De Pareltjes van… Vic

Zevende editie Minstrelen- en Troubadourentocht

Interview: Nikkie Vinke ,

Vic (Vic van den Bosch) is het singer-songwriterproject van de zanger en songschrijver die je misschien kent als lid van de band Communication Breakdown. Komende zondag is hij op verschillende locaties in Breda te zien tijdens de zevende Minstrelen- en Troubadourentocht. We vroegen hem naar zijn beste nummers, artiesten en ervaringen.

Wat is de beste band/artiest aller tijden?
“Crowded House en de songwriter van die band, Neil Finn. Melodische songs met knappe melodielijnen. En een melanchonische warme stem van dit genie. Zijn solowerk is overigens ook zeer goed. Sommigen noemen hem Lennon/McCartney in een persoon. Dat zegt denk ik wel alles over deze man.“

Wat is de beste Bredase of Brabantse artiest op dit moment?
“Ik ben erg gecharmeerd van Jan de Bruijn. Het voorbeeld hoe een gitaar een verlenging van de ziel kan zijn. Verder ook gewoon een fijne vent.”        

Wat was je eerste muzikale liefde?
“Toto. Ik hoorde ‘Africa’ voor het eerst toen ik nog niet eens wist wie deze band was. Had het gewoon op een bandje staan en zong de tekst mee, alleen was dat wel een iets andere tekst aangezien ik toen nog veel te jong was om überhaupt Engels te verstaan. Jaren later kreeg de band een nieuwe hit met ‘Stop Loving You’. Toen ben ik ze gaan volgen en kwam erachter dat deze gasten gewoon steengoed waren. Ik denk de beste live band die ik tot nu toe heb gezien, en dat zijn er nogal wat. Tegenwoordig is de gitarist Steve Lukather een beetje mijn ‘goeroe’. Heb nog wel eens met hem in de Bulldog gehangen en de hele avond over muziek gepraat. Ik hou wel van rasmuzikanten, en dat zijn deze gasten allemaal.”

Wat is het beste nummer aller tijden?    
“’Black’ van Pearl Jam. Heel de opbouw, de tekst, de emotie. Heeft me door een aantal moeilijke momenten geholpen. Als ik een liedje mee mocht nemen naar een onbewoond eiland zou dat deze wel zijn.”

Wat is het meest memorabele moment uit je muzikale carrière tot nu toe?
“Onze eerste Duitse tournee. Alle clichés zijn daarop wel van toepassing. Sex, drugs en rock ‘n roll. Bij de laatste optredens waren we zombies op het podium door een chronisch slaapgebrek, en mijn stem was totaal verrot. We zijn vaker teruggeweest en hebben toen onze energie toch wat beter verdeeld. Maar die eerste keer was alles nieuw, interessant en werd ik verliefd op zo’n beetje alle meiden die we tegenkwamen. Op het einde kregen we ook nog eens ruzie onderling. Geen idee waarom, maar het zal wel te maken hebben gehad met het slaaptekort.”