Breda Barst - zaterdag op het Barst Podium Breda Barst - zaterdag op het Barst Podium

Met Tank86, A Silent Express, Gingerpig, Arid en Customs

, Redactie 3VOOR12/Breda

Breda Barst - zaterdag op het Barst Podium

Met Tank86, A Silent Express, Gingerpig, Arid en Customs

Redactie 3VOOR12/Breda ,

Customs kwam Das Pop vervangen, Gingerpig en A Silent Express wisselden van plek en Celluloid Heroes ging uit elkaar, een dag voor het festival. Tank86 kwam aangesneld en bleek een dankbare vervanger. 3VOOR12/Breda doet live verslag vanaf het festivalterrein.

Met Tank86, A Silent Express, Gingerpig, Arid en Customs

Customs kwam Das Pop vervangen op de zaterdag op het Barst Podium, Gingerpig en A Silent Express wisselden van plek en Celluloid Heroes ging uit elkaar, een dag voor het festival. Tank86 kwam aangesneld en bleek een dankbare vervanger. Het uit elkaar gaan van Celluloid Heroes, toch een van de winnaars van de voorrondes Mezz Barst, kwam als een tegenvaller. Het waarom is op dit moment nog niet bekend.

3VOOR12/Breda doet live verslag vanaf het festivalterrein.

Tank86
Het aanvankelijk geprogrammeerde Celluloid Heroes werd één avond voor het optreden op Barst door de papa van een van de bandleden afgebeld. Vervanger Tank86 maakt instrumentale hardrock met metal-invloeden waarop het goed headbangen is. Het laatste album 'Rise' dat afgelopen mei uitkwam, kreeg landelijke aandacht.

Plus
Kudo's voor de organisatie om op zo'n korte termijn met een vervanger van formaat te komen. Dankzij de goed doorbeukende riffs is het publiek voor het Barst Podium meteen wakker. Er ontstaat zelfs zowaar een bescheiden moshpit. Tank86 is muzikaal gezien verder een prima band met leden die hun instrument tot in de puntjes beheersen.

Min
Het is het probleem met elke instrumentale band op een festival: het overgrote deel van het publiek staat op een climax te wachten die niet komt. Alle songs gaan uiteindelijk op elkaar lijken. Tot overmaat van ramp maakt Tank86 wat foutjes, waardoor ze regelmatig de angel, erm, hoorn, uit hun muziek halen.

Conclusie
Voor de fans van het genre, die ervan houden drie kwartier met de lange haren wapperend in de septemberwind te staan, is deze band van formaat waarschijnlijk meteen het hoogtepunt van het festival. Het publiek dat voor Celluloid Heroes kwam, begrijpt er waarschijnlijk niks van. Tank86 doet gewoon zijn ding en voldoet daarmee aan alle clichés.

Cijfer
6,5
(RvE)

A Silent Express
A Silent Express is een indierockband met invloeden uit de new wave en pop. De band doet zijn naam geen eer aan, zo ‘silent’ waren ze totaal niet. Om te beginnen zijn de vier heren per ambulance naar Breda afgereisd. Dat belooft wat voor het optreden!

Plus
De muzikale prestaties van de band. Alle nummers gaan in één keer goed. Geen valse toon of noot te bekennen. De toetsenist speelt lekker dromerig, de drummer is krachtig, de bassist relaxed en zanger Rik Annema helemaal rock ’n roll. Ook heeft hij veel contact met het publiek. De band is simpelweg verschrikkelijk goed.

Min
De microfoon van Annema had wat harder gemogen. Dit maakt het publiek echter niet uit, de nummers zijn zo populair dat iedereen ze wel meezingt. Verder dan meezingen komt het helaas niet, er wordt nauwelijks gedanst.

Conclusie
A Silent Express heeft mijn verwachtingen zeker waargemaakt. Muzikaal heel sterk. Hoogstens kunnen ze proberen om het publiek wat meer mee te krijgen. In dit geval vind ik echter dat het niet aan de band lag, het publiek was heel erg stug.

