Breda Barst borrelt na… met Daybroke

“Vooraan zongen ze onze nummers al mee!”

Interview: Auke de Vries ,

Breda Barst is weer voorbij… Maar wij borrelen nog even na! Via interessante interviews met opvallende acts kun je lezen wat de act zelf van het concert vond, wat de toekomstplannen zijn en natuurlijk spannende anekdotes! Daybroke sloot op zaterdag het Amstel Podium af en heeft ongetwijfeld weer zieltjes gewonnen in hun opmars door Nederland.

“Vooraan zongen ze onze nummers al mee!”

Breda Barst is weer voorbij… Maar wij borrelen nog even na! Via interessante interviews met opvallende acts kun je lezen wat de act zelf van het concert vond, wat de toekomstplannen zijn en natuurlijk spannende anekdotes! Daybroke sloot op zaterdag het Amstel Podium af en heeft ongetwijfeld weer zieltjes gewonnen in hun opmars door Nederland. 3VOOR12/Breda sprak met zanger/gitarist/frontman Tom Sikkers en drummer Kasper van der Voort.

Het Tilburgse Daybroke timmert hard aan de weg en is langzaamaan aan een zegetocht door Nederland begonnen. Het debuutalbum ‘What Nature Started’ kwam nog maar enkele maanden geleden uit, maar Daybroke heeft zich inmiddels al flink gemanifesteerd in het Nederlandse muzieklandschap. Zo zijn ze inmiddels vaste klant bij 3FM en speelden ze op de Zwarte Cross en als support van Taylor Hawkins (Foo Fighters).

Om even bij het album te beginnen: hoe is dit tot stand gekomen?
Tom: “Ik was al even met het idee voor een nieuwe band bezig en heb in eerste instantie zelf veel opgenomen. Na een lange zoektocht is uiteindelijk de huidige formatie ontstaan en heb ik samen met de band dit album in mijn eigen studio (Larger Than Live, red.) opgenomen. Tijdens dit proces werd meteen duidelijk dat we muzikaal en ambitieus gezien op één lijn zitten en dat er een goede chemie en sfeer in de groep is.” Kasper voegt toe: “Omdat Tom zijn eigen studio heeft, hadden we ook geen last van tijdsdruk en alle vrijheid om er ons eigen ding van te maken. En toch is het qua opbouw een simpele plaat geworden. We wilden een geluid creëren dat we live ook kunnen reproduceren. Live krijg je dus wat je van ons verwacht.”

Over live gesproken: hoe ging het optreden op Breda Barst?
Kasper: “Ja, dat was eigenlijk onze beste show tot nu toe. Wat zeker meespeelde, was dat het vol stond zover we konden kijken. En vooraan werden zelfs nummers helemaal meegezongen, dat was echt te gek!” Tom: “We vinden het sowieso een mooi festival, de sfeer is altijd goed en dit jaar zaten alle omstandigheden mee, het weer, het tijdstip waarop we speelden, het publiek.”

Heeft spelen op een festival ook jullie voorkeur boven spelen in clubs?
Kasper: “Ja zeker weten! Je kunt nieuw publiek aanspreken en daarnaast is het gevoel van saamhorigheid een factor die me zeer aanspreekt.” Tom: “Spelen op een festival geeft je ook een gevoel van vrijheid, al klinkt dat misschien heel zweverig, haha.”

Wat is tot nu toe het vetste optreden dat jullie gedaan hebben?
Tom: “Buiten is dat toch Breda Barst geweest, maar binnen is het de show als support van Taylor Hawkins. Geweldig om met zo’n grootheid te mogen spelen.”

Inmiddels zijn jullie bijna kind aan huis bij 3FM. Hoe is dat gekomen?

Tom: “We zijn een keer zo brutaal geweest om bij Eric Corton tijdens zijn programma ‘in te breken’ om ons album te promoten. Sindsdien zijn we vaker gevraagd, ik ben zelfs een keer door Giel Beelen uit bed gebeld. Onze single ‘Hey Girl’, die enkele maanden voor het album uitkwam, is ook enkele malen gedraaid en het is nu te hopen dat ‘Sabotage’ het nog wat beter gaat doen.”

Voor ‘Sabotage’ hebben jullie ook goed uitgepakt. Clif Norell (o.a. van Nirvana, Jeff Buckley, No Doubt, red.) heeft de single gemixt. Hoe is hij erbij betrokken geraakt?

Tom: “Voor Clif hebben we eigenlijk alleen maar wat mp3’tjes over MySpace hoeven sturen, hij reageerde er meteen op en wilde zelfs wel ons hele album doen! We hadden zelf echter het grootste deel al klaar, dus besloten we dat hij een speciale single mix voor ‘Sabotage’ zou doen. Erg gaaf!”

De videoclip krijgt zelfs een officiële première in de MustSee bioscoop in Tilburg. Hoe zijn jullie op dat idee gekomen?
Kasper: “Bij de opnames van de videoclip voor ‘Hey Girl’ hebben we samengewerkt met Tim Smit, beroemd vanwege zijn Youtube-hit ‘What’s in the Box?’. De clip is vertoond op het Internationale Filmfestival in Breda en de reacties waren zeer positief. We waren zelf ook onder de indruk en besloten voor ‘Sabotage’ wederom met Tim samen te werken.” Tom: “Dit keer wilden we visueel nog meer uitpakken en vooral een verhaal naar voren brengen. Naar mijn mening wordt dat tegenwoordig in videoclips veel te weinig gedaan, terwijl het echt meerwaarde heeft. Doordat onze videoclip eigenlijk een minifilm is, kregen we het idee om de mogelijkheden van een première in een bioscoop. De MustSee in Tilburg was meteen enthousiast!”

Gaat dit een nieuw hoogtepunt worden in het bestaan van Daybroke?

Beiden: “Absoluut” Tom: “We hebben er zelfs een uitverkocht Paradiso als support van Lifehouse voor afgezegd. Jammer hoor, maar dit gaat toch echt voor!”

Morgen, 23 september, is de première van ‘Sabotage’ in de MustSee bioscoop in Tilburg, waarbij niet alleen de clip voor het eerst te zien zal zijn, maar waarbij Daybroke ook een kort optreden zal verzorgen. Naderhand zal de rock ‘n’ roll film ‘Get Him to the Greek’ te zien zijn. Kaarten winnen? Word dan nog snel vrienden met Daybroke op hyves: http://daybroke.hyves.nl