Where's The Audience laat potentie zien in 'oefensessie'

Het Bavisch Kunstcollectief Wemmer haakt af

Tekst: Robin van Essel, foto’s: Suzanne Lemmen ,

21 december was de kortste dag van het jaar en tevens de dag waarop de allerlaatste Uit Je Hok van 2010 plaatsvond. Terwijl het buiten sneeuwde, het spekglad was en Breda zich opmaakte voor de kerstdagen,kwamen in Mezz Café de lokale, veelbelovende bands Where's The Audience en Het Bavisch Kunstcollectief Wemmer optreden. Tenminste, dat was de bedoeling.

Het Bavisch Kunstcollectief Wemmer haakt af

Op deze laatste Uit Je Hok van het jaar mocht het Dordtse Where's The Audience het spits afbijten. Op het moment dat de opener 'Behind The Wall' ingezet wordt, leek het erop dat de cynische fan die de vraag in de naam van de band bedacht, weer eens voorspellende gaven had. Mezz Café was gevuld met een handjevol mensen, waarvan het merendeel ook nog eens meegereisde vrienden van de band leken. De opmerking van zanger Sebastiaan Lit na het eerste nummer lijkt veelzeggend: “Bedankt dat we hier mogen repeteren, alle andere oefenruimtes in de omgeving zaten vol”. Zou het het weer zijn, of loopt Breda enkele dagen voor Kerst niet meer uit voor gratis optredens van lokaal talent?

Gelukkig druppelde in de loop van de avond Mezz Café toch min of meer vol. Het was alsof dit meteen effect op Where's The Audience had. Waar het geluid en dan vooral de microfoon van Lit bij de eerste nummers nogal te wensen over liet, ging de band met iedere minuut zelfverzekerder klinken. Vooral als de muziek door de uitstekende ritmesectie werd voortgestuwd, zoals in het bombastische 'How About It', laat Where's The Audience zich van zijn beste kant zien. Dit, in combinatie met de afgeknepen zang, maakte dat bij de ondergetekende meer dan eens vergelijkingen als Wolfmother, Black Crowes en 'Kings Of Leon maar dan van vroeger toen ze nog rock 'n roll waren' door het hoofd schoten. En dat is een compliment.

Is Where's The Audience er dan al? Dat niet. Vooral de af en toe knullige uitstraling op het podium (met de bassist als positieve uitzondering) en de overbodige, nare gitaar die de zanger af en toe ter hand nam, waren een smetje op het verder prima optreden. Maar hé, deze gasten spelen nog geen jaar samen, en in deze bezetting pas twee weken. Daarom zullen we het maar op gebrek aan routine houden. Goed getimede breaks, een prima gitarist die ook de achtergrondzang voor zijn rekening nam en, vooral als de band losging, bij vlagen moddervette nummers zorgden ervoor dat Where's The Audience vanavond zeker een vollere en grotere zaal had verdiend. De potentie is er in elk geval zeker, gewoon vaak samenspelen. Wat dat betreft was dit zeker een overtuigende 'oefensessie' voor de band uit Dordrecht.

En daarna tikte de klok rustig door en was het ineens 23.00 uur. Toch ruim na de tijd dat de tweede band die vanavond stond geprogrammeerd, de Bredanaars van Het Bavisch Kunstcollectief Wemmer, moest aantreden. De jongens zijn echter in geen velden of wegen te bekennen en kunnen ook niet worden bereikt. Toch het weer dat hen tegenzit? Na drie kwartier hield de crew van Mezz Café het wachten voor gezien en eindigde de laatste Uit Je Hok van 2010 met een anticlimax. Jammer, maar achteraf bezien was Where's The Audience zeker een waardige afsluiter van een jaar lokaal talent op dinsdagavond.

Gezien: Uit Je Hok met Where’s The Audience. Mezz Café, dinsdag 21 december 2010.