De Pareltjes van… BB & Van Berlo

Zevende editie Minstrelen- en Troubadourentocht

Interview: Nikkie Vinke ,

BB & Van Berlo debuteerden vorig jaar als duo tijdens de Minstrelen- en Troubadourentocht. Ook dit jaar trekken ze samen weer door het centrum van Breda om hun akoestische folk te laten horen. We vroegen hen waar hun allesbehalve alledaagse geluid nu eigenlijk door geïnspireerd is.

De Bredase muzikanten BB van Waardenburg en Rik van Berlo besloten in het najaar van 2011 hun hechte vriendschap en jarenlange muzikale samenwerking officieel te maken. Beiden hadden op dat moment hun muzikale sporen al verdiend: zij onder meer in de bluesrockband Shotgun Flavour en de folkformatie Lua, hij in de poprockband Boxershort Questionmark. Als duo maken ze akoestische folk met wortels in de Verenigde Staten en Ierland.

Wat is de beste band/artiest aller tijden?
BB: “Sonny Terry & Brownie McGhee, bluesmuzikanten, beiden rond 1910 geboren. De ene is blind en de ander is mank. Sonny Terry speelt mondharmonica en Brownie McGhee gitaar.” Van Berlo: “Dan noem ik Leadbelly. Ook een overleden blinde bluesmuzikant die allerlei bekende liedjes heeft gemaakt, zoals bijvoorbeeld ‘Black Betty’.”

Wat is de beste Bredase of Brabantse artiest op dit moment?
Beiden: “Mario Petrus, die speelt onder de naam Vagabound en in the Campfire Collaboration. Hij schrijft geweldige liedjes en zingt ze ook nog eens prachtig.”

Wat was je eerste muzikale liefde?
BB: “Mijn allereerste muzikale liefde? Gelukkig had ik toen ik een jaar of zes, zeven was een cassetterecorder waarmee ik dingen opnam en later terug geluisterd heb en er stond op: Fleetwood Mac, Steely Dan, Jimi Hendrix en ‘Rock and Roll Doctor’ van Little Feat. In mijn puberteit was ik helemaal fan van Crosby, Stills, Nash and Young, The Beach Boys en The Beatles.” Van Berlo: “Ik luisterde ook naar deze laatste bands. Dat is een van de redenen waarom BB en ik zo goed bevriend zijn.”

Wat is het beste nummer aller tijden?   
BB: “’Green Grass and High Tides’ van The Outlaws.” Van Berlo: “’You Can’t Always Get What You Want’ van The Rolling Stones.”

Wat is het meest memorabele moment uit je muzikale carrière tot nu toe?
BB: “Folkwoods met the Campfire Collaboration, Breda Barst, theater de Schalm en 013 met Lua en het winnen van Dijkrock met Shotgun Flavour.” Van Berlo: “Ook ik stond op Folkwoods en Breda Barst, beiden met the Campfire Collaboration. Andere hoogtepunten zijn spelen in Mezz en op het Bredase bevrijdingsfestival met mijn eerste band, Boxershort Questionmark.”