De Spaanse Kraag op de Breda Barst zaterdag De Spaanse Kraag op de Breda Barst zaterdag

Met When All Light Dies, As Enemies Arise, No Turning Back en The Fifth Alliance

, Redactie 3VOOR12/Breda

De Spaanse Kraag op de Breda Barst zaterdag

Met When All Light Dies, As Enemies Arise, No Turning Back en The Fifth Alliance

Redactie 3VOOR12/Breda ,

De zaterdag van Breda Barst in metal- en hardcoretent de Spaanse Kraag met When All Light Dies, As Enemies Arise, No Turning Back en The Fifth Alliance. 3VOOR12/Breda doet live verslag vanaf het festivalterrein.

Met When All Light Dies, As Enemies Arise, No Turning Back en The Fifth Alliance

De zaterdag van Breda Barst in metal- en hardcoretent de Spaanse Kraag met When All Light Dies, As Enemies Arise, No Turning Back en The Fifth Alliance. 3VOOR12/Breda doet live verslag vanaf het festivalterrein.

When All Light Dies
Vijkoppig metalmonster uit Etten-Leur raast door de Spaanse Kraag met hun melodische metal, inclusief veel gegrunt en geschreeuw. When All Light Dies dendert over A Silent Express heen. Waar is het feestje?

Plus
When All Light Dies tovert de Spaanse Kraag om een groot metalfeest. Van begin tot eind wordt er fanatiek gepit. De band is stevig, maar voegt voldoende melodie en dynamiek toe om toch op eigen wijze goed in het gehoor te liggen. De sound neigt af en toe naar hysterisch, maar het blijft allemaal zo strak als een leren metalbroek, mét studs.

Min
Je oren vinden dit minder leuk. Het is snoeihard, de zware bas doet je organen shaken en de Spaanse Kraag is soms te klein. Het is jammer dat When All Light Dies veel van hetzelfde brengt, nog meer variatie zou de band nog beter en origineler maken.

Conclusie
23 oktober is de albumreleaseparty in Mezz. Waar is het feestje? In Mezz voor wie een potje wil pitten op stevige metal. Oordoppen in en gaan!

Cijfer
8
(LR)

As Enemies Arise

Hard, harder, hardst. De jonge Brabanders van As Enemies Arise spelen een explosieve mix van hardcore en metalcore en beperken dat tegenwoordig niet meer alleen tot Nederland: ook Duitsland en het Oostblok zijn inmiddels om.

Plus
Hoewel de band echt al eens op grotere podia heeft gestaan dan de ministage van de Spaanse Kraag, geven de symphatieke Brabo's zich voor de volle honderd procent. Bovendien is As Enemies Arise niet vies van wat melodie en geintjes in hun songs, dus door het beukwerk heen is er ook genoeg om daadwerkelijk naar te luisteren. Come on Barbie, let's go party!

Min
Ondanks de uitvoerige soundcheck: het geluid. Zanger Gideon Kessler heeft ongetwijfeld een hoop interessants te melden, maar hij is nauwelijks verstaanbaar. Dan valt de gitaar weg, dan galmt weer de irritante echo van de snaredrum door de tent. De band moet regelmatig vragen om een draai aan de knoppen, zodat op een gegeven moment zelfs het publiek zich begint te irriteren.

Conclusie
As Enemies Arise is prima op zijn plek hier. De band is niet te groot maar speelt gewoon verdomd sterk, geeft alles en het enthousiaste publiek sloopt uiteindelijk de tent. Zoals het hoort.

Cijfer
7,5
(RvE)

No Turning Back

Immer gerade aus hardcore die de afgelopen vijftien jaar zowat heel de wereld veroverde. Inmiddels doen de heren niet meer onder voor hun grote voorbeelden van de Amerikaanse oostkust, zoals Madball en, dichterbij, Backfire!

Plus
Een band die op elk continent (okee, behalve Antarctica) speelde, draait zijn hand natuurlijk niet om voor een tentje als de Spaanse Kraag. Vanaf het allereerste moment windt de band het massaal toegestroomde publiek om de getatoeëerde vinger. Dit is nummer twee van de drie shows die de mannen vandaag (!) spelen, maar desondanks werken ze zich onveranderd in het zweet.

Min
Weinig. Als er toch iets genoemd moet worden: “Wij zijn een hardcore band” roept zanger Martijn van den Heuvel halverwege. Dan volgt een politiek betoog in de trant van ‘Fuck Geert Wilders’. Jaja, dat cliché hadden we nog niet eerder gehoord.

Conclusie
Knap geprogrammeerd. De maximale inzet van de band, gecombineerd met een prima geluid en een tent vol crowdsurfende hardcorekids en circlepits, zorgt ervoor dat No Turning Back één van de verdiende hoogtepunten van Breda Barst in een bomvolle en kolkende Spaanse Kraag is.

Cijfer
9
(RvE)

The Fifth Alliance
Vier mannen en zangeres Silvia. Mix van punk, hardcore en metal. Wereldberoemd in Breda. En in zijn soort is The Fifth Alliance ook zeker toonbaar buiten de stadsgrenzen. Op Facebook belooft de band een speciale verrassing in De Spaanse Kraag vandaag.

Plus
De band heeft een nieuwe, tijdelijke bassist gevonden, ene Leslee. Deze is zo fanatiek aan het rocken en met zijn bas in de weer dat hij zelfs even onderuit gaat om dan even een nummertje over te slaan. De verrassing van vandaag is dat de oorspronkelijke zanger Leslee de laatste twee songs mee komt brullen, samen met zangeres Silvia. Zeker bij ‘The Fifth And Final’ gaan de voorste toeschouwers helemaal los.

Min
Nauwelijks te benoemen, het publiek vindt het leuk. Een piepjonge fan met ‘Monster Energy’ shirt wordt als een held rondgedragen door de tent en later bijna liefdevol opgeraapt als hij valt in de pit. Als een punk-/hardcore-/metal-/emocore band zo’n goed sfeertje schept, is daar toch niets mis mee?

Conclusie
The Fifth Alliance komt in de Spaanse Kraag veel beter tot zijn recht dan tijdens 3! in Mezz begin dit jaar. Misschien door de toevoeging van de twee Leslee’s maar waarschijnlijker omdat de Spaanse Kraag het domein is van de net wat hardere bands. En hard? Dat is The Fifth Alliance zeker. Strak ook.

Cijfer
7,5
(DH)

Redactie 3VOOR12/Breda
Tekst: Lisa Ruskus, Robin van Essel en Daniël Hereijgers
Foto's: Robbert Nijs, Joost Slijkoort en Ilse Zwakke

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Breda