3VOOR12/Breda blikt terug... op 2010

Redactie 3VOOR12/Breda ,

Iedereen blikt terug aan het einde van het jaar, sommigen met de optredens en cd’s van het decennium en anderen, zoals wij, houden het dichter bij huis. De redactie van 3VOOR12/Breda blikt terug op het mooie concertjaar 2010.

Iedereen blikt terug aan het einde van het jaar, sommigen met de optredens en cd’s van het decennium en anderen, zoals wij, houden het dichter bij huis. De redactie van 3VOOR12/Breda blikt terug op het mooie concertjaar 2010. Uitschieters vonden we vooral op Breda Barst, in Mezz, bij de tweede editie van Ik Zie U Graag of gewoon in de stad.

Andre Joosse
1. School Is Cool - Breda Barst
Een van de leukste nieuwe bands van het afgelopen jaar: School Is Cool! In de voorrondes van de Humo Rock Rally vond ik ze al geweldig en de jury ook: ze werden de winnaar van de Rally. In no time werd er een set in elkaar gezet voor de festivals. Als de heren en dame in zo een korte tijd al deze kwaliteit kunnen neerzetten ben ik erg benieuwd naar het vervolg!

2. The Asteroids Galaxy Tour - Mezz
Hoe vrolijk kan een optreden zijn? The Asteroids Galaxy Tour bewijst dat het altijd nog vrolijker kan. Catchy dansbare popmuziek zette de Mezz op zijn kop! Overigens ook nog een eervolle vermelding voor een verrassend voorprogramma deze avond, dat we meer van Lola Kite gaan horen, is duidelijk.

3. Drive Like Maria - Mezz
Onder de noemer Rising Magma haalde Mezz de band Drive Like Maria weer naar Breda. Op Breda Barst hadden ze zich in 2009 al bewezen. In de Mezz, nog intiemer, nog beter, speelde de band weer een erg goede show.

Mariska Hoeke
Sinds het einde van de zomer ben ik actief voor 3VOOR12/Breda, daarom mijn hoogtepunten van na Breda Barst:

1. Hunting The Robot - Mezz
Een jaar eerder al eens gezien in Mezz. Toen waren ze al leuk en origineel. Maar nu, een jaar later, fantastisch! Ze speelden als voorprogramma van Customs, maar eerlijk gezegd vond ik hen beter dan de hoofdact. Wat zijn deze jongens hard vooruit gegaan! Hunting The Robot kan wel eens heel groot gaan worden.

2. Jorn Lande - Mezz
Jorn, de Noorse metalheld met het grote stembereik en zijn energieke band. Gitarist Tore St. Moren eiste alle aandacht op tijdens de vele gitaarsolo’s. Maar hé, het is metal, dan mag dat. Ik genoot, het publiek genoot en Jorn en zijn band genoten ook zichtbaar. Zulke avonden hoop ik in 2011 weer vaak mee te maken.

3.  Dr. Feelgood - Mezz
Dr. Feelgood was onbekend voor mij. Waarschijnlijk ligt dat aan mijn leeftijd. Het is inmiddels toch een oude-mannen-band. Ik was in ieder geval erg onder de indruk van hun energieke show en de vele gitaar- en mondharmonicasolo’s. En natuurlijk excentriekeling Robert Kane, die naast het zingen ook graag over het podium rondspringt en gekke bekken trekt.

Rick Ruskus
1. Step Right Dub - Dos Amigos
Met Sticky Feet, Bukez Finezt, Tomba en Tekka; 2010 was het jaar waarin de dubstep scene flink groeide in Nederland. In Breda betekende dit voor mij één van de beste avonden van het jaar. Het zeer dansbare genre zorgde voor een bomvol café met alleen maar dansende mensen! Zeker ook een aanrader voor de komende edities.

2. Customs - Mezz
De leden van een van de beste Belgische bands liet horen hoe goed ze live zijn. Alle nummers die deze mannen geschreven hebben, zijn gewoon uitermate goed. De aanstekelijke new wave geluiden en de Editors-achtige zang zorgden voor een muur van geluid waar je alleen maar van kon genieten.
 
