De ambities van Tekka

Dubstep en Step Right Dub in Breda

Interview: Michael Janiec ,

Als tweede in de reeks van de dubstep interviews eind 2012 spraken wij met Tekka. Tekka (Teus van der Meij) is een bekende naam in de lokale scene en één van de organisatoren van Step Right Dub. In aanloop naar de komende editie van zaterdag 8 december spraken wij met hem over zijn beginjaren, toekomst en de huidige stand van zaken.

Hoe ben je met muziek begonnen?
“Ik was eerst drummer en speelde in bandjes. Zodra ik mij met de creatieve processen van de band wou bezighouden, werd ik tegengehouden omdat het niet mijn taak zou zijn. Daar raakte ik een beetje op uitgekeken. Toen ik ongeveer achttien was, zo’n zes jaar geleden, zag ik een documentaire genaamd ‘Scratch’. Deze ging over het ontstaan van het scratchen. Ik vond het een heel inspirerende documentaire en dacht: “dat wil ik ook.” Toen heb ik dus mijn drumstel verkocht en draaitafels gehaald.”

Hoe ben je de dubstep ingerold?
“Toen ik ongeveer negentien was ging ik Squarepusher zien in De Melkweg in Amsterdam. Dat was ongelooflijk vet. Daarna was er nog een afterparty met Mary Ann Hobbs als afsluiter. Zij was op dat moment de persoon die dubstep veel promootte. Dat was voor het eerst dat ik dubstep hoorde over een groot geluidssysteem. Ik dacht meteen: “dit is het.” Op den duur ontmoette ik een aantal mensen die bij De Boulevard werkten. Ze wisten dat ik draaide en hebben mij toen uitgenodigd om daar te komen draaien. De oprichter van Step Right Dub, Arnoud, artiestennaam Duonra, was onder de indruk van mijn set tijdens één van de eerste Step Right Dub edities en vroeg of ik resident dj wou worden. Kort daarna nam ik ook de programmering op mij. Arnoud ging op wereldreis en vanaf dat moment was ik samen met Roy Moerenhout verantwoordelijk voor het organiseren van de Step Right Dub feesten.”

Waar ben je mee bezig op dit moment?
“Naast het dj’en en produceren ben ik de laatste tijd ook veel bezig met organiseren. Het Steppers Delight concept, onze maandelijkse gratis dubstep-avond in De Boulevard, werkt lekker en dat willen we ook in andere steden introduceren. Daarnaast ben ik eindelijk sinds lange tijd weer aan het produceren.”

Want je bent bezig met een nieuwe EP, kan je daar iets meer over vertellen?
“Dat klopt. Hij gaat vier nummers worden. Hoe de selectie er nu uit ziet is: één nummer op 100bpm, één nummer op 110bpm, beiden glitch-hop. Ook een dubstep nummer van 140bpm en iets van 130bpm wat een beetje tussen dubstep en house inzit. De EP is nu voor 60% af, een datum van uitgave is nog niet bekend. Dit wordt de eerste EP van mij die officieel uitgebracht wordt. Ik wil er een visitekaartje van maken als: “dit is Tekka en dit is wat ik doe.” Daarnaast ben ik bezig met een kleinere EP met daarop een paar bootlegs en remixen. Die ga ik zodra mijn Facebook-pagina op een afgerond aantal likes uitkomt gratis weggeven.”

Zie je jezelf op langere termijn serieus met muziek bezig zijn?
“Dat is wel de bedoeling. Op langere termijn wil ik naar Engeland verhuizen. Het is een broeinest van electronische muziek. Bijna alles wat goed is komt uit Engeland. Vanwege de sfeer en de mensen vind ik het daar ook heel relaxed. Tot die tijd gewoon werken aan releases en kijken hoever ik kom.”

Wat zijn de komende dingen waar je naar uit kijkt?
“Sowieso de volgende Step Right Dub van aanstaande zaterdag in Mezz, voornamelijk de Vexisle set van de uit Engeland afkomstige Asa en Kursa. Asa is op dit moment bezig is aan een EP samen met Koan Sound, hiervan zal hij zeker iets laat horen.”

Kan je meer vertellen over de aankomende Step Right Dub?
“De line-up is zoals ik hem eigenlijk altijd wil doen. Niet de namen die je standaard zou verwachten, maar juist de wat ruimere kijk op dubstep en de variatie erin. Nieuwe artiesten die nog niet heel bekend zijn, maar waarvan ik vind dat ze goed bezig zijn op dit moment. We hebben de uit Engeland afkomstige Boy Kid Cloud als headliner. Hij is degene die het meest richting de commerciële dubstep gaat, maar toch ook een eigen stijl heeft. Voornamelijk ook omdat hij zijn eigen vocalen vaak gebruikt in zijn tracks. Daarnaast de Bulgaarse Balkansky, hij heeft in september op Breda Barst gestaan onder zijn andere alias COOH. De dubstep die hij als Balkansky uitbrengt is heel gevarieerd. Er is pasgeleden een nieuw album van hem uitgekomen genaamd ‘Orenda’, waarbij hij een aantal stijlen en genres combineert. In tegenstelling tot zijn COOH producties is het zijn rustigere kant als het ware. Als laatste dus Asa en Kursa als Vexisle. Asa is nu al twee en een half jaar onze resident dj. Dat vind ik eigenlijk nog steeds één van de beste beslissingen die ik ooit heb gemaakt. Ik vind hem zo ontzettend goed draaien en hij heeft echt een unieke stijl. Het is de wat rustigere kant, maar wel op een heel dansbare manier. Om er variatie in te brengen deze keer dus zijn project Vexisle dat hij samen met Kursa doet. Dat begint nu ook meer van de grond te komen. Het gaat ook het eerste Vexisle optreden buiten Engeland worden.”

Tekka draait komende zaterdag zelf ook op Step Right Dub en later in december nog op X-Step in de Extase, Tilburg (27 december) en LowMotion in De Boulevard (29 december).