Breda Barst borrelt na met… The Surs

Binnenkort op te nemen debuutalbum ‘Persona’ opstap naar meer?

Interview: Daniël Hereijgers, foto's: Robbert Nijs en Martijn Stadhouders ,

Breda Barst is weer voorbij… Maar wij borrelen nog even na! Via interessante interviews met opvallende acts kun je lezen wat de act zelf van het concert vond, wat de toekomstplannen zijn en natuurlijk spannende anekdotes! The Surs waren een van de winnaars van de voorrondes en mochten het festival openen.

Binnenkort op te nemen debuutalbum ‘Persona’ opstap naar meer?

The Surs uit Den Bosch is één van de winnaars van de voorrondes in Mezz van afgelopen mei. We maken kennis met zanger/gitarist Noël Josemans en gitaris Max van den Hout en praten over de band, die we in Breda steeds beter beginnen te leren kennen, tekstschrijven en hun aanstaande debuut ‘Persona’.

The Surs, een interessante bandnaam. Wat betekent The Surs?
Max: “De naam betekent eigenlijk niets. Onze drummer Erik kwam ermee toen we op een avond over ‘betekenisvolle namen’ aan het denken waren. Een frisse naam.”
Noël: “Grappig, want we zochten naar een naam met betekenis maar The Surs heeft geen betekenis. Later gingen we wat googelen en toen kwamen we er bijvoorbeeld achter dat ‘sur’ een Indiase liedvorm is, waarbij je zingt op basis van de inhoud van de tekst en niet per se op basis van de muziek. Dat komt erg overeen met wat wij doen.”

The Surs klinkt live heel alternatief, jullie zijn niet bang om verschillende kanten op te gaan en songs mogen soms minuten duren. Waar halen jullie je inspiratie vandaan?
Noël: “Cliché misschien, we halen onze inspiratie uit het leven, vanuit onze eigen achtergrond. Max, bassist Peter en ik schrijven alle drie teksten.”
Max: “Onze stijlen verschillen soms, maar onbewust zitten we ook op hetzelfde spoor. We houden allemaal van Radiohead, dEUS, Nick Cave, Joy Division en andere postpunk. De tekst is de leidraad en het uitgangspunt. Een nummer als ‘Chaos’ heeft geen woord te weinig, en ja, dat nummer duurt best lang. De tekst bepaalt hoe lang een nummer is.”
Noël: “We doen niets aan de tekst als daarin alles gezegd wordt wat er te zeggen is. Gaan geen extra couplet bedenken omdat dat beter in een bepaalde structuur past. We willen eerlijk zijn. Zoals in ‘Urban Delusion’ dat gaat over vastzitten in het systeem. Niet kunnen zijn wie je wil zijn omdat je altijd in een zelfgemaakte rol zit. Geen muzikant worden want je hebt een baan en een hypotheek. Maar dat wij muzikant zijn, zegt ook helemaal niet dat wij vrij zijn ofzo. We zitten allemaal in een rol. Dat zie je heel veel in onze teksten terug. En straks ook op onze plaat…”

Jullie debuutalbum, vertel daar eens wat meer over.
Noël: “Hij gaat ‘Persona’ heten en we zijn nu bezig met de preproductie. ‘Persona’ omdat hij gaat over dat rolletje dat je op je neemt en dat maakt wat je bent. Je moet wel, want je zit vast er in vast.”

Is het niet moeilijk jezelf straks vast te leggen? Live gaan jullie vaak de psychedelische en experimentele kant op…
Max: “Het opnemen wordt spannend, omdat we de laatste twee jaar onze songs live vaak anders zijn gaan spelen. We zijn altijd aan het bijschaven en durven zaken om te gooien. Ik ben bang dat we misschien dingen gaan missen, we rapporteren de nummers hoe ze er op dat moment voorstaan.”
Noël: “We gaan gepland experimenteren in de studio. Veel staat al wel vast.”

En dan is de plaat er, in een oplage van 500. Hoe gaan jullie daarna verder?
Noël: “We nemen op met Wouter Budé van Moon Music, dat is ook min of meer zijn eigen label. We gaan er daarna mee de boer op en veel spelen, maar het is niet de bedoeling om de cd op te sturen naar platenmaatschappijen. We willen onze muziek verspreiden onder het juiste publiek dat oren heeft naar onze muziek. Het is de bedoeling om een stap verder te komen.”
Max: “Het zou mooi zijn als we met de debuutcd een opstap kunnen maken naar het niveau van Moss. Iedereen kan nu op een laptop muziek opnemen. Om er bovenuit te steken en vooruit te gaan, moet je een goede plaat opnemen. Daarom pakken we het heel serieus aan.”
Noël: “We gaan ook meer optreden als ‘Persona’ eenmaal uit is, we verwachten dat dat in februari volgend jaar het geval is.”

Naar verwachting speelt The Surs op 12 november op Club 3VOOR12/Breda. De aankondiging hiervan lees je uiteraard op onze lokaalsite. Bovengenoemde songs ‘Chaos’ en ‘Urban Delusion’ zijn te beluisteren op de The Surs’ MySpace. Op de hoogte blijven? ‘Like’ The Surs op Facebook.