Tank86 rolt met DIY debuut-cd ook eigen label uit Tank86 rolt met DIY debuut-cd ook eigen label uit

"Bij labels lever je een deel van je auteursrecht in en weet je niet wat je terug krijgt"

, Ingmar Griffioen

Tank86 rolt met DIY debuut-cd ook eigen label uit

"Bij labels lever je een deel van je auteursrecht in en weet je niet wat je terug krijgt"

Ingmar Griffioen ,

Tank86 presenteert de debuut-cd Rise zondag in thuisstad Breda. De DIY-plaat is meteen de eerste release op het eigen Rising Magma Records, waarmee gitarist Joost Kruiswijk grote plannen heeft. "We hebben via Clearspot wereldwijde distributie en het geraamte staat klaar voor releases van andere bands."

"Bij labels lever je een deel van je auteursrecht in en weet je niet wat je terug krijgt"

Oud-Hollandse Nieuwe Tank86 heeft de debuut-cd af en de stonersludge band presenteert die zondag aan het publiek in thuisstad Breda. Rise is een echte DIY-plaat en meteen de eerste release op het eigen label Rising Magma Records, waarmee Tank-gitarist Joost Kruiswijk grote plannen heeft. "We hebben via Clearspot wereldwijde distributie en staan klaar om de wereld te veroveren!" Kruiswijk wil nu ook andere bands op het label uitbrengen.

Na een split en een ep is Rise de eerste full-length van de Brabantse metalband, die een tijd op zich heeft laten wachten omdat de vorige gitarist afhaakte met gezondheidsproblemen." Kruiswijk grapt: "Het is niet zeker dat dat door Tank kwam. Hij vertrok in januari 2010 en rond mei hadden we weer een nieuwe: Harold Aling. Net op tijd voor de opnames van deze plaat, dus dat was ideale timing."

Op Rise spelen gitarist Tommi Holappa van de Zweedse stonerband Dozer en Peter van Elderen van Peter Pan Speedrock gitaarsolo's mee. "We hebben een paar shows voor Peter Pan geopend en hij vond het tof. Dus ik belde hem om het te vragen en kreeg meteen een lesje rock 'n roll. Hij zei: 'stuur maar een MP3 dan blaf ik er wel een solo op'. Met Dozer hebben we in 2008 een Europese tour gedaan."

Aanvankelijk was het niet de bedoeling om Rise zelf uit te brengen. "We hebben gezocht naar labels en ook aanbiedingen gehad, maar bij een label lever je toch een deel van je auteursrecht in en weet je niet precies wat je ervoor terug krijgt. En ook al teken je bij een label dan betaal je toch nog veel uit eigen zak. De distributie is tegenwoordig goed zelf te regelen. Daarom heb ik het plan opgevat om Rising Magma, wat een rondreizend festival voor heavy bands is, op te zetten als label."

Clearspot zorgt voor fysieke distributie wereldwijd. "Zij zijn gespecialiseerd in de wat duistere gitaargenres en hebben een groot internationaal netwerk met speciaalzaken." De digitale distributie heeft de band zelf geregeld. De plaat is aan tweehonderd digitale winkels aangeboden en komt in ieder geval in iTunes en Spotify terecht. 

"Met deze release heb ik een goede vingeroefening gehad om een cd uit te brengen en is het geraamte om dit ook voor andere bands te doen klaar." Kruiswijk legt uit dat Rising Magma Records niet van plan is een deel van de auteursrechten te eisen van die bands, zoals bij andere labels vaak wel het geval is. Het is een dienst waarbij de getekende bands betalen voor werkzaamheden die het label echt verricht. Dat is sowieso het fysiek en digitaal distribueren van de plaat. Daarnaast kan het ook gaan over promotie, boekingen, cd- en merchontwerp, het persen van cd's en drukken van merch. Van de bands wordt verder een stevige DIY-mentaliteit verwacht op het gebied van promotie en netwerk."

De tactiek voor het label komt voort uit het Rising Magma festival, waarbij Tank86 andere bands als opener naar Breda haalde en als wederdienst elders voor die band opende. "Zo speelde De Staat in 2008 op onze releaseshow in Breda en regelden zij een show voor ons in Nijmegen. Nu wil ik dit doortrekken naar het label door een paar Duitse, Belgische en Franse bands te strikken, zodat het een internationaal reizend festival en labelnight wordt."

Tank86 speelt vanavond, 27 mei, in So What te Gouda en presenteert Rise op zondag 29 mei in Boulevard, Breda. Geïnteresseerde bands met een goed plan kunnen zich melden via Facebook. Rise is tijdelijk te beluisteren op de Luisterpaal.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Breda