3. Mr. A Balladeer - Mezz Café
Mr. A Balladeer, oftewel Marinus de Goederen, had bij A Balladeer al bewezen dat hij prachtige liedjes kan schrijven, maar solo is het zelfs nog een stuk mooier. De gevoelige liedjes kwamen heel goed tot hun recht in Mezz Café! Marinus is een sociale man en het werd een gezellig, intiem concert vol lieve en mooie liedjes.

Auke de Vries
1. Marlon Penn - Breda Barst
Dit was wat mij betreft de beste band van Breda Barst 2010. Jammer dat hij op een ongelooflijk ongelukkig tijdstip stond gepland, namelijk op zondag om 13.00 uur. Het grootste deel van het publiek die dag heeft dan ook het daadwerkelijke hoogtepunt gemist. Marlon Penn is een eigenzinnige muzikant, die veel verder kijkt dan de toegankelijke wegen en zijn eigenzinnigheid gaat hem hopelijk nog ver brengen.

2. Bertolf - Mezz
Een hele grote verrassing! Vond ik hem op 3FM al wel leuk klinken, live spatte het enthousiasme eraf en liet Bertolf zien over een meer dan prima band te beschikken. Een ontwapenend optreden waarna ik met een glimlach naar buiten liep.

3. Alan Parsons Project - Chassé Theater
Misschien niet het beste optreden, maar wel één dat veel indruk maakte, al was het alleen maar door de prachtige nummers en het beeld van de legende die voor je staat te spelen. Een ervaring die ik waarschijnlijk niet snel meer vergeet.

Nikkie Vinke
1. School is Cool - Mezz (Ik Zie U Graag)
Wat een geniaal optreden. Humor en meligheid zonder aan kwaliteit en power af te doen. Daarnaast komen de bandleden ook erg sympathiek over. Maar waar blijft dat album? Hopelijk zorgt het lange wachten op een release wel voor een excuus om in 2011 gewoon weer terug te komen.

2. Balthazar - Mezz (Ik Zie U Graag)
Gewoon nog één van dezelfde avond. Balthazar was misschien wel de coolste band van 2010 en dit optreden was daar niet minder dan een bevestiging van. Spannend en vet.

3. Minstrelen- en Troubadourentocht (verschillende locaties)
De vijfde Minstrelen- en Troubadourentocht van POB kwam wat langzaam op gang, maar bood weer enkele prachtige verrassingen. Zo was er bijvoorbeeld een mooi, intiem optreden van Merel Simons in De Wasserette en speelde Flip Noorman (van Stuart O’Malley) poëtisch maar toch overtuigend in Wijncafé Dames Pellens.

Daniël Hereijgers
1. Charlie Jones’ Big Band - Mezz (Ik Zie U Graag)
Een gezellig optreden van een tweemansband, die avond in een driemans bezetting. Bluesrock, zoals The Death Letters en The Black Box Revelation, maar dan met humor. Gruwelijk gevarieerd, met een boeiend debuutalbum op zak, en na België ook langzaam Nederland innemend. Ik Zie U Graag was dit jaar weer uitstekend, met verder Arquettes en School Is Cool als aangename verrassingen.

2. POBparade – verschillende locaties
Offenders Of Love, Mudicine en The Filthy Eights. Fijne melodieuze rock, een improviserende en altijd boeiende jamband met poëtische inslag en donderde techno en electronica op één avond. Op eerste Paasdag, leuke optredens op verschillende plekken in de stad. Wat een variatie en wat een reclame voor de Bredase scene! Met gepaste trots heb ik vrienden van buiten Breda meegenomen op een muzikale trip door de stad. Een topavond!

3. The Surs – Mezz Café (Club3VOOR12/Breda)
De regen hield jammer genoeg veel mensen weg bij de laatste Club3VOOR12/Breda met The Surs en The Mekanik. The Surs waren scherper en nog fanatieker dan op Breda Barst. Lekker alternatief en onbevreesd voor het experiment. Het concert beloofde veel voor het debuut dat volgend jaar verschijnt. En ook in 2011 gaat 3VOOR12/Breda natuurlijk weer zijn best  doen om je op de hoogte te houden van het muzikaal meest interessante uit Breda!