De Pareltjes van… André Kuijpers

Zevende editie Minstrelen- en Troubadourentocht

Interview: Nikkie Vinke ,

Ook aanstaande zondag tijdens de Minstrelen- en Troubadourentocht te zien op meerdere plekken in Breda is André Kuijpers. 3voor12/Breda voelde hem aan de tand over zijn muzikale voorkeuren en inspiratiebronnen.

André Kuijpers, de singer-songwriter en niet de astronaut, speelde in het spreekwoordelijke grijze verleden samen met Roy Santiago en was één van de drijvende krachten van de Bredase Nederrockband Halte 5. Zelf omschrijft hij zijn muziek als “wat akkoorden, een stem en een verhaal.”

Wat is de beste band/artiest aller tijden?
“Daar hoef ik niet lang over na te denken: Goldfrapp! Bij ieder album weet je nooit precies wat je van ze kunt verwachten en toch klinkt het altijd onmiskenbaar Goldfrapp. Daar heb ik heel veel bewondering voor. Mede dankzij de fantastische, veelzijdige stem van Alison Goldfrapp. In principe kan ze daar van alles mee, maar ze zingt altijd in dienst van het liedje. En het is ook een geweldige live-band. Dat had ik aanvankelijk niet verwacht, omdat het in feite een studio-project van Alison en Will Gregory, wat zich meestal moeilijk laat vertalen naar het podium. Door de jaren heen was het vooral mooi om te zien hoe Alison van schuchter zangeresje uitgroeide tot de podiumdiva die ze nu is. Ik heb overigens ooit het geluk gehad om ze beide te mogen interviewen toen ik nog regelmatig voor de muziekwebsite fileunder.nl schreef. Nu had Alison nogal de reputatie een lastige tante te zijn om te interviewen, maar dat bleek dus reuze mee te vallen!”

Wat is de beste Bredase of Brabantse artiest op dit moment?
“Ik weet eerlijk gezegd niet of ze momenteel nog actief is, maar mijn favoriete Bredase artiest is Jess. Ik had eerlijk gezegd verwacht dat ze zou doorbreken met haar album ‘All Hands Filled With Joy’, maar zoals zo vaak loopt het in de muziek niet zoals je verwacht. Mocht ze dit lezen, dan hoop ik dat het misschien een impuls is om de draad weer eens op te pikken en ons omver te blazen met een nieuw album. Als ik een Brabantse artiest moet noemen, kom ik op The Gathering uit. Het dit jaar verschenen ‘Disclosure’ vind ik weer een hele fijne plaat van de band uit Oss.”

 Wat was je eerste muzikale liefde?
“Pet Shop Boys. Tot dat niet meer ‘mocht’ van mijn vrienden die allemaal aan de Dire Straits waren destijds. Ik heb me toen laten wijsmaken dat muziek zonder ‘echte instrumenten’ als gitaar en drums geen muziek is. Wat kan ik zeggen, ik was jong en gemakkelijk beïnvloedbaar… Nu maakt me dat dus niks meer uit. Een goed liedje is een goed liedje. Er komt dan ook nog steeds regelmatig een Pet Shop Boys-cover in mijn sets voorbij.”

Wat is het beste nummer aller tijden?   
“Dat is bijna onmogelijk te beantwoorden. Voor iedere stemming of weertype kan ik wel een andere noemen. Mijn favoriete Goldfrapp-nummer is in ieder geval ‘Lovely Head’. Een aantal andere nummers die in me opkomen zijn ‘Queen of Denmark’ van John Grant, ‘One Crowded Hour’ van Augie March, ‘Breathe Me’ van Sia en ehm… ik kan maar beter ophouden nu, anders wordt het een nogal lang lijstje. Ik hou gewoon van heel erg veel muziek!”

Wat is het meest memorabele moment uit je muzikale carrière tot nu toe?
“Ook een lastige… Laat ik gaan voor de eerste cd-presentatie in de Avenue van mijn vorige band Halte 5. We wisten niet wat we moesten verwachten en speelden uiteindelijk voor een bomvolle zaal. Het was ook de eerste keer dat we ‘Zorgeloos’ speelden, een nummer dat veel voor me betekent en ik nog steeds erg trots op ben. Er zwerft nog steeds een YouTubefilmpje van rond.”