Cijfer
9
(FR)

Gingerpig
“De nieuwe band van Gorefest gitarist Boudewijn Bonebakker” klinkt de standaard aankondiging van deze nieuwe band. Met metal heeft deze Gingerpig echter niets van doen. De vier heren spelen psychedelische hardrock met een dikke knipoog naar de grote namen uit de jaren '60 en '70.

Plus
Een hammondorgel, scheurende gitaren en Bonebakker als zanger, het verhaal klopt gewoon. Flashbacks naar Deep Purple en The Who flitsen voorbij, de muziek is inderdaad niet origineel, maar who cares? Gingerpig speelt retestrak, de muziek is symfonisch, opbouwend en mooi in evenwicht.

Min
Bij deze muziekstijl kom je automatisch in de nodige solo's, maar niet iedereen zit te wachten op een lange Hammondsolo. Op een festival als Breda Barst zie je dat de liefhebber van mainstream muziek al snel de aandacht verliest. De echte liefhebber daarentegen vindt in Gingerpig de hoofdact van deze festivaldag. Op naar morgen wanneer Vanderbuyst op het podium klimt.

Conclusie
Voor de liefhebbers van psychedelische hardrock een must.

Cijfer
8,5
(AJ)

Arid
Belgische poprockband onder leiding van Jasper Steverlinck, timmert als sinds 1995 aan de weg en mag in Breda ook rekenen op een kleine fanschare.

Plus
De prachtige stem van Jasper Steverlinck maakt zelfs een sinterklaasliedje fantastisch. De nummers van het album ‘All is Quiet Now’ zijn stuk voor stuk juweeltjes. Deze doen het dan ook zeer goed bij het Bredase publiek.

Min
Het geluid bij het Breda Barstpodium is echt verschrikkelijk slecht. Er is geen laag of bas te bespeuren en alles blijft op het podium, eeuwig zonde. Daarnaast is de podiumpresentatie van Arid nogal saai, er gebeurt weinig op het podium en de pogingen tot meeklappen falen. Daarnaast is een ingecalculeerde toegift ook een beetje jammer.

Conclusie
Goede band, maar een niet al te best optreden. Arid is goed maar kan niet alleen teren op enkele goede songs en mooie zang. De techniek maar ook een deel  van het repertoire stellen teleur.

Cijfer

(LR)

Customs
Als we eerlijk zijn is Customs eigenlijk de last-minute vervanger van Das Pop. Geen 'Underground', 'Try Again' of 'Saturday Night', maar de geheel andere kant van België. Kostuums, lichtshow en donkere indiepop.

Plus
Dat donkere element wordt als een paar azen uitgespeeld. Strak in kostuum, een lichtshow die weinig verhult en een hele lage bas. De ene na de andere pseudohit wordt tevoorschijn gehaald, afgewisseld met albumvulling.
 
Min
Dat is juist het minpunt van Customs: het is geen afsluiter. Te veel platen zijn van dusdanige kwaliteit dat er eigenlijk niet van een hoofdact gesproken kan worden. Pas vanaf de vierde track, 'Shut Up Narcissus', komt het geheel een beetje los. In ogenschouw daarbij moet genomen worden dat het daarna weer een beetje inzakt. Het wachten is op 'Justine' om de avond toch nog een beetje te complementeren.

Conclusie
Customs werkt zijn set af, maar zonder tot een echt hoogtepunt te komen. De pogingen om te blijven boeien ten spijt, Customs heeft gewoonweg te weinig goede tracks om een headliner te zijn.

Cijfer
6
(IK)

Redactie 3VOOR12/Breda
Tekst: Robin van Essel, Femmy Reijnders, Andre Joosse, Lisa Ruskus en Ivo Koenen
Foto's: Ilse Zwakke, Robbert Nijs, Joost Slijkoort en Andre Joosse

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Breda