De Spaanse Kraag - zondag '10

Vanderbuyst, Gingerpig, Kapitan Korsakov en Tio Gringo

Redactie 3VOOR12/Breda ,

Zondag, tijd om na de muziekquiz Quiz'm lekker te gaan rocken in de Spaanse Kraag met Vanderbuyst, Gingerpig, Kapitan Korsakov en Tio Gringo uit ons eigen Breda. En rockte de tent? Lees het hier.

Vanderbuyst, Gingerpig, Kapitan Korsakov en Tio Gringo

Vanderbuyst
Omschrijving
Vanderbuyst, vernoemd naar gitarist Willem Verbuyst, speelt vuige 70’s en 80’s hardrock. Denk Deep Purple, ZZ Top en Whitesnake. Met strakke broeken, lange haren en song titels als ‘Devil’s Pie’, ’Black And Blue’ en ‘Tiger’ hoef je weinig inlevingsvermogen te hebben om te weten wat je te wachten staat bij een optreden van Vanderbuyst.

Plus
Gitartist Willem Verbuyst, steevast met ontbloot bovenlijf en strakke rode broek op het podium, is ontegenzeggenlijk de beste gitarist die op Breda Barst 2010 in de Spaanse Kraag staat. Hij tovert genadeloze gitaarsolo’s uit zijn Gibson Les Paul, welke prima in de classic rock-songs worden geïntegreerd. Overigens beschikt Vanderbuyst ook over een fantastische drummer (props voor de cowbell!) en een bassist/zanger die met zijn diverse zanglijnen voorkomt dat Vanderbuyst al te veel een kopie wordt van hun helden van drie decennia terug.

Min
Waarom staat deze band in de Spaanse Kraag? Met hun skills en energie had dit powertrio makkelijk het Amstel Podium kunnen inpakken. De referenties naar de grootheden van de classic rock liggen er soms iets te dik op, maar dat maakt wel dat Vanderbuyst een groot publiek kan aanspreken.
 
Conclusie
Vanderbuyst verdient meer erkenning dan ze momenteel krijgt. De band ontvangt lovende recensies uit binnen- en buitenland en hun eerste full-length die uitkomt in oktober wordt geproduceerd door niemand minder dan Pieter Kloos. Wanneer ‘Don’t Believe A Word’van Thin Lizzy bovendien naadloos in je set past, doe je iets goed!

Cijfer
Een dikke 8,5 
(PS)

Gingerpig
Omschrijving
Psychedelische rock met prominent aanwezige invloeden uit de blues, jazz, funk en classic rock. Een Hammond-orgel en een incidentele metalriff (frontman Boudewijn Bonebakker is vooral bekend als gitarist van wijlen deathmetalformatie Gorefest) maken de sound van Gingerpig compleet.

Plus
Er is niks mis met de muzikale capaciteiten van Bonebakker en consorten. Ook is het knap hoe de potpourri van stijlen toch als een geheel weet te klinken. De Spaanse Kraag staat dan ook terecht ramvol om deze kwaliteitsband te zien en te horen.
 
Min
Leuk zo’n Hammond-orgel, maar niet in de Spaanse Kraag. De akkoestiek van de tent maakt dat het orgeltje schrijnend klinkt in plaats van vlammend en warm. Jammer! Daarnaast zijn de songs van Gingerpig stuk voor stuk tot in te puntjes uitgewerkt, maar daardoor vloeit  de spontaniteit wel enigszins uit de muziek. Bassist Syste Roelevink maakt dit gebrek aan spontaniteit grotendeels goed door breed lachend zijn partijen te spelen.

Conclusie
Hoe goed de bandleden ook op elkaar ingespeeld  zijn en hoe moeiteloos de verschillende genres worden versmolten tot een eigen sound, een beetje gekunsteld klinkt Gingerpig wel. 

Cijfer
7+
(PS)

Kapitan Korsakov
Omschrijving
Kapitan Korsakov is hard, melodisch, psychedelisch en dynamisch, dat kan allemaal tegelijk. Metalcore- en punkcore-invloeden, in combinatie met stoner en psychedelica. De band heeft het allemaal en combineert deze stijlen in korte felle nummers en lang uitgesponnen werk dat vele climaxen kent.

Plus
Hoe kan het toch dat alles uit België goed is? Ook dit Vlaamse trio is in een woord geweldig! Een combinatie waar je u tegen zegt, Kapitan Korsakov slingert het publiek via punky intemezzo's naar climaxen à la Motorpsycho, om te eindigen met een noisy-outro en een gesloopt drumstel. En dan gaat dit enkel nog over de muziek. Het publiek luistert aan het begin vooral aandachtig, maar na enig aandringen van de zanger/gitarist ontstaat er een pit. Met als absolute hoogtepunt de stage-dive (beter gezegd box-dive) van de zanger annex gitarist die ontaardt in een springende massa lijven, maar niet voordat het uitgelaten publiek de goede man in een ererondje door de tent heeft gedragen.

Min
De zang is wat onverstaanbaar, toch is het gebruik van de stem, wat zeer uiteenloopt en daardoor de muziek van meer variatie voorziet, goed te horen. Of de heren nu helemaal op deze wereld zijn, is de vraag. Hopelijk verliezen we deze band niet vroegtijdig aan Korsakov.

Conclusie
Kapitan Korsakov: we zien u graag! (Terug in Breda)

Cijfer
9,5 
(LR)

Tio Gringo
Omschrijving
Combinatie van country, garage en rock'n roll uit Breda. In eigen woorden: "Trash country from Breda, Suckcity"

Plus
“Net als bij Moke, witte wel?” Zanger Viktor Noatschk laat het publiek in de tent gemakkelijk in de handjes klappen. Gelach volgt en het is moeilijk stil staan bij deze muziek. Het klinkt tof, niet als trash. De bezetting met contrabas, twee gitaren en een drumkit bestaande uit een klomp, een cementteil (?) als basedrum en een Tefal-pan is niet alledaags, net als Tio Gringo. Soms brengen ze gemoedelijk klinkende countryrock en soms komen er dreigende gitaarriffs die, excuses voor dit cliché, zo in Pulp Fiction passen. Maar echt bedreigend wordt het nooit, dit product uit Suck City. Net zoals Johnny Cash heeft ook Tio Gringo voldoende charisma en een sympathieke uitstraling.

Min
Het geluid in de Spaanse Kraag staat wel hard. Er zullen morgen veel mensen wakker worden met piepende oren. En zanger Viktor is vrij onverstaanbaar. Komt dat omdat hij zo zwaar wil klinken?

Conclusie
Tio Gringo brengt gezelligheid in de tent. Prima afsluiter voor de Spaanse Kraag, die vandaag sowieso (weer) een uitstekende line up had.

Cijfer
8
(DH)

Redactie 3VOOR12/Breda
Tekst: Pien van der Steen, Lisa Ruskus en Daniël Hereijgers
Foto's: Robbert Nijs, Andre Joosse en Ilse Zwakke