort geleden nog aan het woord over zijn ambities. Zijn set is de eerste van een avondje Step Right Dub, en is een mix van hiphop, trap en ambient. Een relaxte, rustige set is een warm welkom op deze koude winteravond.

Na de set van Tekka betreedt Vexisle het podium. De dansvloer staat inmiddels wat voller en al bij de eerste klanken van dit Britse dj-duo wordt er flink gedanst. Vexisle is een samenwerking van producers Asa en Kursa. Asa is al tijden resident dj bij Step Right Dub en daarom voor velen geen onbekende. Kursa is wel een nieuw gezicht in Breda, maar bewijst direct dat hij samen met Asa een gouden duo vormt. Waar Asa zelf een rustigere stijl heeft als producer, draait hij in samenwerking met Kursa een zeer dansbare en harde set. Vexisle heeft een unieke stijl met harde basslines en onverwachte ritmes. Het is de eerste keer dat het duo in deze vorm buiten Groot-Brittannië optreedt. Vexisle gaat hard, erg hard. Een energieke en gevarieerde set met een eigen en unieke twist.

Vexisle verlaat het podium en Boy Kid Cloud verschijnt achter de draaitafels. Boy Kid Cloud heeft op grote labels als Circus Records en Inspected Records nummers uitgebracht en begint   steeds meer naam te krijgen. Hij begint waar Tekka eindigde. Na de energieke, dansbare set van Vexisle grijpt Boy Kid Cloud direct terug naar de stijlen Trap en Hiphop. Boy Kid Cloud valt tegen, hij blijft erg hangen in hetzelfde genre en heeft niet echte pieken in zijn set. De organisatie van Step Right Dub is deze editie op zoek naar iets nieuws, er worden veel hiphopbeats gedraaid, de 140bpm “cliché” dubstep hoor je nog sporadisch voorbij komen vanavond.

Balkansky laat zien dat er het laatste uurtje nog genoeg puf is om er een geslaagd feestje van te maken. Balkansky is een Bulgaarse dj die dit jaar ook onder zijn drum & bass alias COOH op Breda Barst stond. Balkansky begint erg strak met een vertrouwd hard dubstep-geluid maar dat zwakt af, ook hij waagt zich aan de nieuwe stromingen maar keert gelukkig snel terug naar zijn eigen dubstepsound.  Waardoor het eindigt bij waar het publiek voor gekomen is: een goede dubstep avond.  De vrolijke energieke Balkansky zorgt voor een goede sfeer.  Een geslaagde afsluiter van een gevarieerde editie van Step Right Dub.

Step Right Dub had nog een verrassing voor de eerste vijftig bezoekers: een exclusieve mixtape van Vexisle en een andere artiest. Op Facebook was al aangekondigd dat de andere artiest op de cd de headliner zal zijn voor de volgende editie. Deze headliner heeft zijn gezicht al eerder op Step Right Dub laten zien, maar het is zeker fijn om te horen dat hij weer terug zal keren. Het gaat over niemand minder dan Culprate.

Gezien: Step Right Dub. Mezz , zaterdag 8 december 2012.