Neerlands trash-metal-trots Legion Of The Damned doet Mezz aan.

Devious en Izegrim maken Nederlandse editie Staalzucht compleet

Tekst & foto’s: Martijn Stadhouders ,

Staalzucht stond afgelopen vrijdag geheel in het teken van trash-metal uit eigen land. Drie bands van Nederlandse bodem stonden geprogrammeerd waarvan Legion Of The Damned uiteraard de grootste naam vormde. Martijn Stadhouders was getuige van een memorabele avond.

Devious en Izegrim maken Nederlandse editie Staalzucht compleet

Deze Staalzucht-editie staat geheel in het teken van trash-metal. Drie bands van Nederlandse bodem staan geprogrammeerd op deze vrijdagavond waarvan Legion Of The Damned uiteraard de grootste naam is. Tot ver buiten de landsgrenzen weet dit viertal de zalen vol te trekken. Momenteel maken ze onderdeel uit van de Full Of Hate-tour en dit is één van de twee optredens in eigen land als headliner.

Aan het Twentse Devious de eer deze avond af te trappen. Ze timmeren inmiddels alweer een tijdje aan de weg. Het derde album, dat als titel ‘Vision’ mee zal krijgen, staat gepland voor release in augustus. De muziek van Devious is niet zo bruut als die van Legion Of The Damned. Dat komt mede door het feit dat de muziek van Devious naast trash ook veel death-metal elementen kent, maar zeker ook door het feit dat volumeknop bij de eerste twee bands niet zover open gaat als bij de hoofdact. Al met al een strakke set en een goeie opwarmer.

Het meest opvallende aspect aan Izegrim is zonder twijfel zangeres/bassiste Marloes, die het vocale stokje overgenomen heeft van haar voorgangster die de band verlaten heeft. Vrouwelijke grunters blijven een apart fenomeen. Izegrim heeft wat bezettingswisselingen achter de rug en de recent uitgekomen mini-CD ‘Point Of No Return’ vormt als het ware een nieuwe start. Net als Devious gooit ook Izegrim een vleugje death door de trash. De muziek van Izegrim kent weinig verrassingen en wordt degelijk gebracht. Qua podiumverschijning is het een genot om naar te kijken.

De faam van Occult, de voorloper van Legion Of The Damned, was al groot, maar sinds de naamswijziging zijn de Limburgers uitgegroeid tot een waar trash-instituut dat bekendheid geniet tot ver buiten de landsgrenzen.  Het meest recent verschenen album, ‘Cult Of The Dead’, barst van de old-school trash-metal. Geen invloeden uit andere metal subgenres bij Legion Of The Damned en dat maakt de band juist zo goed. Het is te hopen dat ze nooit van deze strategie af zullen wijken.

Na de klanken van het intro is het vol gas. Publieksfavorieten als ‘Werewolf Corpse’ en ‘Malvolent Rapture’ worden afgewisseld met materiaal van de laatste schijf. Het klinkt allemaal retestrak. Legion Of The Damned is geen band die het zoekt in theatrale fratsen. Het is gewoon hakken van begin tot eind, vette rifs en strak drumwerk zonder visuele afleidingen. Als de heren het podium verlaten, is het nummer ‘Legion Of The Damned’ nog niet gespeeld. Die krijgen we in de toegift van dit geweldige concert van Neerlands eigen trash-metal instituut. Een ronduit memorabele avond!

Gezien: Staalzucht met Devious, Izegrim en Legion Of The Damned. Mezz, vrijdag 15 mei 2009.