Eerste voorronde Breda Barst kent weinig lichtpunten Eerste voorronde Breda Barst kent weinig lichtpunten

Tour de France 2008-syndroom is zichtbaar

, Tekst: Ivo Koenen en Auke de Vries foto’s: Martijn Stadhouders

Eerste voorronde Breda Barst kent weinig lichtpunten

Tour de France 2008-syndroom is zichtbaar

Tekst: Ivo Koenen en Auke de Vries foto’s: Martijn Stadhouders ,

De eerste van twee Breda Barst voorrondes, zaterdagavond. En het is rustig in Mezz. Is het het tijdstip of de line-up? Die vraag mag onbeantwoord blijven in een matig gevulde Mezz. Afterparty act Slagsmalsklubben gaat met de spreekwoordelijke hoofdprijs weg deze avond.

Tour de France 2008-syndroom is zichtbaar

De eerste van twee Breda Barst voorrondes, zaterdagavond. En het is rustig in Mezz. Is het het tijdstip of de line-up? Die vraag mag onbeantwoord blijven in een matig gevulde Mezz. Afterparty act Slagsmalsklubben gaat met de spreekwoordelijke hoofdprijs weg deze avond.

Eerste en tevens jongste band van de avond is Mindtrick. Vier heren en een dame die funky popmuziek brengen, heel netjes binnen de lijntjes van hoe het moet én mag. Wat opvalt aan de band is het geluid en spel van de toetsenist, die niet helemaal bij de les is, wat overigens ook gezegd mag worden van het publiek dat in een bedroevend laag aantal aanwezig is. Solo’s die qua timing niet helemaal uitkomen worden weer vergeven door het enthousiasme dat de band uitstraalt. Werd vorige week tijdens de finale van Popsport nog gekozen voor het experiment, nu valt de band terug op degelijk materiaal, een goede keuze. Echter is wel pijnlijk duidelijk dat dit (nog) geen Breda Barst-act is.

Daarna is de beurt aan Monomania, dat dertien-in-één-dozijn poppunkrock in petto heeft voor een inmiddels wat vollere zaal. Soms neigt de band naar punk, dan weer wat alternatievere rock, zonder een moment te boeien of vernieuwend te zijn. Vernieuwend is hierbij niet per se een must, wel is het iets wat onderscheidend kan zijn in dit brede genre. Monomania is alles behalve dat onderscheidende bandje. De teksten zijn simplistisch, doch meezingbaar. Hetgeen dat boeiend is aan de band is de houding op het podium: dit is een band die er zin in heeft, jammer genoeg is het totaal geen goede zin die deze band opwekt.

The Light Brigade is de derde act op deze vooralsnog kleurloze avond. Bij het horen van de bandnaam wekt dit enige associaties met een metalband op, ware het niet dat The Light Brigade,minpunten voor de spelling van de bandnaam op het doek in Mezz overigens, het alter-ego is van singer/songwriter Gerton Govers. Gerton speelt eerlijke, fragiele liedjes die ideaal zouden zijn op zondagmiddag met een zonnetje erbij, in het gras liggend op Breda Barst. The Light Brigade is de eerste die vanavond enigszins aanspraak mag maken op een van de vier beschikbare plaatsen, mede door openingsnummer ‘Loosen The Knot’.

Na het rustige intermezzo zijn The Ghosts Of Navarone aan de beurt. De band die een tijd geleden een goed ontvangen demo afleverde, blijkt live geen schim van die zilveren belofte te zijn. Welke genres The Ghosts Of Navarone allemaal door elkaar heen gooien is aan discussie onderhevig, maar waar het hen brengt is niet bespreekbaar, nergens deze avond. De misplaatste houding van zanger/gitarist Maurice Jean wanneer duidelijk gemaakt wordt dat de band door de maximale speeltijd heen is, is typerend voor het gehele optreden. Next.

Wat nog enige redding brengt deze avond is Ne t’en Fais Pas, hoewel hun Mano Negra-interpretatie van wereldmuziek gemixt met Belgenpop niet helemaal strak uitgevoerd wordt. De bandleden lijken stuk voor stuk in hun eigen kleine wereld een solo-optreden uit te voeren. Wat scheve gezichten veroorzaakt is de totale muzikale chaos die ontstaat, wat tevens de kracht van deze band is. Het merendeel van het publiek geeft zich over aan de chaos en zo blijkt Ne t’en Fais Pas de ideale voorbereiding te zijn op de afterparty.

Samengevat is de eerste Breda Barst voorronde een opeenstapeling van aardige bands die eerlijk gezegd het niveau van Breda Barst niet ten volste waardig zullen zijn. De vraag is vooral waarom grote namen, die ook demo’s ingestuurd hebben, afwezig zijn. Het vergelijk gaat hiermee op met de Tour de France van 2008, waarin Astana met alle toppers vanaf de zijlijn moest toekijken. Het peloton dat zonder grote favorieten aan de koers begon blijkt vanzelf nieuwe pseudo-toppers te ontwikkelen, waarbij Ne t’en Fais Pas en The Light Brigade op de flanken van Alpe d’Huez mogen uitmaken wie een gooi kan doen naar Breda Barst. De uitslag? Die lees je in het verslag van dag 2!

De afterparty vervolgens met Slagsmalsklubben-dj’s; Varierend van gruizige techno tot aan wat fijnere minimalplaatjes. Duidelijk is dat het publiek vanavond niet voor de bands komt, maar wacht tot het twaalf uur geweest is. In een bijna volle zaal draaien de twee heren (bonuspunten voor de snor) bijna twee uur lang, totdat de jongens van Actifeth het overnemen en de tent sluiten met populaire electro.

Gezien: eerste voorronde Breda Barst met Mindtrick, Monomania, The Light Brigade, The Ghost Of Navarone en Ne t’en Fais Pas. Ook met Slagmalsklubben en Actifeth. Mezz, zaterdag 16 mei 2009.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Breda