The Surs en The Mekanik lichtpuntjes op regen- en stormachtige Club3VOOR12/Breda

Tekst: Daniël Hereijgers ,

Het was alweer de tweede regen-/en stormdag van de herfst 2010 achter elkaar en dat was helaas te merken aan de opkomst bij Club3VOOR12/Breda in Mezz Café. Begrijpelijk, want niemand heeft zin om in natte kleren naar bandje te kijken, maar ook jammer want The Surs en The Mekanik kwamen wél stevig hun best doen om indruk te maken in Breda.

Club3VOOR12/Breda-organisator Auke de Vries mag live in de uitzending van Locals United, het alternatieve blok op de vrijdagavond tussen 20.00 en 22.00 uur op Stadsradio Breda, vlak voor aanvang van deze avond nog wat promotie maken: “Volgens mij is het bijna droog…” Twitter en Facebook zijn ook ingezet, maar helaas: drukker dan een man of dertig wordt het vandaag niet in Mezz Café. Natuurlijk de herfstregen daalt in harde overvloed naar beneden, toch is het jammer want binnen spelen gemotiveerde bands.

The Surs, met het meest alternatieve rockgeluid van Den Bosch, begint met ‘Autonomous Dream’ inderdaad dromerig aan hun set. Het is een rustig nummer waarbij de steeds psychedelischer wordende gitaar van Max van den Hout de aandacht langzaam opeist. In nummer twee verschuift The Surs met ‘Rainbows’ naar een a capella opening waarna zanger Noël Josemans helder en hard zingt, het publiek daarna haast toesprekend. Den Hout heeft ondertussen een e-bow erbij gepakt om zijn gitaar weer net even anders te laten klinken, erg vet. De spannende wisselingen, zoals past bij alternatieve indierock, vragen je aandacht bij deze lange song en als je die erbij weet te houden dan is het behoorlijk indrukwekkend.

Bij het derde nummer ‘WDYRT?’ neemt Max de zang voor zijn rekening en wordt bijgestaan door Noël. De meerstemmigheid is goed en elk geluid wordt gekoesterd, met zorg gebracht. Zoals Max met zijn gitaar en klankkast op zoek gaat naar de juiste pingels, geniaal. Zorgvuldigheid én een rockend geluid, het lijkt een tegenspraak maar wordt door deze band in evenwicht gebracht. En dit zijn nog maar de eerste drie nummers die aantonen wat voor indruk The Surs wekt. In het vierde nummer neemt bassist Peter van Oudheusden zelfs de zang voor zijn rekening. De rest van de set is al even boeiend, met het voorlaatste nummer ‘Urban Delusion’ als magistrale climax. Wat een opbouw en spanning! De vergelijking met dEUS dient zich licht aan, echter die is te gemakkelijk. De band moet afgerekend worden op hun eigen geluid en is druk doende een debuutplaat op te nemen, die in de eerste maanden van 2011 verschijnt.

The Mekanik zou eigenlijk in januari al komen optreden tijdens Club3VOOR12/Breda, maar moest toen door twee ‘ingesneeuwde’ bandleden helaas verstek laten gaan. Vanavond geldt als geslaagde revanche. Met een iets poppier en meer gestroomlijnd geluid dan The Surs, een paar rijen toetsen en veel klankkasten. De vier oud-studenten van de Tilburgse Rock Academy maken garage-disco en doen dat met verve. Tijdens ‘Run, Run, Run’ een galmend gitaarnummer met een vleugje electro bijvoorbeeld. Soms mixen ze trage psychedelica met een hypnotiserend vibrafoon deuntje met een serieus aandoend karakter. Om daarna met ‘Everything, Everything’ bijvoorbeeld weer luchtiger uit te pakken. The Mekanik bestrijkt een breed spectrum, soms met lange instrumentale stukken om de sfeer vast te houden, waarbij best gedanst mag worden. Een song als ‘Conversations’ mag er ook zijn, alle instrumenten werken samen om een pakkende beat weg te zetten. The Mekanik werkt op dit moment aan een single.

TBC Guerrilla Disco komt vandaag als one-man-act naar Mezz Café. Dj Jornt Buijs moest eerst nog even de uitzending afmaken van Locals United op Stadsradio Breda, maar komt toch aardig op tijd om het vanachter de draaitafel van The Mekanik over te nemen. En geeft hij deze Club3VOOR12/Breda het Bredase tintje. Met enkele indieknallers van het moment vermaakt hij de overgeblevenen en wat binnendruppelend metalvolk, die na de biermetal van Tankard in de zaal nog wel trek hebben in aanlokkende indieklanken.

Gezien: Club3VOOR12/Breda met The Surs, The Mekanik en TBC Guerilla Disco. Mezz Café, vrijdag 12 november 2010.